2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Tatabánya

Pacalleves és vaddisznópofa

Rekordszámú szakács és kukta gyűlt össze szombaton a megyeháza parkolójában. 11. alkalommal rendezték meg a Faszén Fesztivált, amelyen ezúttal több mint hetven csapat sündörgött egész délután.

Idén először junior, tehát 18 év alatti kategóriában is nevezhettek csapatok, illetve újdonság volt, hogy a nap folyamán három zeneszigeten utcazenészek gitároztak, énekeltek a látogatóknak és persze a csapatoknak. A cél azonban a fesztivál megszületése óta nem változott. Sugár Gabriella, a szervező Vértes Agorája munkatársa azt mondta, a program most is azt hivatott elérni, hogy faszenes kivitelezéssel minél változatosabb, érdekesebb ételeket készítsenek azok, akik beneveznek a megye egyik legérdekesebb gasztronómiai fesztiváljára. Ezt idén is sikerült teljesíteni, volt itt pacalleves, vaddisznópofa és még sok más izgalmas kreáció.


12_13_faszen_fesztival_01

A háromtagú szakértő zsűriben Bereznay Tamás és Serényi Zsolt sztárszakács, valamint Bolla Róbert, az Agora étterem konyhafőnöke foglalt helyet, a feladatuk pedig nem volt más, mint hogy az összes ételbe belekóstoljanak, és értékeljék azokat. Serényi Zsolt elmondása szerint szinte már hazajár a tatabányai Faszén Fesztiválra, és örömmel látja, hogy – még ha az ételek nem is mindig sikerülnek – a csapatok jókedvből, vidám hangulatból minden évben jelesre vizsgáznak.

12_13_faszen_fesztival_02

A Faszén Fesztiválon Schmidt Csaba polgármester tatabányai szakácskönyvvel lepte meg a csapatokat, a régi motorosokat és az újakat is. A nap végén azután a zsűri nyolc kategóriában osztotta ki a legjobbaknak járó trófeákat, valamint a különböző értékes ajándékokat, de a legnagyobb elismerés talán a legfinomabb ételért járó díj volt. Ezt idén egy először induló csapat, a bánhidai Jókai iskola tanárgárdája kapta. A szószólójuk, Pálfi Enikő elárulta, hogy mivel szlovák nemzetiségi iskolából érkeztek, szerették volna, ha az ételükben is dominálnának a szláv ízek, így egy saslikot készítettek, amelyhez különleges pácot használtak.
A jókaisok saslikján kívül persze sok más izgalmas étel is készült, sőt eredményhirdetéskor a zsűri külön kiemelte a junior kategória győzteseit, azaz a Keri Királyokat, akik akár a felnőttek kategóriájában is minden szempontból megállták volna a helyüket.


A munkahelyi közösségekből, barátokból, iskolatársakból összeverbuválódott csapatok számára persze díjak nélkül is szép emlék marad ez a nap, mert együtt lehettek, csinálhattak valami izgalmasat, aki pedig csak nézelődni ment ki, az sem csalódott, a gasztróutcával és a három zeneszigettel, valamint az esti utcabállal sikerült minden igényt kielégíteni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.