EUR: 307,65 Ft
CHF: 265,83 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Trump szerint Clintonban nincs elég “életerő” ahhoz, hogy elnök legyen

Donald Trump szerint Hillary Clintonban nincs elég “életerő” ahhoz, hogy elnök legyen, de támogatja őt, ha mégis őt választják meg elnöknek.

A republikánus elnökjelölt kettejük hétfői tv-vitájának végén azt állította: demokrata vetélytársából hiányzik az “életerő”, és bár van tapasztalata, de ez “rossz tapasztalat”, mert sorozatban hozott rossz döntéseket.

Hillary Clinton a maga részéről külügyminiszterként tett utazásait, tárgyalásait, megállapodásait említette, mint bizonyítékot tapasztalataira és arra, hogy megvan benne az életerő.

Trump a vitavezető többszöri kérdésére végül hajlandó volt kimondani, ha Clinton nyeri az elnökválasztást, kész teljes mértékben támogatni őt.

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon a Hofstra Egyetemen, a New York államban fekvő Hempsteadben /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon a Hofstra Egyetemen, a New York államban fekvő Hempsteadben /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Clinton szerint szorosabb együttműködés kell a szövetségesekkel a terrorizmus elleni harcban

A demokraták elnökjelöltje a hétfői tv-vitában azt mondta, a hírszerzés erősítésére, a muszlim közösségekkel történő erőteljesebb együttműködésre, a NATO szerepének erősítésére összpontosítana.

Az iráni atomalku tető alá hozása szerinte azt mutatja, hogy külügyminiszterként “erős” politikus volt.

Azt ígérte, ha elnökké választják, tiszteletben tartja majd az Egyesült Államok kétoldalú szerződéseit szövetségeseivel, például Japánnal.

Trump szerint az Egyesült Államok nem lehet “a világ csendőre”.

Trump szerint Obama és Clinton teremtett lehetőséget az Iszlám Állam felemelkedésére

A két jelölt hétfői tv-vitájában a republikánus párti elnökjelölt azt állította, hogy Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter hatalmi vákuumot teremtett Irakban, s ezzel lehetővé tette a dzsihadista terrorszervezet felemelkedését.

Clinton arra emlékeztetett, hogy Irakot a republikánus George W. Bush elnöksége idején rohanták le és a (később idő előttinek bizonyult) csapatkivonásról is Bush elnök döntött.

Clinton szerint fokozni kell az amerikai légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen, és a terrorszervezet vezetőit kell likvidálni.

Trump szerint ha “elvették volna” Iraktól az olajat, akkor az Iszlám Államot meg lehetett volna fosztani pénzügyi forrásától.

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Clinton nem kér bocsánatot az email-botrányért

A demokrata párti elnökjelölt azt mondta: vállalja a felelősséget, de nem kér bocsánatot az email-botrányért, amelyet külügyminiszterként saját magánszerverének hivatalos célú használatával okozott.

Hibát követett el, és ma már bizonyára másként cselekedne – tette hozzá.

Trump szerint viszont Clinton szándékosan vett igénybe magánszervert és szándékosan töröltette elektronikus leveleit. A republikánus elnökjelölt szerint ez alkotmányellenes volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.