EUR: 309,64 Ft
CHF: 288,52 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

Vérnyomás-koreográfia

Ha már naponta korán kel az ember, hogy megelőzze a reggeli iskolai dugót, érdemes a kocsiban rádiót hallgatnia, mert a reklámokból nemcsak azt tudhatja meg, hogy 40 felett örüljön, hogy még él (Synexus), de azt is, hogy ha elkerüli az említett reklámból következtethető nyavalyákat, akkor még egy csillebérci buli is várhat rá, ha szeret táncolni és nyugdíjas.

boti-nyugger3
Történt ugyanis, hogy arra lettem figyelmes, hogy a Kossuthon bemondják: szenior tánctalálkozót rendeznek az egykori Úttörőtáborban (ma Szabadidőközpont, de megmaradt úttörőrészleggel és Rácz Péter főkispajtás szellemi hagyatékával). Miután 2013-ban több nyugdíjas Ki mit tud?-ot néztem meg Szegedtől Nagykanizsáig, így adta magát – a 70 éves hastáncosok, pávakörök, színjátszók feledhetetlen produkcióinak felidézése után – a döntés: semmilyen program nem ütheti a személyes jelenlétet.

boti-nyugger2
Úgy is tettem. Már az kecsegtető volt, hogy a program szerint a táncra délben(!) kerül sor, ami ebben az inkább kánikulában, mint vénasszonyok nyarában felettébb izgalmasnak tűnt. Nem is kellett csalódni.

Most lépjünk túl a „te fiatalodtál!” típusú, kissé szürreális bókhalmokon, amivel egymást öntötték nyakon a hölgy résztvevők, és koncentráljunk a művészetre, mert annak minden ágából kaphattunk egy kis ízelítőt. Kékfestőbe öltözött daloskör citerával (ez a hangszer ennek a korosztálynak az esszenciája), kézimunka-tanítás, könyvárus és vérnyomásmérés. Endrei Judit háziasszony vezetésével az elviselhető, árnyas kültérről besétáltak a sportcsarnokba (terembe). Amiben erősebb volt a szaunahatás, mint a Rudasban. A szeniortánc koreográfiáját headszettel felszerelve vezényelte a „koreográfus”, ami a következőből állt: sarok-spicc, sarok-spicc, kétlépéses csárdás egy irányba, pacsi jobbal, pacsi ballal, pacsi két kézzel, combütés és párcserés, négylépéses körséta. Azért erős túlzás lenne ezt megerőltetőnek nevezni.

De!

Mindez 70 fokban, egy levegőtlen teremben.

Gyanítom, a tánc után hasznosabb volt a vérnyomásmérés és az egészségügyi tanácsadás.

De azt már nem vártam meg…, csak hazafelé reménykedtem benne, hogy a szervezők jövőre nem gőzkamrás „koreográfiát” készítenek elő…

Fotók: a szerző

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.

 • Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.