EUR: 307,13 Ft
CHF: 281,56 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XVIII.kerület XIX.kerület

Újratermelődik a szemét

A Lokál cikke nyomán alig pár nap alatt felszámolták azt a hulladékhegyet, amely Kispest és Pestszentlőrinc határán, a Bozsik stadion közelében lévő szelektív hulladékgyűjtő mellett keletkezett. Múlt héten írtunk az áldatlan állapotról, amelyet felszámoltak ugyan, de az illegális szemétlerakás szinte azonnal újrakezdődött.

Emberi, állati ürülék és patkányok is voltak a XVIII. és a XIX. kerület határán, a Bozsik stadionnál lévő szeméthegyen, amely az elmúlt néhány hétben „nőtt ki a földből”. A környékbeli vállalkozók lassan mindenki ellen jogi lépéseket fontolgatnak. A hulladekvadasz.hu nevű portál már augusztus végén is megörökítette a Kispest és Pestszentlőrinc határán éktelenkedő szeméthegyet. A Lokál ugyancsak meglátogatta a helyszínt, amely a Bozsik stadionnal szemközti üres placc, és az azóta eltelt időben a szemétkupac – ezzel pedig a gond is – csak nagyobb lett.

Fotó: Csudai Sándor

Katalint nap mint nap ez a látvány fogadta Fotó: Csudai Sándor)

– Több mint két hónapja gyűlik a szemét – panaszolta lapunknak Sárosi Katalin, aki jó néhány éve üzemelteti kifőzdéjét a kispesti temetővel szemben. – Egy ideig a közterület-fenntartó elvitte a hulladékgyűjtő sziget mellé lerakott szemetet, aztán ez valahogy elmaradt. Azóta csak gyűlik. Förtelmes bűzt áraszt. Már kezdenek elmaradni a vendégeim, ezért azon gondolkodom, hogy kin követelhetném a forgalomkiesést. Próbáltam bejelentést tenni mindkét kerületben és az FKF-nél is, de nem történik semmi – háborgott a tulajdonos.

Fotó: Csudai Sándor

Mozdulni nem lehetett a szeméttől Fotó: Csudai Sándor)

– Nekem is állandóan panaszkodnak a vásárlók – mesélte Laczkó Erzsébet virágárus. – Felháborító, hogy ez hetekig itt állhat. Már patkányokat is láttunk a környéken. Reméljük, azért lassan történik valami!

Fotó:Mészáros Diána

Kezdődik elölről (Fotó:Mészáros Diána)

Már a környék jogi státusa is ködös: a Puskás Ferenc utca a kerülethatár, vagyis a szeméthegy a XVIII. kerületben van, de akad olyan vállalkozó azon az oldalon, aki a XIX. kerületben fizet iparűzési adót. Mindeközben az egész szemétkupac egy szelektív hulladékgyűjtő sziget tövéből nőtt ki, amelynek a környékét a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek kellene takarítania. Tőlük annyit tudtunk meg: a cég kötelezettsége a hulladékgyűjtők egyméteres körzetére vonatkozik. A XVIII. kerületi önkormányzat válaszában az áll, hogy a hulladékgyűjtő nem az ő területükön van. Ezzel szemben azóta a Pest Megyei Kormányhivatal közölte a Lokállal, hogy az a rész Pestszentlőrinchez tartozik. A kormányhivatal kötelezte a XVIII. kerületieket a hulladék elszállítására, ezt azonban végül nem ők, hanem a kispestiek tették meg az FKF Zrt.-vel közösen. – Valóban elvitte a közterület-felügyelet a szemetet, de alighogy távoztak, máris jött valaki, és újabb hulladékot rakott le – mondták a környékbeli boltosok, és kollégánk ezt is megörökítette. A végleges megoldásra tehát még várnunk kell.

 

Máshol is van szemét

Lapzártánk előtt érkezett a jarokelo.hu levele, miszerint Wekerlén a Pannónia és a Nagy Lajos körút sarkán hónapok óta gyűlik az illegálisa lerakott szemét.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.