2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Egyéb XV.kerület

Senkit nem küldenek el a Dalnokitól

A labdarúgás tanítását nem lehet elég korán kezdeni, és ezt a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémián is tudják, ahol hétről hétre kemény munka folyik. Balogh Ákos, az akadémia szakmai vezetője beszélt a Lokál Extrának az utánpótlásban rejlő lehetőségekről.

A Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia 2006 óta foglalkozik gyerekekkel. A tehetségnevelő komplexum megalapításának ötlete Czuk Henrik egykori ferencvárosi utánpótlásedző fejében született meg azért, hogy az akkori keretbe be nem férő játékosoknak is legyen külső bázisuk, ahol edzhetnek.


Dalnoki labdarúgó akadémia - gyerekfoci (Fotó: Keresztesi Balázs)

A gyerekek nagyszerű körülmények között készülhetnek (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Czuk Henrik kereste meg a Dalnoki családot, akik támogatták az ötletet – mondta lapunknak Balogh Ákos. – A helyszín adott volt, mivel Jenő bácsi a kerületben lakott. Kezdetben csak 11 éves korosztályig neveltünk játékosokat, de mára kinőtte magát az akadémia, így jelenleg öttől tizenhárom évesig vannak játékosaink.
Megtudtuk, korosztálytól függően heti két vagy három edzést tartanak a fiataloknak, és természetesen a versenyeztetésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az akadémián körülbelül 100 gyerek tanulja a futball művészetét.
– Rengeteg versenyen vagyunk jelen. Idén beneveztünk a Kölyök Ligába, ahol minden korosztályban képviseltetjük magunkat. A Bozsik-program keretében is járunk meccsekre, és minden olyan tornán részt veszünk, amelyről úgy gondoljuk, magas színvonalú. A gyerekek tehát az edzések mellett rendszeresen kapnak terhelést – magyarázta Balogh.

Dalnoki labdarúgó akadémia - gyerekfoci (Fotó: Keresztesi Balázs)

Fontos a helyes lábtartás
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Ami a gyerekek kiválasztását illeti, az akadémián igyekeznek mindenkinek lehetőséget adni.
– A tapasztalat azt mutatja, folyamatos a körforgás. A szülők hozzák a gyerekeiket, mert hallottak az akadémia hírnevéről, ezért nem szorulunk állandó toborzásra. A kiválasztás egyrészt a korosztálynak megfelelő érettségen, technikai tudáson és a szülők hozzáállásán múlik, de kevés gyereket küldünk el, mert úgy vagyunk vele, hogy próbálják ki, járjanak pár hetet. Akinek fekszik az oktatási filozófiánk, az marad, a többiek lemorzsolódnak.
A klub Dalnoki Jenő olimpiai bajnok és Fradi-ikon tiszteletére minden évben rendez egy emléktornát a nyár végén.
– Lényegében ezzel kezdődik a szezon a nagy kluboknál. Sok csapat szeretne bekerülni a mezőnybe, így mindig színvonalas rendezvényt és sok gólt láthatnak a nézők. Idén például Fradi–Újpest döntő volt, és a Fradi nyert.


Kapcsolódó Cikkek