EUR: 305,18 Ft
CHF: 275,79 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Külföld

Pilótanő hamvai kapnak helyet az arlingtoni katonai temetőben

Új törvényt hoztak az Egyesült Államokban azért, hogy az arligntoni nemzeti temetőben kaphassanak helyet a második világháborúban szolgált Elaine Harmon katonai pilótanő hamvai.

A tavaly 95 éves korában elhunyt Elaine Harmon egyike volt azoknak a pilótanőknek, akik a második világháború alatt azért vezethettek katonai gépeket az amerikai légierőben, hogy a rendelkezésre álló férfi pilótákat harcban lehessen bevetni.

A WASP (Woman Airforce Service Pilots) csoport tagjai akkor nem tartoztak hivatalosan a hadsereg kötelékébe, ugyanakkor 1977-ben háborús veteránokként ismerték el őket. Sokáig nem volt akadálya annak, hogy a pilótanők hamvai az arlingtoni sírkertben kapjanak végső nyughelyet.

Tavaly azonban a hadsereg úgy döntött, hogy helyszűke miatt a pilótanők nem temetkezhetnek tovább az Egyesült Államok legismertebb katonai temetőjében számító sírkertbe, ahol többek között John F. Kennedy elnök sírja is található.

A sírkertben rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki koporsós temetkezést kaphasson, ezt még a második világháborús veteránok közül sem mindenkinek engedélyezik. Ugyanakkor a hamvasztásos temetkezést általában nem szabályozzák ilyen szigorúan.

Elaine Harmon családja nem hagyta annyiban a hadsereg döntését, petíciót indított, amelyet több mint 175 ezren írtak alá. Barack Obama elnök végül májusban új törvényt írt alá, amely újra engedélyezte, hogy a háború alatt szolgált pilótanők az arlingtoni sírkertbe temetkezhessenek. Elaine Harmon hamvait katonai tiszteletadással szerdán helyezik el a sírkertben.

Kate Landdeck, a Texasi Női Egyetem történésze szerint a WASP tagjaként mintegy ezer nő szolgált 1942 és 1944 között és 38 pilótanő halt meg bevetés közben a világháború idején. A csoport tagjai közül alig százan vannak még életben, közülük a legfiatalabb is 93 éves.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szabadon engedik O.J. Simpsont!

    Szabadon engedik O.J. Simpsont!

    Október elején kiengedik a börtönből O.J. Simpsont. Az amerikaifutball egykori csillaga, filmsztár csoportos fegyveres rablásért és testi sértésért került rácsok mögé, 2008-ban több mint harminc év szabadságvesztésre ítélték.

  • Lebukott a „vasember”

    Lebukott a „vasember”

    Bár igazán nagyot szeretett volna kaszálni, most mégis hosszú időre nem kell pénzre gondolnia annak a nőnek, aki összesen 102 iPhone telefont próbált becsempészni Kínába.