2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XXI.kerület

Sószoba lett az egykori bunkerből

Új játszóudvart kaptak a Bóbita óvoda gyermekei, ráadásnak pedig egy sószobát. Ez utóbbit abból a bunkerből alakították ki, melyet tavaly nyáron találtak a telken. Feltárásáig csak egy-két ember emlékezett arra, hogy a domb egy beton óvóhelyet takar, de a mostani kicsik – szerencsére – már csak gyógyulni és játszani járnak ide.

Tavaly júliusban, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita tagóvodájának felújításakor egy betonbunkert találtak az udvaron. A helyiek emlékezete szerint ez 1942-ben épült, és amikor a 70-es években elkészült az óvoda, az óvóhelyet betakarták földdel, mondván, nincs már rá szükség. Az így kialakult kis dombot viszont szerették a gyerekek.


Bunkerből sószoba, játszóudvar átadása Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita Tagóvodája Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kis faház rejti a bunkerből lett sószobát
( Fotó: Sáfár Tibor)

– 2010-ben új időszámítás kezdődött a csepeli óvodák életében – mondta Borbély Lénárd polgármester a sószoba ünnepélyes átadóján. – Az elmúlt években új óvodaszárnyat építettünk, az évtizedek alatt leromlott nevelési intézményeket közel egymilliárd forintból felújítottuk, modernizáltuk, de a játszóudvarokra, a zöldfelületek karbantartására, új, egyedi fajátékokra, automata öntözőrendszerek kiépítésére is jutott pénz. Tavaly ilyen felújítás kezdődött a Bóbita óvodában is, amikor az udvar tereprendezése közben egy II. világháborús bunkert találtunk. Egyszerűbb lett volna elbontani, de Csepelen már nagy hagyománya van annak, hogy a hátrányainkból előnyt kovácsoljunk. A betonbunkert sószobává alakítottuk, így a csepeli múlt e darabkája új köntösben már nem emberi életeket véd, hanem gyermekeink egészségét őrzi – fogalmazott Csepel polgármestere.

Az egykori óvóhelyből kialakított sószoba fölé előre gyártott, hőszigetelt faházat helyeztek. Hierholczné Faragó Tünde, az Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda vezetője és Troskáné Simoncsics Andrea, a Bóbita tagóvoda vezetője kifejtette, az intézmény egészségfejlesztő óvoda és sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik, ezért nagyon jól jött nekik az egészség megóvását elősegítő sószoba, melynek kialakítását az önkormányzat finanszírozta.


Bunkerből sószoba, játszóudvar átadása Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita Tagóvodája Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ( Fotó: Sáfár Tibor)

Játék közben gyógyulnak a gyerekek 
( Fotó: Sáfár Tibor)

A 8-10 fős gyerekcsoportok két óvodapedagógus kíséretében 20-25 percet töltenek el a szobában, melynek falát és mennyezetét nagy sódarabok borítják, a földön pedig himalájai sóban „homokozhatnak” a gyerekek. A helyiséget elsősorban a bóbitások használhatják, de a közelben található Hétszínvirág és a Tátika gyerekei is ellátogathatnak ide hetente két-három alkalommal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.