2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület

Sztálinból is van benne

A pesti szóbeszéd úgy tartja, hogy Andrássy Gyula egykori szobrának bronzanyagát is beolvasztották annak a Sztálin-szobornak a kiöntéséhez, amelyet 1950-ben állítottak fel és amelyet aztán – mint az önkényuralom jelképét – 1956-ban döntött le a forradalmi tömeg.

Az viszont nem szóbeszéd, hogy a rekonstruált Andrássy-szobor elkészítéséhez a Sztálin-mementó egy darabját is felhasználták. A szeptember 15-én a Kossuth téren felavatott alkotást Polgár Botond, Engler András és Mészlényi János szobrászművész készítette Zala György eredetije alapján.

Budapest, 2016. szeptember 13. Kövér László, az Országgyűlés elnöke leleplezi Andrássy Gyula lovas szobrát a Kossuth téren 2016. szeptember 13-án. A szobrot Zala György szobrászművész eredeti műve alapján Polgár Botond, Engler András és Meszlényi János szobrászművészek készítették. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.