EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Extra

Szerelme juttatta a csúcsra Kozák Danutát!

Sokan támadták Kozák Danutát, mivel otthagyta korábbi edzőjét és szerelmével, Somogyi Bélával készült tovább a riói olimpiára. Az eredmények végül őket igazolták, hisz Danuta a most szerzett három arannyal a világ legjobb kajakosa lett.

Danuta csendes, visszafogott nő, sosem hivalkodó, nem szeret interjút adni, de tudja, a rajongók kíváncsiak rá.
– Hihetetlen érzés, hogy ennyire szeretnek – mondta a Lokál Extrának a riói olimpia után, ahol három aranyérmet szerzett.

– Sokan kérdezik, milyen érzés ilyen sikereket elérni. Őszintén szólva, ebben az a legjobb, hogy az ember kitűz magának egy célt, és óriási öröm, amikor sikerül elérnie. Nemcsak testileg kell ott lenni a versenyen, hanem lelkileg, fejben is. Óriási koncentrációt igényel, de nem érzem azt, hogy esetleg ki lennék égve, így természetesen a következő cél újra az olimpia, ezúttal Tokióban! Persze ebbe rengeteg munkát kell beletenni! – magyarázta az ötszörös olimpiai, tizenegyszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok kajakos, aki a londoni olimpia után merész döntést hozott. Otthagyta korábbi edzőjét és párjával, Somogyi Béla egykori kenussal készült tovább. Azt mondja, azt érezte, ha szeretné az eddigi szintet tartani, muszáj váltania, csak így tud még jobb lenni.

kozak danuta_bela_szabo gabriella

Kozák Danuta, Somogyi Béla, Szabó Gabriella

Ez persze nem egyedülálló a versenysportban, hisz Hosszú Katinka is bizonyította már férjével-edzőjével, hogy a szerelem a dobogó legfelső fokára is képes repíteni. Danuta édesapja, Kozák Balázs is elismerte, hogy eleinte ő sem rajongott az ötletért, hogy lánya vőlegénye egyben az edzője is legyen. De egy év alatt bebizonyították, hogy a sportban is jó párost alkotnak. És hogy mi a pár titka? Danuta szerint egyszerű a válasz.

– Szerintem maga az életforma, hogy száz százalékig odafigyel rám, hisz ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Az edzések is az én aktuális állapotomhoz vannak igazítva és óriási erőt kapok az edzőmtől. Azt hiszem, bizonyítottunk –fogalmazott a 29 éves sportolónő, aki 2007-ig Kozák Danusia néven versenyzett. Bátyjához, Jurandhoz hasonlóan Sienkiewicz Kereszteslovagok című regényéből kapta a keresztnevét. Édesanyja lengyel származású, ő találta ki, hogy Danuta kajakozzon, levezetendő fölösleges energiáit.

Az olimpikonra most is igaz, hogy egy percet sem pihen, hisz elvégezte a Corvinus Egyetem kertészmérnöki szakát, de szeretne még valamit tanulni és egy újabb diplomát szerezni.

Fotó: Csudai Sándor

Kozák Danuta és riói olimpián ugyancsak kivételes teljesítményt nyújtó úszónő, Hosszú Katinka. Mindkettőjüknek párja az edzője

 

kozák danuta autó1-kapott

Szponzora, a Rekontir cégcsoport egy vadonatúj autóval köszönte meg Danuta parádés olimpiai szereplését

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • 5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    Nemrég kezdődött a Trónok harca legújabb évada, ami természetesen mindenféle rekordot megdöntött. A kritikusok szerint a nyitó epizód kissé vontatott volt, persze a rajongók így is odáig voltak Havas Jontól Daenerystől és a többiektől.

  • Cirkusz a Szigeten!

    Cirkusz a Szigeten!

    A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majdnem 1000 fős sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett, és a fesztivál fennállásának 25.