EUR: 304,70 Ft
CHF: 273,03 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Tévedésből több mint 800, kitoloncolási eljárás alatt álló bevándorló kapott állampolgárságot

Az amerikai kormány legalább 858 olyan bevándorlónak adott tévedésből állampolgárságot, akik kitoloncolási eljárás alatt álltak – derült ki a belbiztonsági minisztérium hétfőn közzétett belső vizsgálatából.

A szaktárca jelentése szerint a bevándorlók különböző neveket és születési dátumokat használtak, amikor az amerikai állampolgársági és bevándorlási ügyek hivatalához fordultak honosításuk ügyében, s ezekre az ellentmondásokra azért nem derült fény, mert a kormány adatbázisaiból hiányoztak a kérvényezők ujjlenyomatai. A jelentés név szerint nem azonosítja a szóban forgó bevándorlókat, de a vizsgálat készítői közölték, hogy valamennyien vagy olyan országból valók, amelyek nemzetbiztonsági szempontból aggodalmat jelentenek az Egyesült Államok számára, vagy pedig olyan szomszédos országokból, ahol nagy számban előfordulnak bevándorlási csalások.

A vizsgálati jelentésből kiderül, hogy a szövetségi adatbázisokból összesen 315 ezer olyan bevándorló ujjlenyomata hiányzik, akik ellen kitoloncolási parancs van érvényben vagy szökésben lévő bűnözők. Az információs hézag oka, hogy a régebbi, papír alapú adatokat soha nem vezették be az állampolgársági hatóság és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által az 1990-es években létrehozott ujjlenyomat-adatbázisokba, így azokra elektronikusan nem lehet rákeresni.

A jelentés készítői hozzáteszik, hogy a kormány legalább 2008 óta tud erről az információs hézagról és annak az állampolgársággal kapcsolatos döntésekre gyakorolt hatásáról.

A belbiztonsági minisztérium jelentésében javasolta, hogy a kormány vizsgáljon felül minden egyes olyan honosítással kapcsolatos döntést, ahol a hatóságok hibáztak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.