EUR: 314,55 Ft
CHF: 277,71 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Belföld

Sztrájk lehet az FKF-nél

A héten kirobbant korrupciós botrány, úgy fest, végképp sok volt a Fővárosi Közterület-fenntartó dolgozóinak, a szakszervezet azt tervezi, hogy munkabeszüntetéssel tiltakozik. Ha ez bekövetkezik, bajok lesznek a budapesti szemétszállítással.

hulladék, szemét, FKF, közterület-fenntartó, szemétszállítás (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Sztrájkra készülnek a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) dolgozói, miután sokadjára sem sikerült megállapodniuk a bérekről a cégvezetéssel – erről értesült a Lokál az ügyre rálátó forrásokból. Úgy tudjuk, hogy szerdán már az elégséges szolgáltatások biztosítása kapcsán ültek tárgyalóasztalhoz a felek, a törvényes munkabeszüntetés feltétele ugyanis az, hogy ebben egyezség szülessen. A szakszervezet eltökélt, ha a menedzsmenttel nem sikerül megállapodniuk a sztrájk ideje alatt is kötelezően nyújtott szolgáltatásokról, akkor bíróságra mennek.


A konfliktus hátterében egy vita van, a dolgozók ugyanis 10 százalékos béremelést szeretnének, csakhogy Csontos István vezérigazgató eddig minden ilyen tervet lesöpört az asztalról. – A főnök meg is mondta az FKF alkalmazottainak nyíltan, hogy szerinte így is sokat keresnek, szóval ne is álmodjanak több pénzről – mesélte a Lokálnak egy belsős forrásunk. A bejelentés már akkor is sokaknál kiverte a biztosítékot, a héten a Mandiner internetes portálon kirobbant mutyi pedig csak olaj volt a tűzre.

Mint arról a Lokál is beszámolt, egy közel 18 milliós közbeszerzés éppen Csontos István régi barátjának cégénél landolt, ráadásul úgy, hogy a nyertes Sikos Zsolt előzetesen „jóváhagyta” a pályázati kiírást. A SAS Group névű cég így napi 350 ezer forintért adott tanácsot a közterület-fenntartónak. A díjazás mértékét Csontos István a jelek szerint már egyáltalán nem sokallta, jóllehet az FKF-nél átlagosan 180 ezer forint nettót visznek haza a dolgozók havonta. Ugyan a cég szerint ők jogszerűen jártak el, a főváros mégis vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Ennek eredményétől függően az is könnyen előfordulhat, hogy Csontos Istvánt felállítják a vezérigazgatói székből.


Ha sztrájk jön, az példátlan lenne Budapest történetében, és félő, hogy ezt az itt élők is megemlegetik. Az FKF végzi ugyanis a lakossági hulladék elszállítását, több mint 800 ezer háztartás évi 700 ezer tonna szemetét kezelik, de a közterek tisztán tartása is az ő feladatuk. A helyzet súlyosságával bizonyára az FKF is tisztában van, ennek ellenére – bár július 31-ig ígérte – továbbra sem állt elő semmiféle javaslattal a bérrendezés kérdésében.

Nem az a „Főkefe”

Lapunk az FKF Zrt. szerződéseiről szóló korábbi írásaiban a „Főkefe” szóösszetétel természetesen a Fővárosi Közterület-fenntartóra, nem pedig a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-re vonatkozott.

Kapcsolódó Cikkek

 • A januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás

  A januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás

  Az államháztartás központi alrendszere az év első két hónapját 67,3 milliárd forintos többlettel zárta, miután februárban 177,2 milliárdos hiány keletkezett a januári 244,5 milliárd forintos többletet követően – erősítette meg az előzetes adatokat csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

 • A néppártiak változtattak a szavazáson, ahogy megtudták, a Fidesz ki akar lépni

  A néppártiak változtattak a szavazáson, ahogy megtudták, a Fidesz ki akar lépni

  Az utolsó pillanatban változtatták meg a néppárti képviselők, hogy miről szavazzanak szerdán – tudta meg az Origo. Az órákig húzódó ülés közben a német néppártiak megtudták, hogy Orbán Viktor zsebében már ott lapul az aláírt kilépő nyilatkozat. Az egyik pont, hogy miről szavazzanak, vállalhatatlan volt a Fidesz számára.

 • Megkéselt egy recepcióst Budapesten, majd Mexikóba menekült

  Megkéselt egy recepcióst Budapesten, majd Mexikóba menekült

  Vádat emeltek egy férfi ellen, aki egy XII. kerületi szállodában késsel életveszélyesen megsebesítette a recepcióst még 2001-ben; a vádlottat tavaly júniusban Mexikóban fogták el – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.