EUR: 308,00 Ft
CHF: 265,97 Ft
2017. október 24., kedd
Salamon

Életmód

Táncosnő a fényképezőgép mögött

Grünwald Krisztina táncosnő ( Fotó: Sáfár Tibor)

Krisztinának egyszerre két vágya vált valóra
( Fotó: Sáfár Tibor)

A törékeny táncosnő három gyermek édesanyja és számos kis tanítvány mestere, de másfél évente a nyakába veszi a világot, hogy teste-lelke újjászülessen a mesebeli tájakon.

Grünwald Krisztina végigfotózta Indiát és Balit. Kamerájával olyan pillanatokat is elkapott, amelyeket mások talán észre sem vesznek, ennek ellenére nem szereti, ha fotósnak hívják. Mint mondja, ő még csak ismerkedik a szakma fortélyaival.

– A negyvenedik születésnapomra kaptam a férjemtől egy indiai utat és egy fényképezőgépet. Ezzel két gyermekkori álmom vált valóra egyszerre – mesélte a Lokálnak Krisztina, aki a spicc-cipőt túrabakancsra cserélte, amikor jógaoktatójával és egy maroknyi kis csapattal elindult Indiába. – Végigjártuk a szakrális helyeket, Delhiből indultunk a Himalája felé. Az első helyszín Vrindavan volt, a leghíresebb hindu zarándokhely, több mint ötezer templommal. Itt egy hetet töltöttünk, majd elmentünk Rishikeshbe, a jóga központjába, de megnéztük azt a börtönt is, ahol Krisna született és természetesen bejártuk a Tádzs Mahalt és még jó néhány nevezetességet. A mesternőnkkel minden napot jógával és meditációval kezdtük. Persze közben folyamatosan a gép mögül kémleltem a lehetőséget, hogy olyan témát kattintsak le, amit más nem lát. Mivel nem ötcsillagos szállodában laktunk, hanem ashramban, ettől életszagú lett az egész utazás. A helyiek hétköznapjait közvetlen közelről éreztük és láthattuk.

Hajnalban

Hajnalban (Fotó: Grünwald Krisztina)

A táncosnőt elvarázsolta a szárik suhogása, megfürdött a Gangeszben is, de a nagy szegénység és bűz láttán megtanulta, hogy az elfogadás fontosabb, mint a szánalom érzése. A következő úti cél Bali volt, ahová Krisztina egy fotósworkshop tagjaként érkezett.

Esküvő

Esküvő  (Fotó: Grünwald Krisztina)

– Eifert János vezetésével indult útnak a fotóscsapat, egy festőművész szervezésével – magyarázta Krisztina. – Naponta négy-öt helyszínt látogattunk meg, miközben rengeteg képet készítettünk kizárólag számunkra szervezett,  autentikus ruhába öltözött, tradicionálisan sminkelt modellekről. Az egyik legnagyobb élmény az volt, hogy láthattunk egy tavi és egy tengeri templomot és megnézhettük Mario Blanko festő- és fotóművész „földi paradicsomát”, illetve múzeumát is, ahol a mi képeinkből is készült kiállítás. Csodálatos és ragályos volt a „Bali-smile”, amire én is hamar rákaptam. Jó érzés mosollyal ébredni és hálával lefeküdni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A szexuális zaklatás nem bók

  A szexuális zaklatás nem bók

  A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség, az eseteknek csupán kis része kerül felszínre. Az áldozat gyakran önmagában keresi a hibát, vagyis fel sem ismeri a zaklatás tényét, vagy körvonalazódik ugyan benne, de a szégyen és a félelem nem engedi, hogy fellépjen a zaklatóval szemben.

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.