EUR: 307,44 Ft
CHF: 265,22 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Újabb török harckocsik hatoltak be Szíria területére

A török hadsereg mintegy 20 harckocsija hatolt be szíriai területre szombaton a dél-törökországi Kilis tartomány Elbeyli nevű határátkelője közelében – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A Dogan úgy tudja: a török harckocsik az Ankara támogatását élvező szíriai felkelők, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveres csoport uralta ar-Raj nevű szíriai településre érkeztek meg. A harckocsikonvojhoz páncélozott személyszállítók, illetve fegyvereket és lőszert szállító teherautók is tartoztak.

A konvoj haladását török tüzérség fedezte, amely az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait vette tűz alá a török határ mellett fekvő szíriai település közelében.

Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

Dzserablúsz volt az első település, amelyet a szíriai határt augusztus 24-én átlépő török erők elfoglaltak az IÁ-tól.

A TRT török állami televízió szerint a mostani csapatmozgás az Eufráteszi Pajzs hadművelet második fázisát jelentheti, mivel a harckocsik Dzserablúsztól 50 kilométerre nyugatra hatoltak be Szíriába. A határátlépés pontjától 30 kilométerre található al-Bab városa, amely az iszlamisták egyik bástyáját jelenti Észak-Szíriában.

Ankara szerint a szombati csapatmozgás a Dzserablúsz és Azáz városok közötti terület terroristáktól való megtisztítását, illetve az SZSZH délre irányuló előretörésének támogatását szolgálja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint az SZSZH-hoz tartozó Hamza Dandár csoport elfoglalta a török határ közelében fekvő Arab Ezza nevű települést és legalább egy másikat is. A török légierő pénteken bombázta Arab Ezza és el-Gundura településeket.

Ahmed Oszman, a szíriai turkománok alkotta Murád Szultán fegyveres csoport ezredese a nap folyamán bejelentette: új hadműveletet indítottak ar-Rajtól keletre a dzsihadisták ellen. Hozzáfűzte: offenzívájukat Törökország támogatja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.