2018. március 20., kedd
Klaudia,

Extra

Tizenhét fiatal filmes kapott diák-Oscart

Tizenhét fiatal filmkészítőt jutalmaznak diák-Oscar-díjjal szeptember 22-én a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Színházban.

Az amerikai filmakadémiához idén rekordmennyiségű, pontosan 1749 film érkezett be 286 belföldi és 95 nemzetközi főiskoláról és egyetemről – olvasható a testület honlapján. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán frissen végzett Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is versenyzett a külföldi filmek kategóriájában, de nem került be a díjazott alkotások közé – adta hírül az MTI.


Mérleg - Diák Oscar - Kis-Hajni /Fotó - Színház- Filmművészeti Egyetem

Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is versenyzett (Fotó – Színház- Filmművészeti Egyetem)

A hagyományoknak megfelelően az amerikai és a külföldi produkciók külön versengtek. A külföldi filmek esetében a díjazás az új szabályok szerint úgy alakult, hogy a játékfilmek kategóriájában arany-, ezüst- és bronzérmet osztottak ki, az animációs és dokumentumfilmek mezőnyében pedig a győztes aranyérmet kapott. Az amerikai versenykategóriák változatlanok maradtak: a díjakat kísérleti, animációs, játék- és dokumentumfilmek mezőnyében ítélték oda.

A most bejelentett 17 díjazott azonban csak a szeptemberi gálán fogja megtudni, hogy milyen helyezést ért el. Először kapnak elismerést az amerikai Maharishi University of Management, a DePaul Egyetem, a Michigani Állami Egyetem, valamint a Lengyel Nemzeti Film-, Televízió- és Színházi Iskola növendékei. A 43. alkalommal kiosztott diák-Oscar-díjak győzteseinek munkái mind versenybe szállhatnak az Oscarért a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb animációs rövidfilm és a legjobb rövidfilm kategóriában.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 1972-ben alapította a diák-Oscar-díjat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lagzi Lajcsi: A gyerekeim miattam lesznek jogászok

  Lagzi Lajcsi: A gyerekeim miattam lesznek jogászok

  Lagzi Lajcsit és családját mérhetetlenül megviselte az a 125 nap, amit rács mögött kellett töltenie 2015-ben. Lajcsi gyermekei pedig azóta még jobban féltik apjukat, éppen ezért, nagyfia és lánya, Bogi úgy döntöttek, a jogi pályát fogják választani.

 • Angelina Jolie exférje hasonmásával randizik

  Angelina Jolie exférje hasonmásával randizik

  Angelina Jolie lassan két éve külön él Brad Pittől, de azóta se tudott továbblépni exférjén, egészen mostanáig. A színésznő barátai szerint az elmúlt hetekben kilenc évvel fiatalabb kollégájával Garrett Hedlund-dal levelezget és már egy romantikus vacsorán is túl vannak.

 • Kézrátétellel gyógyít Papadimitriu Athina

  Kézrátétellel gyógyít Papadimitriu Athina

  Papadimitriu Athina élete örökre megváltozott, amikor 23 éves öccsét tragikus hirtelenséggel elvesztette. A színésznő szerette jelenlétét a mai napig érzi, és az idő során egy olyan technikát is megtanult, amellyel képes mások testét és lelkét is meggyógyítani.