2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Extra

Tizenhét fiatal filmes kapott diák-Oscart

Tizenhét fiatal filmkészítőt jutalmaznak diák-Oscar-díjjal szeptember 22-én a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Színházban.

Az amerikai filmakadémiához idén rekordmennyiségű, pontosan 1749 film érkezett be 286 belföldi és 95 nemzetközi főiskoláról és egyetemről – olvasható a testület honlapján. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán frissen végzett Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is versenyzett a külföldi filmek kategóriájában, de nem került be a díjazott alkotások közé – adta hírül az MTI.


Mérleg - Diák Oscar - Kis-Hajni /Fotó - Színház- Filmművészeti Egyetem

Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is versenyzett (Fotó – Színház- Filmművészeti Egyetem)

A hagyományoknak megfelelően az amerikai és a külföldi produkciók külön versengtek. A külföldi filmek esetében a díjazás az új szabályok szerint úgy alakult, hogy a játékfilmek kategóriájában arany-, ezüst- és bronzérmet osztottak ki, az animációs és dokumentumfilmek mezőnyében pedig a győztes aranyérmet kapott. Az amerikai versenykategóriák változatlanok maradtak: a díjakat kísérleti, animációs, játék- és dokumentumfilmek mezőnyében ítélték oda.

A most bejelentett 17 díjazott azonban csak a szeptemberi gálán fogja megtudni, hogy milyen helyezést ért el. Először kapnak elismerést az amerikai Maharishi University of Management, a DePaul Egyetem, a Michigani Állami Egyetem, valamint a Lengyel Nemzeti Film-, Televízió- és Színházi Iskola növendékei. A 43. alkalommal kiosztott diák-Oscar-díjak győzteseinek munkái mind versenybe szállhatnak az Oscarért a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb animációs rövidfilm és a legjobb rövidfilm kategóriában.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 1972-ben alapította a diák-Oscar-díjat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ők a legjobbak az idén a Filmesek Céhe szerint

  Ők a legjobbak az idén a Filmesek Céhe szerint

  Idén is kihirdette a Hollywoodi Filmesek Céhe az általuk legjobbnak ítélt színészi alakításokat. A jelöltek között ott van a favoritnak számító Gary Oldman, Timothee Chalamet , Judi Dench és Sally Hawkins is, de olyan meglepetés jelöltek is befértek a listába, mint Steve Carrell és Woody Harrelson is.

 • Imádják a szerelmes tiniket a filmkritikusok

  Imádják a szerelmes tiniket a filmkritikusok

  Idén két huszonéves is hazaviheti élete első Oscar-díját a világ filmkritikusai szerint. A kétszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan és az újonc Timothée Chalamet számtalan díjat nyertek már az idei díjátadó szezonban, legutóbb a Chicago-i Filmkritikusok díját.

 • Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

  Mindenki odáig van az új Star Wars-filmtől

  Szerdán mutatták be a magyar mozik a Star Wars-saga legújabb, immár VIII. részét. Az utolsó Jedik máris minden rekordot megdöntött, a hazai forgalmazók szerint az űreposz korábbi filmjei közül egyikre sem kel el ennyi jegy már elővételben.

 • A Dal 2018: Talán az eddigi legerősebb mezőny

  A Dal 2018: Talán az eddigi legerősebb mezőny

  Talán az eddigi legerősebb mezőny jött össze a jövő évi versenyre A Dal történetében. Erről két zsűritag, Frenreisz Károly és Mező Misi beszélt az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.