2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb IV.kerület

Tűzoltónak álltunk

Négy év elteltével Újpesten, az UTE Szilágyi úti sporttelepén mérte össze tudását az ország legjobb kétszáz hivatásos tűzoltója, a 19 megye és a főváros tűzoltóinak válogatott csapatai négy versenyszámban küzdöttek meg egymással. A Lokál Extra szerkesztője is beállt közéjük, és teljesítette a 400 méteres akadálypályát.

Nagyszerű hangulat, móka és kacagás. Ez jellemezte az újpesti atlétikapályán megrendezett országos tűzoltósportversenyt, pedig tudjuk, mindez azért van, hogy a tűzoltók mindig, minden helyzetben a maximumot nyújtsák.
Az országos verseny célja a mindennapi stresszhelyzet feloldása és a csapatépítés. Na meg a dicsőség és az, hogy a legjobbak az egész országot képviselhessék a tűzoltók világbajnokságán.
– Elődeinknek köszönhetően ez már a tizenharmadik országos verseny, amelyen a csapatépítés mellett a sport is kiemelt szerepet kap. Ez nem csoda, hiszen a gyakorlati képzettség nagyon fontos a tűzoltók mindennapi életében – mondta a Lokál Extrának Bérzi László tűzoltó tábornok, aki hozzátette, bár a versenyt elméletben kétévente rendezik meg, legutóbb négy évvel ezelőtt tartották.
– Ennek leginkább anyagi okai vannak, hiszen egy felmenő rendszerű versenyről van szó, azaz előbb minden megye megrendezi a saját megmérettetéseit, a legjobbak pedig részt vehetnek az országos viadalon. Nagyon fontos hozzátenni, hogy négyévente rendeznek nemzetközi versenyt, így a mostani országos viadalon kiválasztunk egy „magyar válogatottat”.


Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny, tűzoltás, tűzoltók (Fotó: Máté Krisztián)

A szivattyú tömlőjét több elemből kell összeszerelni (Fotó: Máté Krisztián)

 

A tábornok a Lokál Extrának elmondta, a tűzoltók négy versenyszámban mérhetik össze tudásukat.
– A horoglétramászás lényege, hogy egy olyan létrával kell feljutni a negyedikre, amellyel csak egy emeletet lehet haladni egyszerre, és azt onnan lehet beakasztani a következő emelet ablakpárkányába. A százméteres pályán előbb egy palánkon kell átugrani, majd a vizestömlőket felkapva, egy gerendán átfutva kell azokat összeszerelni. A négyszer százméteres váltóban az első csapattagnak egy létrával kell futnia, fel kell másznia egy ház tetejére, majd azon végig kell szaladnia. A második csapattagnak a palánkugrás, a harmadiknak pedig a gerendán való tömlőszerelés a feladata, míg a negyedik bemutatja, hogyan kell szakszerűen és gyorsan eloltani a tűzet. A negyedik versenyszám pedig a szívómotor összeszerelése, aminek a végén a vízsugárral kell „célba lőni”.

A versenyen mindenki jókedvűen vett részt, ám amikor szerkesztőnk beöltözött tűzoltónak, és teljesítette a négyszer százméteres váltót, rá kellett jönnie, hogy ennek bizony a fele sem tréfa. Mint ahogy annak sem, amit a tűzoltók nap mint nap tesznek értünk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.