EUR: 309,87 Ft
CHF: 288,76 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Pilótanő hamvai kapnak helyet az arlingtoni katonai temetőben

Elaine Harmon

Új törvényt hoztak az Egyesült Államokban azért, hogy az arligntoni nemzeti temetőben kaphassanak helyet a második világháborúban szolgált Elaine Harmon katonai pilótanő hamvai.

A tavaly 95 éves korában elhunyt Elaine Harmon egyike volt azoknak a pilótanőknek, akik a második világháború alatt azért vezethettek katonai gépeket az amerikai légierőben, hogy a rendelkezésre álló férfi pilótákat harcban lehessen bevetni.

A WASP (Woman Airforce Service Pilots) csoport tagjai akkor nem tartoztak hivatalosan a hadsereg kötelékébe, ugyanakkor 1977-ben háborús veteránokként ismerték el őket. Sokáig nem volt akadálya annak, hogy a pilótanők hamvai az arlingtoni sírkertben kapjanak végső nyughelyet.

Tavaly azonban a hadsereg úgy döntött, hogy helyszűke miatt a pilótanők nem temetkezhetnek tovább az Egyesült Államok legismertebb katonai temetőjében számító sírkertbe, ahol többek között John F. Kennedy elnök sírja is található.

A sírkertben rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki koporsós temetkezést kaphasson, ezt még a második világháborús veteránok közül sem mindenkinek engedélyezik. Ugyanakkor a hamvasztásos temetkezést általában nem szabályozzák ilyen szigorúan.

Elaine Harmon családja nem hagyta annyiban a hadsereg döntését, petíciót indított, amelyet több mint 175 ezren írtak alá. Barack Obama elnök végül májusban új törvényt írt alá, amely újra engedélyezte, hogy a háború alatt szolgált pilótanők az arlingtoni sírkertbe temetkezhessenek. Elaine Harmon hamvait katonai tiszteletadással szerdán helyezik el a sírkertben.

Kate Landdeck, a Texasi Női Egyetem történésze szerint a WASP tagjaként mintegy ezer nő szolgált 1942 és 1944 között és 38 pilótanő halt meg bevetés közben a világháború idején. A csoport tagjai közül alig százan vannak még életben, közülük a legfiatalabb is 93 éves.

Kapcsolódó Cikkek

 • Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán támadott meg és sebesített meg súlyosan két embert Japánban, akik egy olyan cégnél dolgoznak, amely a szórakoztatóipar számára biztosít állatokat.

 • Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia leváltott elnöke, Yahya Jammeh szombat este az államkassza tartalmával, a központi bankból elvett legalább 500 millió dollárral távozott külföldre, közölte Mai Fatty, az új elnök kormányzó koalíciójának egyik tagja – írta hétfőn a dpa hírügynökség.

 • Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Nyolc napja rejtélyes körülmények között veszett nyoma annak a 20 éves izlandi lánynak, aki után 725 önkéntes kutatott a parti őrség segítségével.