2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb X.kerület

Nógrádi György: Éljünk békében egymás mellett, de ne együtt!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a X. kerületben múlt héten. A telt házas fórumon felvázolta, mi vár Európára, ha hagyja, hogy kötelezően be kelljen fogadni menekülteket. Egyértelműen kijelentette, békésen nem lehet megvédeni Európa határait.

Moria, 2016. szeptember 20. Migránsok nézik a lángokat a Leszbosz görög sziget Moria városa mellett létesített menekülttábor peremén, miután tűz ütött ki a táborban 2016. szeptember 19-én este. 3-4000 menedékkérő kényszerült elmenekülni a szeles időjárás miatt gyorsan terjedő lángok elől. A rendőrség szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozta. (MTI/AP/Michael Schwarz)

Migránsok nézik a lángokat a Leszbosz görög sziget Moria városa mellett létesített menekülttábor peremén, miután tűz ütött ki a táborban múlt héten, a rendőrség szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozta (MTI/AP/Michael Schwarz)

– A multikulturalizmus megbukott Európában, a jelenlegi migrációs válságra az egyetlen megoldás a határok védelme – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő múlt héten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tartott fórumon.


Nógrádi György a Kőrösi Csoma Sándor kulturális központban (Fotó: Máté Krisztián)

Telt ház várta Nógrádi Györgyöt Kőbányán (Fotó: Máté Krisztián)

– A migráns ugyanolyan ember, mint mi. Békében kellene élnünk egymás mellett, de nem együtt. Viszont a számok azt mutatják, hogy a térségből érkező migránsok között sokkal több a terrorista vagy a bűnöző, mint az európaiak között. A belga börtönök lakóinak döntő hányada migráns, Franciaország lakosságának már 10-12 százaléka, börtöneikben pedig ez az arány nyolcvan százalék. A németek kiszámolták, hogy 2020-ig 93 milliárd euróba kerülnek neki a bevándorlók, számításaik szerint idén 300 ezer, jövőre 200 ezer fővel kell számolni. Eddig több mint másfél millió érkezett hozzájuk, és már napi ötszáz bűncselekményt regisztrálnak. A német elhárítás vezetője arról számolt be, hogy ezer nyilvántartott terroristáról van tudomásuk.

Nógrádi György kiemelte, hogy ez nem pártpolitika.


– Tavaly is kilenc nappal azelőtt mondtam, hogy kerítés kell, mielőtt a kormány is erre az álláspontra helyezkedett volna – húzta alá annak fontosságát, hogy a kérdés, amely szerint helyes-e kötelező kvótaszámokat felállítani az EU országaiban, nem pártokról, hanem hazánk sorsáról szól. – Eleinte elítélték a magyar kormány lépéseit, majd sorra látták be, hogy nincs más megoldás.

Előadásában hangsúlyozta, hogy kontinensünk nagyon összetett problémával áll szemben. Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország mint vezető hatalmak nem érdekeltek egy egységes Európa létrejöttében. Viszont az USA hadiipara nélkül lehetetlen rendezni a közel-keleti helyzetet, Európa a válság után ugyanis komolyan visszaszorította a hadiiparra fordított kiadásait.

– Négy célpont jöhetne szóba számukra. A két oldalról óceánnal, északon Kanadával, a mexikói határnál kerítéssel és tűzparanccsal védett Egyesült Államok legfeljebb 110 ezer főt enged be. Ausztrália körbevette magát a haditengerészetével, és mindenkit, aki a közelébe ér, ellát élelemmel és vízzel, majd visszafordít, nem enged be betolakodókat. Az elképesztően gazdag arab világba nem mennek, mert oda csak azokat engedik be, akik hajlandók dolgozni és elfogadják a kemény feltételeket, de még akkor sem adnak feltétlenül állampolgárságot.

Nógrádi meglátása szerint nem lehet békésen megvédeni Európát.

– Az Egyesült Államok a 2001-es terrortámadás után a fejébe vette, hogy demokratizálja a muzulmán világot. Az eredményt látjuk, Európára szakadnak a menekültek az afgán, iraki, szíriai és líbiai háborúkból is. Törökország lenne az egyik fontos stratégiai pont, ahol meg lehetne állítani a hullámot, de minden szomszédjával vitában áll, a beérkező diplomásokat nem engedik tovább, tulajdonképpen csomagokat összeállítva, a fogyatékkal élőket Svédországba, az analfabétákat Luxemburgba küldték. Gondoljuk el, mi lesz, ha vízummentességet és felvételt nyernek az EU-ba és török útlevéllel bárki szabadon bejöhet majd? Közben az olaszok és görögök teljesen eladósodtak a válság után és képtelenek megvédeni tengeri határaikat. Pedig közösen hozott határozott lépésre lesz szüksége az uniónak, ami egyértelműen nem a kötelező betelepítési kvóta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.