2018. június 22., péntek
Paulina

Belföld

Vérnyomás-koreográfia

Ha már naponta korán kel az ember, hogy megelőzze a reggeli iskolai dugót, érdemes a kocsiban rádiót hallgatnia, mert a reklámokból nemcsak azt tudhatja meg, hogy 40 felett örüljön, hogy még él (Synexus), de azt is, hogy ha elkerüli az említett reklámból következtethető nyavalyákat, akkor még egy csillebérci buli is várhat rá, ha szeret táncolni és nyugdíjas.

boti-nyugger3
Történt ugyanis, hogy arra lettem figyelmes, hogy a Kossuthon bemondják: szenior tánctalálkozót rendeznek az egykori Úttörőtáborban (ma Szabadidőközpont, de megmaradt úttörőrészleggel és Rácz Péter főkispajtás szellemi hagyatékával). Miután 2013-ban több nyugdíjas Ki mit tud?-ot néztem meg Szegedtől Nagykanizsáig, így adta magát – a 70 éves hastáncosok, pávakörök, színjátszók feledhetetlen produkcióinak felidézése után – a döntés: semmilyen program nem ütheti a személyes jelenlétet.


boti-nyugger2
Úgy is tettem. Már az kecsegtető volt, hogy a program szerint a táncra délben(!) kerül sor, ami ebben az inkább kánikulában, mint vénasszonyok nyarában felettébb izgalmasnak tűnt. Nem is kellett csalódni.

Most lépjünk túl a „te fiatalodtál!” típusú, kissé szürreális bókhalmokon, amivel egymást öntötték nyakon a hölgy résztvevők, és koncentráljunk a művészetre, mert annak minden ágából kaphattunk egy kis ízelítőt. Kékfestőbe öltözött daloskör citerával (ez a hangszer ennek a korosztálynak az esszenciája), kézimunka-tanítás, könyvárus és vérnyomásmérés. Endrei Judit háziasszony vezetésével az elviselhető, árnyas kültérről besétáltak a sportcsarnokba (terembe). Amiben erősebb volt a szaunahatás, mint a Rudasban. A szeniortánc koreográfiáját headszettel felszerelve vezényelte a „koreográfus”, ami a következőből állt: sarok-spicc, sarok-spicc, kétlépéses csárdás egy irányba, pacsi jobbal, pacsi ballal, pacsi két kézzel, combütés és párcserés, négylépéses körséta. Azért erős túlzás lenne ezt megerőltetőnek nevezni.


De!

Mindez 70 fokban, egy levegőtlen teremben.

Gyanítom, a tánc után hasznosabb volt a vérnyomásmérés és az egészségügyi tanácsadás.

De azt már nem vártam meg…, csak hazafelé reménykedtem benne, hogy a szervezők jövőre nem gőzkamrás „koreográfiát” készítenek elő…

Fotók: a szerző

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.