EUR: 311,23 Ft
CHF: 271,24 Ft
2017. szeptember 26., kedd
Jusztina

Belföld

Vérnyomás-koreográfia

Ha már naponta korán kel az ember, hogy megelőzze a reggeli iskolai dugót, érdemes a kocsiban rádiót hallgatnia, mert a reklámokból nemcsak azt tudhatja meg, hogy 40 felett örüljön, hogy még él (Synexus), de azt is, hogy ha elkerüli az említett reklámból következtethető nyavalyákat, akkor még egy csillebérci buli is várhat rá, ha szeret táncolni és nyugdíjas.

boti-nyugger3
Történt ugyanis, hogy arra lettem figyelmes, hogy a Kossuthon bemondják: szenior tánctalálkozót rendeznek az egykori Úttörőtáborban (ma Szabadidőközpont, de megmaradt úttörőrészleggel és Rácz Péter főkispajtás szellemi hagyatékával). Miután 2013-ban több nyugdíjas Ki mit tud?-ot néztem meg Szegedtől Nagykanizsáig, így adta magát – a 70 éves hastáncosok, pávakörök, színjátszók feledhetetlen produkcióinak felidézése után – a döntés: semmilyen program nem ütheti a személyes jelenlétet.

boti-nyugger2
Úgy is tettem. Már az kecsegtető volt, hogy a program szerint a táncra délben(!) kerül sor, ami ebben az inkább kánikulában, mint vénasszonyok nyarában felettébb izgalmasnak tűnt. Nem is kellett csalódni.

Most lépjünk túl a „te fiatalodtál!” típusú, kissé szürreális bókhalmokon, amivel egymást öntötték nyakon a hölgy résztvevők, és koncentráljunk a művészetre, mert annak minden ágából kaphattunk egy kis ízelítőt. Kékfestőbe öltözött daloskör citerával (ez a hangszer ennek a korosztálynak az esszenciája), kézimunka-tanítás, könyvárus és vérnyomásmérés. Endrei Judit háziasszony vezetésével az elviselhető, árnyas kültérről besétáltak a sportcsarnokba (terembe). Amiben erősebb volt a szaunahatás, mint a Rudasban. A szeniortánc koreográfiáját headszettel felszerelve vezényelte a „koreográfus”, ami a következőből állt: sarok-spicc, sarok-spicc, kétlépéses csárdás egy irányba, pacsi jobbal, pacsi ballal, pacsi két kézzel, combütés és párcserés, négylépéses körséta. Azért erős túlzás lenne ezt megerőltetőnek nevezni.

De!

Mindez 70 fokban, egy levegőtlen teremben.

Gyanítom, a tánc után hasznosabb volt a vérnyomásmérés és az egészségügyi tanácsadás.

De azt már nem vártam meg…, csak hazafelé reménykedtem benne, hogy a szervezők jövőre nem gőzkamrás „koreográfiát” készítenek elő…

Fotók: a szerző

Kapcsolódó Cikkek

 • A Jobbik már Simicskáé

  A Jobbik már Simicskáé

  A Jobbik végképp Simicskáé, Vonának mindenben azt kell tenni, amit Simicska diktál – írja az Origo.

 • Megtisztítják a hazai végrehajtói szakmát

  Megtisztítják a hazai végrehajtói szakmát

  Alaposan átrostálják a végrehajtói szakmát; hamarosan akár három tucat végrehajtónak is megszűnhet a megbízatása amiatt, mert az érintetteknek nincs jogi diplomájuk és nem is vették fel őket az ország egyetlen jogi karára sem.

 • Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Vona Gábor elleni lázadásról írt a Ripost múlt pénteken, miután korábban bejutottak a radikális Jobbik siófoki frakcióülésére. A lap szerint Vonát tolvajként emlegetik, amiért ellopta a párt lelkét, miközben Volner János frakcióvezető azért került partvonalra, mert a párt új Főnöke, Simicska Lajos nagyvállalkozó “buta rendőrnek” tartja.