EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Újra összezárult az ostromgyűrű az aleppói lázadók körül

Kobani, 2014. október 18.
Lövedék csapódik be az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei által ostromlott, a török határ mentén fekvő szíriai kurd városban, Kobaniban 2014. október 18-án. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A szíriai kormányerők és szövetségeseik vasárnap visszafoglalták az Aleppó délnyugati peremén egy hónapja elveszített területüket, és ezzel ismét bezárult az ostromgyűrű a város lázadó negyedei körül – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amely aktivistákból álló hálózatot épített ki az országban.

A katonaság elfoglalta a tüzérségi akadémia és több másik katonai iskola épületegyüttesét, és ennek következtében sokadik kísérletre elvágták az egyetlen kivezető útvonalat – erősítette meg az OSDH igazgatója az AFP francia hírügynökségnek.

A lázadók augusztus 6-án űzték el a hadsereget erről a területről, és akkor úgy tűnt, hogy csak idő kérdése, mikor kerül teljesen a kezükre Szíria egykori gazdasági fővárosa. Jelenleg a település keleti negyedei fölött gyakorolnak ellenőrzést, ahol mintegy 250 ezer ember él. A város nyugati fele a kormány kezén van.

Aleppóban 2012. júliusa óta folynak harcok, de döntésre egyik fél sem tudta vinni a helyzetet. A kormányerők orosz, iráni és a Hezbollah libanoni síita milícia támogatásával harcolnak. Az orosz légierő tavaly őszi beavatkozása révén sikerült megszilárdítaniuk állásaikat, és több helyen teret is nyertek a felkelőkkel szemben, akik viszont Hama közép-szíriai tartományban törtek előre a napokban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.