2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Külföld

Trump szerint Clintonban nincs elég “életerő” ahhoz, hogy elnök legyen

Donald Trump szerint Hillary Clintonban nincs elég “életerő” ahhoz, hogy elnök legyen, de támogatja őt, ha mégis őt választják meg elnöknek.

A republikánus elnökjelölt kettejük hétfői tv-vitájának végén azt állította: demokrata vetélytársából hiányzik az “életerő”, és bár van tapasztalata, de ez “rossz tapasztalat”, mert sorozatban hozott rossz döntéseket.


Hillary Clinton a maga részéről külügyminiszterként tett utazásait, tárgyalásait, megállapodásait említette, mint bizonyítékot tapasztalataira és arra, hogy megvan benne az életerő.

Trump a vitavezető többszöri kérdésére végül hajlandó volt kimondani, ha Clinton nyeri az elnökválasztást, kész teljes mértékben támogatni őt.


Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon a Hofstra Egyetemen, a New York államban fekvő Hempsteadben  /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon a Hofstra Egyetemen, a New York államban fekvő Hempsteadben /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Clinton szerint szorosabb együttműködés kell a szövetségesekkel a terrorizmus elleni harcban

A demokraták elnökjelöltje a hétfői tv-vitában azt mondta, a hírszerzés erősítésére, a muszlim közösségekkel történő erőteljesebb együttműködésre, a NATO szerepének erősítésére összpontosítana.

Az iráni atomalku tető alá hozása szerinte azt mutatja, hogy külügyminiszterként “erős” politikus volt.

Azt ígérte, ha elnökké választják, tiszteletben tartja majd az Egyesült Államok kétoldalú szerződéseit szövetségeseivel, például Japánnal.

Trump szerint az Egyesült Államok nem lehet “a világ csendőre”.

Trump szerint Obama és Clinton teremtett lehetőséget az Iszlám Állam felemelkedésére

A két jelölt hétfői tv-vitájában a republikánus párti elnökjelölt azt állította, hogy Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter hatalmi vákuumot teremtett Irakban, s ezzel lehetővé tette a dzsihadista terrorszervezet felemelkedését.

Clinton arra emlékeztetett, hogy Irakot a republikánus George W. Bush elnöksége idején rohanták le és a (később idő előttinek bizonyult) csapatkivonásról is Bush elnök döntött.

Clinton szerint fokozni kell az amerikai légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen, és a terrorszervezet vezetőit kell likvidálni.

Trump szerint ha “elvették volna” Iraktól az olajat, akkor az Iszlám Államot meg lehetett volna fosztani pénzügyi forrásától.

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az első televíziós vitájukon /Fotó: MTI/EPA/Reuters

Clinton nem kér bocsánatot az email-botrányért

A demokrata párti elnökjelölt azt mondta: vállalja a felelősséget, de nem kér bocsánatot az email-botrányért, amelyet külügyminiszterként saját magánszerverének hivatalos célú használatával okozott.

Hibát követett el, és ma már bizonyára másként cselekedne – tette hozzá.

Trump szerint viszont Clinton szándékosan vett igénybe magánszervert és szándékosan töröltette elektronikus leveleit. A republikánus elnökjelölt szerint ez alkotmányellenes volt.

Kapcsolódó Cikkek