2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb IV.kerület

Tűzoltónak álltunk

Négy év elteltével Újpesten, az UTE Szilágyi úti sporttelepén mérte össze tudását az ország legjobb kétszáz hivatásos tűzoltója, a 19 megye és a főváros tűzoltóinak válogatott csapatai négy versenyszámban küzdöttek meg egymással. A Lokál Extra szerkesztője is beállt közéjük, és teljesítette a 400 méteres akadálypályát.

Nagyszerű hangulat, móka és kacagás. Ez jellemezte az újpesti atlétikapályán megrendezett országos tűzoltósportversenyt, pedig tudjuk, mindez azért van, hogy a tűzoltók mindig, minden helyzetben a maximumot nyújtsák.
Az országos verseny célja a mindennapi stresszhelyzet feloldása és a csapatépítés. Na meg a dicsőség és az, hogy a legjobbak az egész országot képviselhessék a tűzoltók világbajnokságán.
– Elődeinknek köszönhetően ez már a tizenharmadik országos verseny, amelyen a csapatépítés mellett a sport is kiemelt szerepet kap. Ez nem csoda, hiszen a gyakorlati képzettség nagyon fontos a tűzoltók mindennapi életében – mondta a Lokál Extrának Bérzi László tűzoltó tábornok, aki hozzátette, bár a versenyt elméletben kétévente rendezik meg, legutóbb négy évvel ezelőtt tartották.
– Ennek leginkább anyagi okai vannak, hiszen egy felmenő rendszerű versenyről van szó, azaz előbb minden megye megrendezi a saját megmérettetéseit, a legjobbak pedig részt vehetnek az országos viadalon. Nagyon fontos hozzátenni, hogy négyévente rendeznek nemzetközi versenyt, így a mostani országos viadalon kiválasztunk egy „magyar válogatottat”.


Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny, tűzoltás, tűzoltók (Fotó: Máté Krisztián)

A szivattyú tömlőjét több elemből kell összeszerelni (Fotó: Máté Krisztián)

 

A tábornok a Lokál Extrának elmondta, a tűzoltók négy versenyszámban mérhetik össze tudásukat.
– A horoglétramászás lényege, hogy egy olyan létrával kell feljutni a negyedikre, amellyel csak egy emeletet lehet haladni egyszerre, és azt onnan lehet beakasztani a következő emelet ablakpárkányába. A százméteres pályán előbb egy palánkon kell átugrani, majd a vizestömlőket felkapva, egy gerendán átfutva kell azokat összeszerelni. A négyszer százméteres váltóban az első csapattagnak egy létrával kell futnia, fel kell másznia egy ház tetejére, majd azon végig kell szaladnia. A második csapattagnak a palánkugrás, a harmadiknak pedig a gerendán való tömlőszerelés a feladata, míg a negyedik bemutatja, hogyan kell szakszerűen és gyorsan eloltani a tűzet. A negyedik versenyszám pedig a szívómotor összeszerelése, aminek a végén a vízsugárral kell „célba lőni”.

A versenyen mindenki jókedvűen vett részt, ám amikor szerkesztőnk beöltözött tűzoltónak, és teljesítette a négyszer százméteres váltót, rá kellett jönnie, hogy ennek bizony a fele sem tréfa. Mint ahogy annak sem, amit a tűzoltók nap mint nap tesznek értünk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.