EUR: 309,29 Ft
CHF: 288,62 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb XIII.kerület

Ovi, amely minden képzeletet felülmúl

Az angyalföldi gyerekek birtokba vehették az ország legnagyobb és legkorszerűbb óvodáját. Átadták ugyanis a Kassák Lajos utcában épített Meséskert ovit, amely az első passzív közösségi épület Magyarországon.

A komplexum helyén eredetileg is óvoda volt, ám az egykori nyolc csoportszobás Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyébe 16 csoportos passzívház óvodát építettek. A kizárólag önkormányzati költségből létrehozott beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint volt.
Mint a Lokál Extra az átadón az önkormányzattól megtudta, az épület nyílászárói háromrétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 centi, a tetőn és a padlón 35–40 centi a hőszigetelés.

Meséskert tagóvoda, játszótér, sószoba, tornaterem, ovisok, ovi kezdés, szülők, játékok (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az udvaron korszerű játékok várják a gyerekeket (Fotó: Keresztesi Balázs)

A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja majd a külső hőmérséklet, az állandó friss-, szűrtlevegő-utánpótlás pedig biztosítja a pollen- és allergiamentes levegőt. A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabad levegős foglalkoztatását, de a terasztetőnek köszönhetően esős időben is lesz lehetőség kinti tevékenységre.
A tetőkerten és az udvaron nagy játszótereket alakítottak ki, az udvaron egy fedett, nyitott színpad is helyet kapott, ahol a gyerekek bemutathatják szüleiknek az általuk előadott műsorokat.
Az is kiderült, hogy a belső helyiségek világítása energiatakarékos LED-lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet védekezni. Az épületben nincs gázbekötés, így a szén-monoxid-mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető. Az óvoda akadálymentesített, és kamerás beléptetőrendszer gondoskodik a biztonságos üzemeltetésről.

Az óvodában készült fényképeink megtalálhatók a lokal.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa kulturális központja lehet Debrecen

  Európa kulturális központja lehet Debrecen

  A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton Debrecen.

 • Túrával kezdték a tavaszt

  Túrával kezdték a tavaszt

  Kisgyermekes családok, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt nekivágtak a budai hegyek zöldellő erdei útvonalainak a tavaszköszöntő…

 • Fatboy Slim a VOLT-on

  Fatboy Slim a VOLT-on

  A világ egyik legnagyobb múltú DJ-legendája visszatér a 25. Telekom VOLT Fesztiválon, június 26-án. Norman Cook, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Fatboy Slim nevéhez olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Praise You, a Rockafeller Skank vagy a Right Here, Right Now.