2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XIII.kerület

Ovi, amely minden képzeletet felülmúl

Az angyalföldi gyerekek birtokba vehették az ország legnagyobb és legkorszerűbb óvodáját. Átadták ugyanis a Kassák Lajos utcában épített Meséskert ovit, amely az első passzív közösségi épület Magyarországon.

A komplexum helyén eredetileg is óvoda volt, ám az egykori nyolc csoportszobás Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyébe 16 csoportos passzívház óvodát építettek. A kizárólag önkormányzati költségből létrehozott beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint volt.
Mint a Lokál Extra az átadón az önkormányzattól megtudta, az épület nyílászárói háromrétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 centi, a tetőn és a padlón 35–40 centi a hőszigetelés.


Meséskert tagóvoda, játszótér, sószoba, tornaterem, ovisok, ovi kezdés, szülők, játékok (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az udvaron korszerű játékok várják a gyerekeket (Fotó: Keresztesi Balázs)

A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja majd a külső hőmérséklet, az állandó friss-, szűrtlevegő-utánpótlás pedig biztosítja a pollen- és allergiamentes levegőt. A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabad levegős foglalkoztatását, de a terasztetőnek köszönhetően esős időben is lesz lehetőség kinti tevékenységre.
A tetőkerten és az udvaron nagy játszótereket alakítottak ki, az udvaron egy fedett, nyitott színpad is helyet kapott, ahol a gyerekek bemutathatják szüleiknek az általuk előadott műsorokat.
Az is kiderült, hogy a belső helyiségek világítása energiatakarékos LED-lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet védekezni. Az épületben nincs gázbekötés, így a szén-monoxid-mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető. Az óvoda akadálymentesített, és kamerás beléptetőrendszer gondoskodik a biztonságos üzemeltetésről.

Az óvodában készült fényképeink megtalálhatók a lokal.hu oldalon.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.