2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Több mint 680 millió van pedagógus-utánpótlásra

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

Motiválni szeretnék a tanári pályát választókat ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az idei tanévben is meghirdeti a pedagógus-utánpótlás biztosítását segítő pályázatot, a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot. A pályázatra, amelyre több mint 680 millió forint áll rendelkezésre, szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatási államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a pályázat legfőbb célja a kiválóan képzett, hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező pedagógus-utánpótlás biztosítása. Szeretnék emellett növelni a szakos tanári ellátottságot, motiválni a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatókat a hivatásuknak megfelelő munkakörben történő elhelyezkedésre, valamint álláshelyet szeretnének biztosítani számukra a diplomaszerzést követően.


A sikeres pályázók számára az ösztöndíj már az első félévben 125 ezer és 375 ezer forint közötti összeget jelenthet. A pedagógushiány miatt a kiemelten támogatott szakok közé tartozik az informatika-, matematika-, testnevelő-, biológia-, fizika-, kémia-, technika-, életvitel- és gyakorlattanár, valamint a természetismeret-környezettan tanárszak – jelezték.

A programban részt vevő hallgató a támogatási szerződés aláírásával vállalja, hogy az általa megjelölt három megye egyikében, a központ által megjelölt köznevelési intézményi kör közül választva, főállású foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít, és azt tartósan, de legalább az ösztöndíj folyósítási idejének megfelelő időre fenntartja. 2013–2014-ben 529 pályázóból 393 hallgató kötött támogatási szerződést, a következő tanévben 570-ből 470 hallgató járt sikerrel, az idén 478-ból 358 pályázó vehet részt a programban.


Jelenleg 1127, magyarországi lakcímmel rendelkező és 29, szomszédos országban élő, de magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló hallgatónak van aktív szerződése. Negyvenöt szerződés felmondás vagy a képzésből kikerülés következtében szűnt meg.

A program forrása a központ költségvetésében a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program finanszírozására elkülönített keret, amely évről évre nő. 2013-ban 80 millió forint, 2014-ben 361 millió forint, 2015-ben 594,3 millió forint, idén pedig már 680,6 millió forint áll rendelkezésre.

A pályázat elektronikus beadásához a központ honlapján található elektronikus felület áll rendelkezésre: http://osztondij.klik.gov.hu. Felhívták a pályázók figyelmét arra is, hogy az elektronikusan kitöltött adatlapot a felületről kinyomtatva, aláírással ellátva, postai úton is el kell küldeni az alábbi címre: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 42–46.

Kapcsolódó Cikkek