EUR: 314,15 Ft
CHF: 290,78 Ft
2016. december 05., hétfő
Vilma

Sport

Pénzbírság vagy börtön várhat a korábbi cseh hokikapitányra

bíró jog ítélet törvény

Pénzbírság vagy börtön várhat hazájában Vladimir Ruzickára, a cseh jégkorong-válogatott korábbi szövetségi kapitányára.

Az illetékes prágai kerületi bíróság csalás miatt sújtotta az edzőt – elsőfokon – 400 ezer koronás (4,5 millió forintos) büntetéssel kedden. Ruzicka a Slavia Praha vezetőedzőjeként félmillió koronát fogadott el egy édesapától, aki a vallomása szerint azért fizetett neki ilyen komoly összeget, hogy játszassa a fiát.

A szakvezető tagadta a vádat, és közölte, hogy támogatásról volt szó, ráadásul később visszaadta az összeget.

Ruzicka játékosként az észak-amerikai profiligában (NHL) az Edmonton Oilers, a Boston Bruins és az Ottawa Senators csapatában is szerepelt. Hazája válogatottjával olimpiai és világbajnoki címet nyert – előbbit 1998-ban Naganóban csapatkapitányként -, majd szövetségi kapitányként 2005-ben és 2010-ben is világbajnok lett a csehekkel. Tavaly a mostanihoz hasonló szülői vádak miatt kényszerült lemondani.

A keddi bírósági döntés nem jogerős, vagyis az edző fellebbezhet ellene. Amennyiben az elsőfokú döntésben szereplő pénzbüntetés emelkedik majd jogerőre, és Ruzicka nem fizeti be, 16 hónapra börtönbe kerülhet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hosszú Katinka az év úszója

  Hosszú Katinka az év úszója

  Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a díjakat a windsori Ceasars Hotel Colosseumban adták át hagyományos gála keretében helyi idő szerint vasárnap.

 • Tiger Woods nem hozta a papírformát

  Tiger Woods nem hozta a papírformát

  Tiger Woods hullámzó teljesítményt nyújtott a Bahama-szigeteken rendezett Hero World Challenge golftornán, amely közel másfél év után az első versenye volt.

 • Tusup Hargitaynak: Egy senki vagy!

  Tusup Hargitaynak: Egy senki vagy!

  Gyárfás Tamás lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáról, a versenyzők elutaztak a windsori világbajnokságra, elvileg megnyugodhattak volna a kedélyek, és mindenki csak a feladatára koncentrálhatna a sportágban.