EUR: 308,50 Ft
CHF: 287,44 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Külföld

Terrorcselekmény volt a manhattani robbanás

New York, 2016. szeptember 18.
New York-i rendőrök a 27. utca és a 7. sugárút kereszteződésénél történt robbanás helyszínén 2016. szeptember 18-án hajnalban. Legalább huszonkilencen megsérültek, amikor felrobbant egy hulladéktároló. A hatóságok még vizsgálják a körülményeket. (MTI/EPA/Jason Szenes)

New York amerikai állam kormányzója, Andrew Cuomo szerint terrorcselekmény volt a szombat esti robbantás Manhattan egyik előkelő kerületében.

A New York-i robbantás egyértelműen terrorakció volt, de az eset “nem kötődik a nemzetközi terrorizmushoz”. “Nem találtunk semmiféle kapcsolatot az Iszlám Állammal vagy másokkal” – tette hozzá a kormányzó, de megjegyezte, hogy mindezt a nyomozás jelenlegi, kezdeti szakaszának megállapításai alapján mondja.

Bill DeBlasio, New York polgármestere és James O,Neill rendőrfőnök óvatosabban fogalmazott nyilatkozataiban, és nem használta a terrorizmus szót.

Azt tudjuk, hogy bomba volt, ez egyértelmű. De még fel kell deríteni, mi állt a robbantás mögött: személyes motiváció, politikai ok vagy más, ezt még nem tudjuk – mondta a polgármester.

O,Neill felhívta a figyelmet arra, hogy eddig senki – sem egyén, sem csoport – nem jelentkezett a manhattani robbantás elkövetőjeként. A hatóságok az utcai videofelvételeket vizsgálják át, és szemtanúkat keresnek.

A robbanás 29 embert sebesített meg, de vasárnap délre mindannyiukat hazaengedték a kórházból. A városban eleve megerősítették a rendőrséget, mert hétfőn kezdődik az ENSZ Közgyűlésének idei ülésszaka.

Kapcsolódó Cikkek