EUR: 303,63 Ft
CHF: 267,18 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Vád alá helyezték az IÁ egyik legfőbb francia dzsihadistájának a családtagjait

Vád alá helyezte szombaton a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege annak a francia szélsőségesnek a nővérét, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében vállalta a 130 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó tavaly november 13-i párizsi merényletek elkövetését.

A 41 éves Anne Clain, a francia rendőrség által keresett Fabien Clain nővére ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel a gyanú. Második férjét, a tunéziai állampolgárságú Mohammed Amrit már csütörtökön vád alá helyezték ugyanezen gyanú miatt.

A házaspárt és négy gyermeküket szerdán adta át Törökország a francia hatóságoknak. A négy gyerek elhelyezéséről az állam gondoskodik – jelezték rendőrségi források.

A hatóságok feltételezése szerint a család 2015 augusztusában azért indult el Szíriába, hogy csatlakozzon az iszlamista harcokhoz. A családot a török hatóságok vették őrizetbe júliusban a török-szíriai határon.

Fabien Clain hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet – franciául – vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó párizsi merényletek elkövetését.

A 37 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.

Fabien Clain és testvérei Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, akire szellemi vezetőjükként tekintettek.

Fabien Clain, dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, akit néhány évvel korábban ismert meg.

Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A hatóságok gyanúja szerint a francia dzsihadista Jean-Michel nevű testvérével továbbra is Szíriában tartózkodik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Az olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette.

 • Földi László: Háború van Európában

  Földi László: Háború van Európában

  Az Európában elkövetett terrortámadások nem békeidőben történnek, hanem háborús helyzetben, ahol muszlim katonák merényleteket követnek el – jelentette ki Földi László biztonsági szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Brüsszel hamarosan dönthet az eltérő minőség jelöléséről

  Brüsszel hamarosan dönthet az eltérő minőség jelöléséről

  A termékek jelölésében és a védjegyek piacán is rendet tenne az agrártárca annak a húszpontos akciótervnek a részeként, amelynek célja az élelmiszerek minőségének javítása és a vásárlói tudatosság növelése – nyilatkozta a Magyar Időknek Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.