EUR: 326,40 Ft
CHF: 283,59 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb IV.kerület

Sikeres fél szezon vannak túl a birkózók

Újpesten, közvetlenül a Szusza Ferenc Stadion mellett egy kék kerámiacsempés borítású épület áll, amelyet az újpesti birkózószakosztály tekint otthonának. Kapuvári Gábor szakosztályvezetővel beszélgettünk többek között az utánpótlás-nevelésről és az újonnan kitűzött célokról.

Újpesti gyermek birkózás ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyerekek is kemény edzéseken vesznek részt ( Fotó: Sáfár Tibor)

A több mint százéves múltra visszatekintő klubból rengeteg tehetséges birkózó került ki. Elég, ha csak az olimpiai bajnok Farkas Péter vagy Polyák Imre nevét említjük. Sőt a riói olimpián is járt újpesti birkózó a 23 éves Németh Zsanett személyében, aki idén Európa-bajnoki címet tudott szerezni.
– Zsanettnek ez volt élete első olimpiája – mondta Kapuvári Gábor szakosztályvezető a Lokál Extra megkérdezésére. – Ez a harmadik világversenye, tehát nem új neki a nemzetközi közeg. Nagyon tehetséges, nagy lehetőség rejlik benne.
Azt is megtudtuk, hogy bár Varga Ádám is kiharcolta az indulás jogát, a hazai válogatón kikapott, ezért Kiss Balázs utazhatott az olimpiára. Ennek ellenére – vagy talán épp ezért – Kapuvári Gábor sikeresnek minősíti az eddigi idei szereplést.
– A 76 kilós Szabó László Európa-bajnoki bronzérmet szerzett kötöttfogásban, a 23 év alatti korcsoportban Németh Zsanett lett Európa-bajnok, de ezenkívül van felnőtt magyar bajnoki címünk is – mondta Kapuvári, aki hozzátette, a versenyek szervezéséből is kiveszik a részüket, hiszen Újpesten rendezték például a női szabadfogású felnőtt magyar bajnokságot.


Újpesti gyermek birkózás Boros Barnabás es Balogh Szabolcs ( Fotó: Sáfár Tibor)

Boros Barnabás es Balogh Szabolcs az edzésen sem kímélte egymást
( Fotó: Sáfár Tibor)

A kitűzött célok között szerepel természetesen a további érmek és bajnoki címek begyűjtése minden korosztályban.
– A szezon két részre oszlik. Ősszel vannak a szabadfogású, tavasszal pedig a kötöttfogású versenyek. A gyerekekkel jelenleg a Budapest-bajnokságra, a diákolimpiára és a magyar bajnokságra, a felnőttekkel és utánpótláskorúakkal pedig a csapatbajnokságokra készülünk. Nem mellesleg decemberben rendezik a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát, ahol Szabó László képvisel minket.
Megtudtuk, hogy bár a birkózás igen népszerű sportnak számít a gyerekek körében, mégse tudnak elköteleződni mellette.
– Minden évben kétszer tartunk nyílt napot, amikor az újpesti iskolákból érkeznek gyerekek, hogy kipróbáljak a sportágakat az egyleten belül. Legyen az ökölvívás, birkózás, torna, bármi. Ilyenkor játékos edzéseket tartunk nekik és mindig azt veszem észre, hogy élvezik a foglalkozásokat, de valamiért mégse akarnak edzésre jönni – árulta el  a szakosztályvezető, aki hozzátette, lehet , hogy azért, mert a birkózás nagyon nehéz sport, és kevés gyerekben van versenyszellem.

– Pedig szerencsére nálunk minden adott a megfelelő szakmai munkához, így felnőtt és utánpótlásszinten is mindennap van edzés. Sőt vannak sportiskolásaink is, akik kedden és csütörtökön edzhetnek kettőt. A gyerekek pedig heti négy edzésen vesznek részt.


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.