EUR: 313,31 Ft
CHF: 261,48 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Belföld

„Rohadt” csalódott lesz Pálos, ha nem nyer Rióban

Szerdán hivatalosan is elrajtolt a nyári paralimpia, Magyarországot a játékokon 43 sportoló képviseli. Közülük többen is éremesélyesek, ketten pedig címvédőként érkeztek Rióba. Egyikük Pálos Péter asztaliteniszező, aki négy éve Londonban már felért a csúcsra. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, egy azonban változatlan maradt: a 31 éves versenyző most is győzni megy. Első mérkőzését a Lokál Extra megjelenése napján játssza, ennek apropóján beszélgettünk vele.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

 Ha még egyszer meghallom a döntő kifejezést, tényleg kiszaladok a világból – így reagált Pálos Péter, amikor arról faggattuk, vajon Londonhoz hasonlóan Rióból is hoz-e aranyat a paralimpiáról. A 31 éves asztaliteniszező négy éve az angol fővárosban már egyszer maga mögé utasított mindenkit, Brazília viszont más tészta. A BVSC versenyzője szerint a mezőny most kiegyenlítettebb, ráadásul a közvetlen riválisok száma is jól megszaladt. – Hadd ne soroljak fel mindenkit, de külön is oda kell figyelnem a belga, a francia, a két koreai, az ukrán és a spanyol fiúra, akik a világranglistán jelenleg meg is előznek. Szóval nem lesz sétagalopp – fogalmazott.


Már csak azért sem, mert Pálos Péter felkészülése nem sikerült valami fényesen, nemcsak sérüléssel bajlódott, hanem edzőváltáson is átesett. Ez utóbbiról nem szívesen beszél, de érezni a szavaiból, hogy megviselte az Aranyosi Péter mesterrel (a londoni bajnoki címet együtt húzták be) való szakítás. – Kinevezték az épek szövetségi kapitányává, attól kezdve csak azt hallottam, hogy nincs ideje, mert „másban van”. Így aztán új edző után kellett néznem. Kár, mert Aranyosi amúgy zseniális szakember – emelte ki.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Pálost komoly térdfájdalmak gyötörték az elmúlt években, ez végigkísérte az edzéseit. A 11-es kategóriában (enyhén értelmi fogyatékos) versenyző pingpongos persze ebben is megtalálta a jót: azt mondta, ha Rióban véletlenül elkerülnék a fizikális gondok, az egyfajta doppingként hathat majd rá. – Azért is örülök annak, hogy vacakol a térdem, mert így a rám nehezedő nyomás is csökken. Ebből kijut bőséggel, egyrészt rengetegen elvárják az aranyat, másrészt meg én is rohadt csalódott lennék, ha nem nyerném meg a paralimpiát – tette világossá. Később hozzátette: ha minden kötél szakad, azért egy éremmel is képes kiegyezni.


Arról is megkérdeztük Pálos Pétert, hogy a parás asztaliteniszezők milyen körülmények között készülhettek fel a játékokra. Pálos úgy látja, ha a klubokról van szó, egy rossz szavuk se lehet, a Magyar Paralimpiai Bizottság pedig őszintén igyekszik segíteni. Ez most annyira elég, hogy ne legyenek itthon mostoha körülmények, viszont a hazai feltételek még az optimálistól is távol vannak. – A szakszövetséget viszont inkább hagyjuk, ott mindig nagyon lelkesen gratulálnak, de ha bármire szükségem van, mindig az a válasz, hogy oldjam meg magam – értékelt röviden.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Pálos nincs túl jó véleménnyel a parasport magyarországi megítéléséről sem. Szerinte továbbra is az a megközelítés, hogy ez egy második vonal, amire azért nincs olyan nagy szükség.

– Rendben van, elfogadtam, ezt kell szeretni, inkább csak az örökös ígérgetés az, ami fáraszt – jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy minden évben megy a fogadkozás, hogy jövőre már tényleg javulnak az anyagiak. Ehhez képest a hatfős asztalitenisz-delegáció egyik tagja még mindig a szüleivel él, hogy spóroljon a rezsin, egy másik fizetés nélküli szabadságot vett ki a munkahelyén, hogy legyen ideje edzeni, a harmadik meg stikában edzősködik, hogy a pingpong mellett meg tudjon élni. – Ha Londonban nem jött volna ki a lépés, én se tudnám fenntartani magam a sportból. Foglalkoztat is a kérdés, hogyan folytassam Rio után. Csak hát nagyon szeretek pingpongozni – vallotta be.

Pálos a paralimpiai jutalmazás rendszerére is kitért, a Lokál Extrának úgy nyilatkozott, azt, hogy 50 százalékát kapják az épek prémiumának (az olimpián egy arany 35, a paralimpián 17,5 millió forintot ér), még mindig elfogadhatónak tartja, nem szereti viszont, ha mindezt nemzetközi példákkal támasztják alá. – Oké, lehet, hogy a norvégoknál alig fizetnek valamit az első helyért, de ott a négyéves felkészülést akkor is finanszírozzák, ha a versenyző még helyezést sem ér el. Olimpiai bajnokként én 50-60 ezer forint havi ösztöndíjat kapok – mutatott rá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

 • Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

  Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

  Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, az élelmiszerek kettős minőségére megoldást kell találni, az ugyanis aláássa az állampolgárok bizalmát, és gyengíti a belső piacot – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos egy szerdai brüsszeli konferencián.

 • Szijjártó Péter: Magyarország egy kórház építését finanszírozza Szíriában

  Szijjártó Péter: Magyarország egy kórház építését finanszírozza Szíriában

  Amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek, akkor Magyarország 5 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékben kórházat fog építeni Szíriában. A beruházás hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen és minél előbb haza tudjanak térni hazájukba, és ott megfelelő ellátást kapjanak – közölte Szijjártó Péter szerdán, az Európai Unió és az ENSZ által Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli donorkonferencia szünetében.