2018. április 21., szombat
Konrád

Aktuális

Ne dőljenek be a telefonos csalóknak!

Újra visszaélnek a telefonos csalók a Szerencsejáték Zrt. nevével, fontos, hogy ne adjuk ki az adatainkat és ne tegyünk eleget az átverők kérésének.

Mindenki azt hiszi, hogy őt nem verhetik át, kellően körültekintő, de a telefonos csalók nagyon meggyőzőek tudnak lenni. Sajnos a csalók már a Szerencsejáték Zrt. nevével is visszaélnek.
„A Szerencsejáték Zrt. ismételten felhívja a figyelmet arra a jelenleg is zajló telefonos csalássorozatra, amelynek során társaságunk nevében ismeretlen személyek hívnak fel véletlenszerűen embereket. Az utóbbi hetekben számos bejelentést kaptunk arról, hogy kéretlen telefonálók nyereményjátékra vagy nyereményazonosításra hivatkozva keresnek fel telefonon embereket, és azt állítják, hogy a telefonszámukat kisorsolták” – tájékoztatta a Lokál Extrát a lottótársaság.
Az interneten egyébként különböző fórumokon a károsultak, illetve azok, akiket megpróbáltak becsapni, megosztják egymással a tapasztalataikat:


„A csaló azt mondta, hogy nyertem 400 ezer forintot! Nagyon megörültem, mert teljesen komolynak tűnt. Elmondtam neki a nevem és címem, majd egyből rátért a kitételre. Hozzátette, ha teljesítettem a feltételt, felhív számmal és küld egy SMS-t is, amelyben újra gratulálnak. A kitétel azt volt, hogy vegyek 3 x 3500 forint vagy 2 x 5000 forint értékű feltöltőkártyát és őrizzem meg a blokkot, majd visszahív pontosan 20 perc múlva. Ki is mentünk a benzinkútra, szerencsénkre nem volt kártya-, csak terminálos feltöltés. Így mivel az nekik nem volt jó, nem csináltunk semmit, vártuk a hívást. Hívott is, kérdezte, hogy sikerrel jártam-e, erre mondtam neki, hogy csak terminálos feltöltés van, erre ő: az nekik sajnos nem jó. Adott volna még 30 percet, de mikor azt mondtam neki hogy nem élek a lehetőséggel, egyszerűen lecsapta a telefont. Már a benzinkútra kiérve mondták a kutasok, hogy ez csalás és hogy nem mi vagyunk az elsők, akik emiatt mentek” – írta az egyik hozzászóló.

A rendőrség a honlapján, a police.hu-n is felhívja a figyelmet az elszaporodó telefonos csalásokra. Több eljárás is indult hasonló esetekben. Legutóbb épp a csalók egy regölyi nőt hívtak fel, majd 250 ezer forint készpénzt, valamint egy plazmatévét ajánlottak neki nyereményként bankautomatás feltöltés ellenében. A sértett az elkövető útmutatása szerint készpénzt töltött fel a megadott számra, de a „nyereményét” nem kapta meg. Amennyiben hasonló helyzetbe kerülnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.


Depressed woman holding phone while standing against white background, Image: 280001564, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Bárkit átverhetnek a telefonos csalók! fotó: Profimédia

Tájékoztatjuk a játékosokat, hogy a Szerencsejáték Zrt.:
– Nem szervez olyan tárgynyeremény-játékot, amelynek nyereményátadása a játékos lakhelyén történik.
– Nem szervez olyan nyereményjátékot, amelynek nyertese telefonszám alapján kerül kisorsolásra.
– Nem azonosít nyertest nyeretlen szelvény alapján telefonos úton.
– Nem kér fel nyertest arra, hogy fáradjon bankautomatához a kódok megadása céljából.

A visszaélések elkerülése céljából a telefonos csalók kérdéseire az alábbiakat javasoljuk tenni:
Ne adja ki bankkártyaadatait!
Ne hajtson végre átutalást!
Ne keressen fel bankautomatát a csalók által megadott kódok beütése céljából (valójában telefonegyenleget akarnak feltöltetni önnel!)
Ne árulja el lakcímét vagy tartózkodási helyét!
Ne engedjen be otthonába senkit, aki a Szerencsejáték Zrt. nevében felkeresi önt!
Ne töltse fel idegen telefonegyenlegét előfizetéses telefonjáról!

Kapcsolódó Cikkek

  • Alpári módon gyalázkodtak a tüntetésen

    Alpári módon gyalázkodtak a tüntetésen

    Továbbra sem tudja elfogadni a a választási vereséget az ellenzék. A szombati tüntetésen a magukat demokratának mondó demonstrálók a kormánypárt politikusait és szavazóit alpári módon gyalázták.

  • Káoszt akarnak a tüntetés szervezői

    Káoszt akarnak a tüntetés szervezői

    Mint arról már beszámoltunk, a Ripost információi szerint a színpadról Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagjának fia, régi szocialista pártvezető, Gulyás Balázs szervezi, vezényli az eseményeket, de a legnagyobb összeggel Gyurcsány Ferenc támogatja a tüntetéseket.