EUR: 312,64 Ft
CHF: 260,84 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb X.kerület

Szeptember 11-re emlékeznek Kőbányán

Kőbányán, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában fotókiállítás nyílt, mellyel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai előtt tisztelegnek. A vasárnapi megemlékezésen megjelent Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, valamint Dan Daly amerikai tűzoltó ezredes, aki részt vett az ikertornyokat elleni támadás utáni mentésben.

2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások 15. évfordulója alkalmából a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában emlékezünk Tasnádi László Coleen Bell Dan Daly (Fotó: Máté Krisztián)

Az amerikai nagykövetasszony egy saját fotója is megtekinthető a kiállításoon (Fotó: Máté Krisztián)

– Határozott és töretlen az elkötelezettségünk, hogy szerte a világon megakadályozzuk az értelmetlen terrorcselekményeket, amelyek ártatlan emberek életét követelik – mondta Colleen Bell a Martinovics téren. – A katasztrófavédelem munkatársai azokra a hősökre emlékeznek, akik akkor az életüket adták azért, hogy segítsenek. Ez egyértelműen mutatja, hogy az elkötelezettség és a hivatástudat a legfontosabb számukra – hangsúlyozta, felidézve, hogy  343 tűzoltó, 60 rendőr és 8 egészségügyi dolgozó halt meg azon a napon, mások életét mentve. A terrortámadásoknak 90 országból több mint háromezer áldozata volt.


2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások 15. évfordulója alkalmából a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában emlékezünk Tasnádi László Coleen Bell Dan Daly (Fotó: Máté Krisztián)

Tasnádi László (Fotó: Máté Krisztián)

 

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára hangsúlyozta: meg kell fogadnunk, hogy sosem fordulhat elő többé hasonló támadás, és a magyar biztonsági erők mindent megtesznek ezért, együttműködve más biztonsági szolgálatokkal is.

– Az a szeptemberi nap megváltoztatta a világot, bebizonyosodott, hogy a gonoszságnak nincs határa, és mindenre gondolnunk kell. Ki hitte volna korábban, hogy ilyen aljasság létezik? – tette fel a kérdést.
Az államtitkár azt mondta, a 2001-es események óta tudjuk, hogy már nem élhetünk úgy, mint azelőtt, nem lanyhulhat a figyelmünk, és a biztonsági szolgálatoknak állandóan résen kell lenniük. Bebizonyosodott az is, hogy globális szinten kell összefogniuk a védelmi erőknek, hogy soha többé ne következhessen be hasonló támadás.
Dan Daly arról beszélt, szeptember 11. üzenete számára nem az, hogy mit tudnak emberek lerombolni, hanem az, mit lehet közösen létrehozni, újjáépíteni. A föld minden gyermekének tartozunk azzal, hogy szebb és biztonságosabb világot hagyunk rájuk.


2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások 15. évfordulója alkalmából a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában emlékezünk Tasnádi László Coleen Bell Dan Daly (Fotó: Máté Krisztián)

Dan Daly fél évig dolgozott az ikertornyok romjainál, túlélők után kutatva (Fotó: Máté Krisztián)

A tűzoltó ezredes személyes emlékeit felidézve elmondta: nehéz elhinni, hogy már tizenöt év telt el azóta. A támadás idején otthon volt, egy barátja hívta, hogy elmondja, mi történt, és a televíziót bekapcsolva látta, amint a második repülőgép becsapódik a toronyba. Akkor már tudta, ez a nap nemcsak New York, hanem az egész emberiség számára szörnyű lesz.
– A támadás helyszínén a napot sűrűn gomolygó por és füst takarta el, az emberek sokkos állapotban voltak, arcukat, testüket vér és por borította. A hét éven át épített ikertornyok pár másodperc alatt összeomlottak, helyükön csak romok maradtak – idézte fel.
Dan Daly csaknem hat hónapig dolgozott a helyszínen, ahol 1100 ember nyomtalanul eltűnt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.