EUR: 324,92 Ft
CHF: 282,21 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Külföld

Több száz ember halt meg Aleppó ostromában

Az utóbbi néhány hétben 338-an haltak meg a szíriai polgárháborús Aleppó keleti részének ostromában, a sebesültek száma pedig meghaladja a 800-at – tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A beszámoló szerint a halálos áldozatok között 106 gyerek is van. A sebesültek száma 846, ebből 261 kiskorú.


“Négy dolgot kérünk: állítsák meg az öldöklést, hagyják abba az egészségügyi létesítmények elleni támadásokat, engedjék ki a városból a betegeket és a sebesülteket, a segélyeket pedig engedjék bejutni” – hangsúlyozta egy genfi sajtótájékoztatón a WHO egyik vezető tisztségviselője.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet eközben azt jelentette, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz légierő egy évvel ezelőtt kezdődött szíriai támadásaiban már több mint 3800 polgár vesztette életét és 20 ezren sebesültek meg. A polgárháború sújtotta közel-keleti országban kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH számításai szerint az orosz légierő számlájára írható teljes veszteségmérleg több mint 9360 halott – a civilek mellett az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 2746 harcosa és a különböző felkelő- és iszlamista csoportok 2814 tagja -, de a valós szám még ennél is nagyobb lehet, mivel a statisztikákban nem szerepelnek azok az áldozatok, akiknek nemzetiségét nem lehet megállapítani – pontosított Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.


A nemzetközi felszólítások ellenére Oroszország nem hagyja abba légicsapásait, amelyek elsődleges helyszíne most az észak-szíriai Aleppó, ahol a Moszkva és Washington által tető alá hozott egyhetes tűzszüneti megállapodás szeptember 19-i lejárta óta ismét felerősödtek a harcok.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy az orosz légierő folytatja a szíriai fegyveres erők terrorellenes küzdelmének támogatását célzó műveletét.

Az orosz elnöki szóvivő pénteken visszautasította a londoni székhelyű OSDH jelentésében foglaltakat.

“Nem tartjuk hitelesnek a Nagy-Britanniában székelő szervezet információit a szíriai eseményekről” – mondta Peszkov újságírók előtt. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az orosz katonai beavatkozás célja, hogy “segítsen a szíriai népnek és a szíriai hadseregnek a terroristák elleni harcban, akik a művelet kezdetén a szíriai területek nagy részét birtokolták”. “Egy dolgot leszögezhetünk: a légierőnk által a szíriai hadseregnek nyújtott támogatás legfőbb hozadéka az a tény, hogy sem az Iszlám Állam, sem az al-Kaida, sem pedig az an-Nuszra Front nincs jelen Damaszkuszban” – tette hozzá Peszkov. A szóvivő megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem korlátozta a szíriai orosz katonai műveletek időtartalamát.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár határozottan elítélte csütörtökön a “barbár légicsapásokat”, amelyeket Oroszország és a szíriai rezsim mért Aleppó felkelők ellenőrizte keleti felére.

Az ország egykori legnépesebb városa és gazdasági központja 2012 óta félig a kormányerők, félig pedig az ellenzéki fegyveresek fennhatósága alatt áll. Az OSDH igazgatója közölte, hogy a kormányerők péntek reggel ellenőrzésük alá vonták a 2013 óta a felkelők által ellenőrzött régi Kindi kórházat, előző nap pedig a stratégiai jelentőségű Handarat palesztin menekülttábort is.

Kapcsolódó Cikkek