2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Újabb fiatalt vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt

Egy újabb olyan fiatalt, egy héten belül a harmadikat vette őrizetbe a francia rendőrség, aki a gyanú szerint terrorcselekményre készült egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdítására – tudta meg szerdán az AFP francia hírügynökség a nyomozáshoz közeli forrásokból.

A 15 éves fiút szombaton vették őrizetbe Párizs egyik nyugati elővárosában, Rueil-Malmaisonban, s már vádat is emeltek ellene terrorizmus miatt. Egy titkosított dzsihadista felületen hagyott üzeneteiből a titkosszolgálatok arra következtettek, hogy támadásra készül.


A titkosszolgálatok által nyilvántartott fiút korábban már egy másik terrorizmussal kapcsolatos ügyben is megvádolták, és június óta rendőri felügyelet alatt állt, mert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját hirdette az interneten.

Hasonlóan az előző két letartóztatott fiatalkorúhoz ez a kamasz is kapcsolatban állt Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már egy héttel korábban is felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.


Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett, és szerda reggel is őrizetbe vettek egy terrortámadásra készülő fiút.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.

Kapcsolódó Cikkek