EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb XIII.kerület

Ovi, amely minden képzeletet felülmúl

Az angyalföldi gyerekek birtokba vehették az ország legnagyobb és legkorszerűbb óvodáját. Átadták ugyanis a Kassák Lajos utcában épített Meséskert ovit, amely az első passzív közösségi épület Magyarországon.

A komplexum helyén eredetileg is óvoda volt, ám az egykori nyolc csoportszobás Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyébe 16 csoportos passzívház óvodát építettek. A kizárólag önkormányzati költségből létrehozott beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint volt.
Mint a Lokál Extra az átadón az önkormányzattól megtudta, az épület nyílászárói háromrétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 centi, a tetőn és a padlón 35–40 centi a hőszigetelés.

Meséskert tagóvoda, játszótér, sószoba, tornaterem, ovisok, ovi kezdés, szülők, játékok (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az udvaron korszerű játékok várják a gyerekeket (Fotó: Keresztesi Balázs)

A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja majd a külső hőmérséklet, az állandó friss-, szűrtlevegő-utánpótlás pedig biztosítja a pollen- és allergiamentes levegőt. A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabad levegős foglalkoztatását, de a terasztetőnek köszönhetően esős időben is lesz lehetőség kinti tevékenységre.
A tetőkerten és az udvaron nagy játszótereket alakítottak ki, az udvaron egy fedett, nyitott színpad is helyet kapott, ahol a gyerekek bemutathatják szüleiknek az általuk előadott műsorokat.
Az is kiderült, hogy a belső helyiségek világítása energiatakarékos LED-lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet védekezni. Az épületben nincs gázbekötés, így a szén-monoxid-mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető. Az óvoda akadálymentesített, és kamerás beléptetőrendszer gondoskodik a biztonságos üzemeltetésről.

Az óvodában készült fényképeink megtalálhatók a lokal.hu oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.