EUR: 307,48 Ft
CHF: 289,04 Ft
2017. február 22., szerda
Gerzson

Külföld

Újabb fiatalokat vettek őrizetbe a hamis párizsi túszejtési riasztás miatt

Újabb két kamaszt, egy 14 és egy 17 éves fiút vett őrizetbe a francia rendőrség a Párizsban szombaton nagyszabású rendőrségi akciót kiváltó hamis riasztás miatt – közölték rendőrségi források.

Hétfőn egy 16 éves fiút állítottak elő, akiről azt gyanítják, hogy Tylers Swatting felhasználónévvel meghekkelt egy vonalas telefonszámot, s arról névtelenül tett bejelentést a rendőrségen egy templomban történt túszejtésről. A riasztás nyomán nagyszabású akció indult Párizs első kerületében.

A France Info hírrádió úgy értesült, hogy a fiú beismerő vallomást tett.

A kedden őrizetbe vett 17 éves fiúról azt gyanítják, hogy Zakhaev Yamaha felhasználói névvel ő lehetett a másik hacker, aki szintén névtelenül tett bejelentést a rendőrségen.

A rendőrség helikoptert is küldött a Saint-Leu-Saint-Gilles templomhoz, lezárta a környéket, a belügyminisztérium pedig a környékbeli épületekből a lakosságot evakuálta. Az akciót azonban hamar lefújták, mert kiderült, a telefonos bejelentés hamis volt.

A nyomozók azt feltételezik, hogy a két fiú szeptemberben már többször is hamisan riasztotta a rendőrséget.

A rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a harmadik fiút, a 14 évest mivel gyanúsítják az ügyben.

A párizsi ügyészség kitalált bűntény bejelentése, valamint veszélyes rombolásról szóló hamis információk terjesztése miatt indított eljárást az ügyben, ami hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel, valamint 7500-tól 30 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexbotrányba bukott bele a politikus

    Szexbotrányba bukott bele a politikus

    Lebuktatták az olasz diszkriminációellenes hatóság vezetőjét, aki a sokszínűség és rasszizmus elleni fellépésre szánt közpénzből melegszexklubokat támogatott.

  • Kolumbiában megkezdődött a gerillák leszerelése

    Kolumbiában megkezdődött a gerillák leszerelése

    Megkezdődött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) leszerelése, miután a gerillaszervezett kis híján hétezer harcosa megérkezett az erre a célra kialakított övezetekbe – közölte hétfőn Juan Manuel Santos kolumbiai államfő.