2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Tatabánya

Pacalleves és vaddisznópofa

Rekordszámú szakács és kukta gyűlt össze szombaton a megyeháza parkolójában. 11. alkalommal rendezték meg a Faszén Fesztivált, amelyen ezúttal több mint hetven csapat sündörgött egész délután.

Idén először junior, tehát 18 év alatti kategóriában is nevezhettek csapatok, illetve újdonság volt, hogy a nap folyamán három zeneszigeten utcazenészek gitároztak, énekeltek a látogatóknak és persze a csapatoknak. A cél azonban a fesztivál megszületése óta nem változott. Sugár Gabriella, a szervező Vértes Agorája munkatársa azt mondta, a program most is azt hivatott elérni, hogy faszenes kivitelezéssel minél változatosabb, érdekesebb ételeket készítsenek azok, akik beneveznek a megye egyik legérdekesebb gasztronómiai fesztiváljára. Ezt idén is sikerült teljesíteni, volt itt pacalleves, vaddisznópofa és még sok más izgalmas kreáció.


12_13_faszen_fesztival_01

A háromtagú szakértő zsűriben Bereznay Tamás és Serényi Zsolt sztárszakács, valamint Bolla Róbert, az Agora étterem konyhafőnöke foglalt helyet, a feladatuk pedig nem volt más, mint hogy az összes ételbe belekóstoljanak, és értékeljék azokat. Serényi Zsolt elmondása szerint szinte már hazajár a tatabányai Faszén Fesztiválra, és örömmel látja, hogy – még ha az ételek nem is mindig sikerülnek – a csapatok jókedvből, vidám hangulatból minden évben jelesre vizsgáznak.

12_13_faszen_fesztival_02

A Faszén Fesztiválon Schmidt Csaba polgármester tatabányai szakácskönyvvel lepte meg a csapatokat, a régi motorosokat és az újakat is. A nap végén azután a zsűri nyolc kategóriában osztotta ki a legjobbaknak járó trófeákat, valamint a különböző értékes ajándékokat, de a legnagyobb elismerés talán a legfinomabb ételért járó díj volt. Ezt idén egy először induló csapat, a bánhidai Jókai iskola tanárgárdája kapta. A szószólójuk, Pálfi Enikő elárulta, hogy mivel szlovák nemzetiségi iskolából érkeztek, szerették volna, ha az ételükben is dominálnának a szláv ízek, így egy saslikot készítettek, amelyhez különleges pácot használtak.
A jókaisok saslikján kívül persze sok más izgalmas étel is készült, sőt eredményhirdetéskor a zsűri külön kiemelte a junior kategória győzteseit, azaz a Keri Királyokat, akik akár a felnőttek kategóriájában is minden szempontból megállták volna a helyüket.


A munkahelyi közösségekből, barátokból, iskolatársakból összeverbuválódott csapatok számára persze díjak nélkül is szép emlék marad ez a nap, mert együtt lehettek, csinálhattak valami izgalmasat, aki pedig csak nézelődni ment ki, az sem csalódott, a gasztróutcával és a három zeneszigettel, valamint az esti utcabállal sikerült minden igényt kielégíteni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.