EUR: 314,15 Ft
CHF: 290,78 Ft
2016. december 05., hétfő
Vilma

Sport

Róma mégsem akar olimpiát 2024-ben

Róma kiszáll a 2024-es olimpia rendezéséért folyó versenyfutásból. Virginia Raggi polgármester megvonja a támogatását a pályázattól. Budapest esélyei megnőttek.

A júniusban megválasztott főpolgármester az anyagi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küszködő Róma számára nem tartja túlságosan fontosnak a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. A bejelentés nyomán Rómának szinte semmi esélye sincs, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű. Úgy még egyetlen város sem rendezett játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés. Giovanni Malagónak, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökének korábbi nyilatkozata szerint, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól, s ez az olasz sportélet veresége is lenne, hiszen „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit”.

A 2024-es olimpia költsége egyébként nem Róma lakosságát terhelné és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. A felmérések szerint a 18 és 25 év közöttiek többsége támogatja a kandidálást. Ha Róma lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

Róma visszalépése révén Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs marad versenyben. A francia főváros 145 millió eurót (közel 44,5 milliárd forint) fektet be a város sportinfrastruktúrájának fejlesztésébe. A Bercybe tervezett arénára 30, a vizes központra 21, az edzőközpontokra 25, az olimpiai falura pedig 4 millió eurót különítenek el.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy év múlva Limában dönt a helyszínről.

Róma, 2016. február 17. Luca Cordero di Montezemolo, a római pályázatot elkészítő bizottság elnöke a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért benyújtandó római pályázat bemutatásán Rómában 2016. február 17-én. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Róma, 2016. február 17.
Luca Cordero di Montezemolo, a római pályázatot elkészítő bizottság elnöke a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért benyújtandó római pályázat bemutatásán Rómában 2016. február 17-én. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hosszú Katinka az év úszója

  Hosszú Katinka az év úszója

  Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a díjakat a windsori Ceasars Hotel Colosseumban adták át hagyományos gála keretében helyi idő szerint vasárnap.

 • Tiger Woods nem hozta a papírformát

  Tiger Woods nem hozta a papírformát

  Tiger Woods hullámzó teljesítményt nyújtott a Bahama-szigeteken rendezett Hero World Challenge golftornán, amely közel másfél év után az első versenye volt.

 • Tusup Hargitaynak: Egy senki vagy!

  Tusup Hargitaynak: Egy senki vagy!

  Gyárfás Tamás lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáról, a versenyzők elutaztak a windsori világbajnokságra, elvileg megnyugodhattak volna a kedélyek, és mindenki csak a feladatára koncentrálhatna a sportágban.