EUR: 310,64 Ft
CHF: 259,58 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Tatabánya

Szüreteltek Felsőgallán

A szüret befejeztét nem csak a feudális időkben ünnepelték meg. Szüreti felvonulás és bál sok városban még ma is van, így városunkban is.

Díszes népviseletbe öltözött a felsőgallai városrész a hétvégén. Szombaton tartották a Felsőgallai Szüreti Felvonulást, a napot pedig hagyományosan szüreti bál zárta. Az őszi programok sorában ez az egyik legfontosabb rendezvény – mondta el Horváth Viktória, a Széchényi István Művelődési Ház vezetője. Nagyon fontos közösségi esemény, hiszen hosszú évek óta hagyomány, hogy a Felsőgallai Baráti Kör Egyesület és a művelődési ház ezt a programot közösen szervezi. Hatalmas készülődés előzi meg, a gyerekek és a vendég csoportok is mindig várják ezt az alkalmat.


Still0926_00000

Turainé John Katalin alpolgármester asszony, a városrész önkormányzati képviselője is mindig részt vesz a mulatságon. Azt mondta, a felsőgallaiak nagyon hagyománytisztelő, hagyományszerető emberek. – Nagyon szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk, mert ez egy olyan település, ahol a múltunk, a jelenünk és a jövőnk együtt van. És azért is fontos, hogy ilyenkor a falu apraja-nagyja jelen legyen, mert így a hagyományainkat, a múltunk darabkáit tovább tudjuk adni, és így a felnövekvő generáció is megismerkedhet a gyökereinkkel – tette hozzá az alpolgármester asszony.

Still0926_00003

A szolgáltatóház előtt tartották meg az ünnepi műsort, ahol felléptek a német nemzetiségi óvoda apróságai, a felsőgallai Széchényi István Általános Iskola tanulói és az alsógallai német nemzetiségi tánccsoport. Ezt követően pedig kezdetét vette a mulatság finom falatokkal, a városrész lakóit zenével várták, remek volt a hangulat. A bálon a talpalávalót a tartáni Spitzbuam zenekar szolgáltatta. A rendezvényt a Komárom–Esztergom Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat, Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és Turainé John Katalin alpolgármester asszony, a városrész önkormányzati képviselője támogatta.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.