EUR: 309,16 Ft
CHF: 288,33 Ft
2017. január 21., szombat
Ágnes

Külföld

Újabb rendzavarás volt egy görögországi menekülttáborban

Idomeni, 2015. december 3.
Illegális bevándorlók a görög-macedón határ észak-görögországi oldalán, az Idomeni és a macedóniai Gevgelija határállomás között 2015. december 2-án. A macedón hatóságok november 19. óta csak a háborús övezetekből érkező, vagyis az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be az országba. A többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és nem engedik a továbbhaladásukat. Ezért már mintegy kétezren rekedtek Idomeni település közelében.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Továbbra is feszült a helyzet a görögországi Híosz és Leszbosz szigetén migránsokat befogadó táborokban: péntekre virradóra összecsapások törtek ki a híoszi regisztrációs központban, amelyekben négy ember megsebesült.

A Kathimerini című athéni napilap szerint egy csoport algériai menedékkérő verekedett össze a központban, a férfiak köveket dobáltak, törtek-zúztak, és a tábor egyik munkatársának autóját is megrongálták. A zavargások miatt 15 embert vettek őrizetbe. Számos megrémült, családos táborlakó arra kérte a fogadóközpont vezetőit, hogy máshol helyezzék őket biztonságba.

Leszbosz szigetén csütörtök délután elfogtak egy 84 éves szigetlakót, aki vadászpuskával felszerelkezve tűnt fel a móriai menekülttábor közelében, és szidalmazta, valamint fenyegette a menedékkérőket. A férfit idős korára hivatkozva nem sokkal később elengedték, de engedély nélküli fegyverbirtoklás miatt kell majd felelnie a hatóságok előtt.

Az égei-tengeri görög szigeteken csaknem 14 ezer menedékkérő zsúfolódott össze, pedig csak feleennyi embernek van férőhely. Az athéni válságstáb csütörtökről péntekre 241 új érkezőt regisztrált.

Kapcsolódó Cikkek