2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XVIII.kerület XIX.kerület

Újratermelődik a szemét

A Lokál cikke nyomán alig pár nap alatt felszámolták azt a hulladékhegyet, amely Kispest és Pestszentlőrinc határán, a Bozsik stadion közelében lévő szelektív hulladékgyűjtő mellett keletkezett. Múlt héten írtunk az áldatlan állapotról, amelyet felszámoltak ugyan, de az illegális szemétlerakás szinte azonnal újrakezdődött.

Emberi, állati ürülék és patkányok is voltak a XVIII. és a XIX. kerület határán, a Bozsik stadionnál lévő szeméthegyen, amely az elmúlt néhány hétben „nőtt ki a földből”. A környékbeli vállalkozók lassan mindenki ellen jogi lépéseket fontolgatnak. A hulladekvadasz.hu nevű portál már augusztus végén is megörökítette a Kispest és Pestszentlőrinc határán éktelenkedő szeméthegyet. A Lokál ugyancsak meglátogatta a helyszínt, amely a Bozsik stadionnal szemközti üres placc, és az azóta eltelt időben a szemétkupac – ezzel pedig a gond is – csak nagyobb lett.


Fotó: Csudai Sándor

Katalint nap mint nap ez a látvány fogadta Fotó: Csudai Sándor)

– Több mint két hónapja gyűlik a szemét – panaszolta lapunknak Sárosi Katalin, aki jó néhány éve üzemelteti kifőzdéjét a kispesti temetővel szemben. – Egy ideig a közterület-fenntartó elvitte a hulladékgyűjtő sziget mellé lerakott szemetet, aztán ez valahogy elmaradt. Azóta csak gyűlik. Förtelmes bűzt áraszt. Már kezdenek elmaradni a vendégeim, ezért azon gondolkodom, hogy kin követelhetném a forgalomkiesést. Próbáltam bejelentést tenni mindkét kerületben és az FKF-nél is, de nem történik semmi – háborgott a tulajdonos.

Fotó: Csudai Sándor

Mozdulni nem lehetett a szeméttől Fotó: Csudai Sándor)

– Nekem is állandóan panaszkodnak a vásárlók – mesélte Laczkó Erzsébet virágárus. – Felháborító, hogy ez hetekig itt állhat. Már patkányokat is láttunk a környéken. Reméljük, azért lassan történik valami!

Fotó:Mészáros Diána

Kezdődik elölről (Fotó:Mészáros Diána)

Már a környék jogi státusa is ködös: a Puskás Ferenc utca a kerülethatár, vagyis a szeméthegy a XVIII. kerületben van, de akad olyan vállalkozó azon az oldalon, aki a XIX. kerületben fizet iparűzési adót. Mindeközben az egész szemétkupac egy szelektív hulladékgyűjtő sziget tövéből nőtt ki, amelynek a környékét a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek kellene takarítania. Tőlük annyit tudtunk meg: a cég kötelezettsége a hulladékgyűjtők egyméteres körzetére vonatkozik. A XVIII. kerületi önkormányzat válaszában az áll, hogy a hulladékgyűjtő nem az ő területükön van. Ezzel szemben azóta a Pest Megyei Kormányhivatal közölte a Lokállal, hogy az a rész Pestszentlőrinchez tartozik. A kormányhivatal kötelezte a XVIII. kerületieket a hulladék elszállítására, ezt azonban végül nem ők, hanem a kispestiek tették meg az FKF Zrt.-vel közösen. – Valóban elvitte a közterület-felügyelet a szemetet, de alighogy távoztak, máris jött valaki, és újabb hulladékot rakott le – mondták a környékbeli boltosok, és kollégánk ezt is megörökítette. A végleges megoldásra tehát még várnunk kell.

 

Máshol is van szemét

Lapzártánk előtt érkezett a jarokelo.hu levele, miszerint Wekerlén a Pannónia és a Nagy Lajos körút sarkán hónapok óta gyűlik az illegálisa lerakott szemét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.