2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Több mint ezer lengyel bíró tiltakozott

Több mint ezer lengyel bíró tiltakozott közös nyilatkozatában az igazságügy politikai befolyásolása ellen egy szombati rendkívüli gyűlés után Varsóban.

“A szabad lengyel jogrendszer eddigi története során még soha nem került sor ilyen drasztikus lépésekre a bíróságok különféle szintjein befolyásuk korlátozása érdekében” – szólt a kongresszus zárónyilatkozata.


A részt vevő bírák felszólították a kormányt és az államfőt, hogy tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság döntéseit, és tartózkodjanak az alkotmánybírák politikailag motivált kinevezésétől. Az ítészek szerint a nyilvános párbeszéd érdekében a kormánynak ismertetnie kellene az igazságügy tervezett reformjára vonatkozó lépéseit is.

A 15 fős lengyel alkotmánybíróság belpolitikai csatározás helyszínévé vált az elmúlt hónapokban. A tavaly októberi lengyel parlamenti választások előtt a jobboldali Polgári Platform (PO) és koalíciós társa, a Lengyel Parasztpárt által vezetett szejm egy törvénymódosítással öt új bírót választott parlamenti ciklusa végén a testületbe. Azonban a választások nyomán abszolút többséghez jutott nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) ezt a lépést alkotmányellenesnek minősítette, és érvénytelenítette. Az új szejm 5 másik bírót választott, és Andrzej Duda lengyel elnök végül őket nevezte ki. Közben az alkotmánybíróság az előző kormány alatt megválasztott bírák közül háromnak a megválasztását alkotmányosnak ítélte.

Az Európai Unió a PiS-kabinet megalakulása óta többször vetette a lengyel kormány szemére, hogy veszélybe sodorja a jogrendszer függetlenségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.