2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Vérnyomás-koreográfia

Ha már naponta korán kel az ember, hogy megelőzze a reggeli iskolai dugót, érdemes a kocsiban rádiót hallgatnia, mert a reklámokból nemcsak azt tudhatja meg, hogy 40 felett örüljön, hogy még él (Synexus), de azt is, hogy ha elkerüli az említett reklámból következtethető nyavalyákat, akkor még egy csillebérci buli is várhat rá, ha szeret táncolni és nyugdíjas.

boti-nyugger3
Történt ugyanis, hogy arra lettem figyelmes, hogy a Kossuthon bemondják: szenior tánctalálkozót rendeznek az egykori Úttörőtáborban (ma Szabadidőközpont, de megmaradt úttörőrészleggel és Rácz Péter főkispajtás szellemi hagyatékával). Miután 2013-ban több nyugdíjas Ki mit tud?-ot néztem meg Szegedtől Nagykanizsáig, így adta magát – a 70 éves hastáncosok, pávakörök, színjátszók feledhetetlen produkcióinak felidézése után – a döntés: semmilyen program nem ütheti a személyes jelenlétet.


boti-nyugger2
Úgy is tettem. Már az kecsegtető volt, hogy a program szerint a táncra délben(!) kerül sor, ami ebben az inkább kánikulában, mint vénasszonyok nyarában felettébb izgalmasnak tűnt. Nem is kellett csalódni.

Most lépjünk túl a „te fiatalodtál!” típusú, kissé szürreális bókhalmokon, amivel egymást öntötték nyakon a hölgy résztvevők, és koncentráljunk a művészetre, mert annak minden ágából kaphattunk egy kis ízelítőt. Kékfestőbe öltözött daloskör citerával (ez a hangszer ennek a korosztálynak az esszenciája), kézimunka-tanítás, könyvárus és vérnyomásmérés. Endrei Judit háziasszony vezetésével az elviselhető, árnyas kültérről besétáltak a sportcsarnokba (terembe). Amiben erősebb volt a szaunahatás, mint a Rudasban. A szeniortánc koreográfiáját headszettel felszerelve vezényelte a „koreográfus”, ami a következőből állt: sarok-spicc, sarok-spicc, kétlépéses csárdás egy irányba, pacsi jobbal, pacsi ballal, pacsi két kézzel, combütés és párcserés, négylépéses körséta. Azért erős túlzás lenne ezt megerőltetőnek nevezni.


De!

Mindez 70 fokban, egy levegőtlen teremben.

Gyanítom, a tánc után hasznosabb volt a vérnyomásmérés és az egészségügyi tanácsadás.

De azt már nem vártam meg…, csak hazafelé reménykedtem benne, hogy a szervezők jövőre nem gőzkamrás „koreográfiát” készítenek elő…

Fotók: a szerző

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.