2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Egyéb XIII.kerület

Ovi, amely minden képzeletet felülmúl

Az angyalföldi gyerekek birtokba vehették az ország legnagyobb és legkorszerűbb óvodáját. Átadták ugyanis a Kassák Lajos utcában épített Meséskert ovit, amely az első passzív közösségi épület Magyarországon.

A komplexum helyén eredetileg is óvoda volt, ám az egykori nyolc csoportszobás Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyébe 16 csoportos passzívház óvodát építettek. A kizárólag önkormányzati költségből létrehozott beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint volt.
Mint a Lokál Extra az átadón az önkormányzattól megtudta, az épület nyílászárói háromrétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 centi, a tetőn és a padlón 35–40 centi a hőszigetelés.


Meséskert tagóvoda, játszótér, sószoba, tornaterem, ovisok, ovi kezdés, szülők, játékok (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az udvaron korszerű játékok várják a gyerekeket (Fotó: Keresztesi Balázs)

A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja majd a külső hőmérséklet, az állandó friss-, szűrtlevegő-utánpótlás pedig biztosítja a pollen- és allergiamentes levegőt. A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabad levegős foglalkoztatását, de a terasztetőnek köszönhetően esős időben is lesz lehetőség kinti tevékenységre.
A tetőkerten és az udvaron nagy játszótereket alakítottak ki, az udvaron egy fedett, nyitott színpad is helyet kapott, ahol a gyerekek bemutathatják szüleiknek az általuk előadott műsorokat.
Az is kiderült, hogy a belső helyiségek világítása energiatakarékos LED-lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet védekezni. Az épületben nincs gázbekötés, így a szén-monoxid-mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető. Az óvoda akadálymentesített, és kamerás beléptetőrendszer gondoskodik a biztonságos üzemeltetésről.

Az óvodában készült fényképeink megtalálhatók a lokal.hu oldalon.


Kapcsolódó Cikkek