EUR: 310,11 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Újabb török harckocsik hatoltak be Szíria területére

A török hadsereg mintegy 20 harckocsija hatolt be szíriai területre szombaton a dél-törökországi Kilis tartomány Elbeyli nevű határátkelője közelében – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A Dogan úgy tudja: a török harckocsik az Ankara támogatását élvező szíriai felkelők, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveres csoport uralta ar-Raj nevű szíriai településre érkeztek meg. A harckocsikonvojhoz páncélozott személyszállítók, illetve fegyvereket és lőszert szállító teherautók is tartoztak.

A konvoj haladását török tüzérség fedezte, amely az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait vette tűz alá a török határ mellett fekvő szíriai település közelében.

Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

Dzserablúsz volt az első település, amelyet a szíriai határt augusztus 24-én átlépő török erők elfoglaltak az IÁ-tól.

A TRT török állami televízió szerint a mostani csapatmozgás az Eufráteszi Pajzs hadművelet második fázisát jelentheti, mivel a harckocsik Dzserablúsztól 50 kilométerre nyugatra hatoltak be Szíriába. A határátlépés pontjától 30 kilométerre található al-Bab városa, amely az iszlamisták egyik bástyáját jelenti Észak-Szíriában.

Ankara szerint a szombati csapatmozgás a Dzserablúsz és Azáz városok közötti terület terroristáktól való megtisztítását, illetve az SZSZH délre irányuló előretörésének támogatását szolgálja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint az SZSZH-hoz tartozó Hamza Dandár csoport elfoglalta a török határ közelében fekvő Arab Ezza nevű települést és legalább egy másikat is. A török légierő pénteken bombázta Arab Ezza és el-Gundura településeket.

Ahmed Oszman, a szíriai turkománok alkotta Murád Szultán fegyveres csoport ezredese a nap folyamán bejelentette: új hadműveletet indítottak ar-Rajtól keletre a dzsihadisták ellen. Hozzáfűzte: offenzívájukat Törökország támogatja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.