EUR: 313,03 Ft
CHF: 288,49 Ft
2017. május 01., hétfő
Fülöp, Jakab

Életmód

Veszélyes! Védekezés nélkül szeretkeznek a fiatalok

Bár jó hí, hogy örömmel adóznak a gyönyör oltárán a mai fiatalok, sajnos arra már nagyon kevesek figyelnek, hogy a megfelelő védekezéssel óvják magukat és párjukat, mind a nem kívánt terhességtől, mind a szexuális úton terjedő nemi betegségektől.

Egészen pontosan a magyar fiatalok kétharmada (69%) él legalább heti egy alkalommal szexuális életet. Bár a megkérdezettek többsége párkapcsolatban él, de az alkalmi partnereket választók száma is (11%) jelentős – írja a Fogamzásgátló.hu.

A kutatás adataiból azonban az is kiderült, hogy a libidó sokakban elnyomja a felelősségtudatot. A harminc alattiak negyede egyáltalán nem védekezik, sokan pedig nagyon kockázatos módszereket választanak – derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

Tízből nyolcan azt állítják, hogy a természetes megoldások híve, ezért kerüli a magas hormontartalmú készítményeket. Csupán a válaszadók fele használ igazán megbízható, kombinált fogamzásgátlókat. Sajnálatos módon még kevés fiatal nő ismeri a hüvelygyűrűt, ami pedig több szempontból előnyös is lehetne.

Bár a nők döntő többsége kerüli az egyéjszakás kalandokat, de azért a válaszadók több mint 5 százaléka bevallotta: akár egy ismeretlennel is gondolkozás nélkül ágyba bújik, ha rátör a vágy. Velük szemben a férfiak már kevésbé szemérmesek az alkalmi légyottokat illetően. Közel 10 százalékukat (9,8%) az sem zavarja, ha az együttlét utáni reggelen már a nevére sem emlékszik alkalmi partnerének.

Kifejezetten nem jó hír, hogy az intenzív szexuális élet mellett  a fiatalok negyede (24%) egyáltalán nem védekezik, sokuk (14,7%) pedig rendszeresen megfeledkezik a kérdésről.

Ezek az adatok mutathatnak arra is, hogy sok fiatal nem törődik a kockázatokkal, de idetartozik az is, hogy sokan nem kellőképpen tájékozottak.

A huszonévesek közel egyharmada (29,2%) nagyon kockázatos megoldásokkal – megszakított közösüléssel (25%) vagy naptármódszerrel (4,2%) – igyekszik megelőzni a nem kívánt terhességet. Csupán a válaszadók feléről (44%) mondható el, hogy olyan kombinált fogamzásgátlót – például tablettát vagy hüvelygyűrűt – használ, ami helyes alkalmazás esetén közel 100 százalékos védelmet nyújt.

„A fiatal nők általában teljesen alaptalan félelmek miatt utasítják el a kombinált fogamzásgátlókat. A legtöbben a súlygyarapodástól, a hajhullástól vagy a szexuális vágy csökkenésétől tartanak, pedig a legmodernebb módszerek elenyésző esetben okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat.” – mutatott rá a nők félelmeire dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

A fiatalok háromnegyede (71%) szerint a súlyfelesleg komoly önértékelési problémákat okozhat, és sokan küzdenek is az elhízás ellen: kerülik a gyorséttermeket (57%), naponta esznek gyümölcsöt (47%), és odafigyelnek, hogy kevesebb szénhidrátot fogyasszanak (32%). A 18-30 év közöttiek sportolnak a legnagyobb arányban: tízből négyen (42%) legalább havonta, negyedük (25%) pedig hetente több alkalommal végez testmozgást. A harminc alattiak a felesleges kilók mellett a magas hormontartalmú készítményektől is tartanak: tízből nyolcan a természetes megoldásokat keresik.

„A nem kívánt terhesség megszakítása sokkal nagyobb lelki és fizikai megterheléssel járhat, mint egy kis súlyfelesleg, de ha egy nő tudatosan választ fogamzásgátló módszert, az elhízástól sem kell tartania. Ma már léteznek alacsonyabb hormontartalmú módszerek is: a hüvelygyűrű például éppen annyira megbízható, mint a tabletta, és számos szempontból előnyösebb is lehet. Az ideális megoldás kiválasztását az életvitel is befolyásolja: ha valaki bizonyos ünnepnapokon a kelleténél több alkoholt fogyaszt, számolnia kell azzal is, hogy rosszullét esetén a tabletta hatóanyagai távozhatnak a szervezetéből. Azt javaslom, hogy a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása miatt minden esetben a nők konzultáljanak nőgyógyászukkal” – tette hozzá Pozsgay Csilla, aki szerint több felmérés is indokolja, hogy a nők szilveszter közeledtével átgondolják a védekezési szokásaikat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Derítsen mielőbb fényt a csecsemőkori szembetegségekre

  Derítsen mielőbb fényt a csecsemőkori szembetegségekre

  Tíz szűrővizsgálaton átesett gyermek közül egynél valamilyen szemészeti rendellenesség állapítható meg. A leggyakoribb eltérések a rejtett dioptria hibák, a kancsalság, a két szem közötti jelentős dioptria-különbség és ennek következtében a fixálási problémák.

 • Vitaminbombák felnőtteknek

  Vitaminbombák felnőtteknek

  Újra itt a lehetőség, hogy belevessük magunkat a piaci forgatagba és friss zöldségeket, gyümölcsöket szerezzünk be a mindennapokra.

 • Kikaptunk Indiától

  Kikaptunk Indiától

  Egyik szemünk sír, a másik nevet: az új Suzuki Swift, amelyik hosszú idő után először nem a „mi autónk”, minden eddigi elődjénél jobbnak ígérkezik.

 • Brazil babfőzelékkel, zöldfoki raguval csábítanak

  Brazil babfőzelékkel, zöldfoki raguval csábítanak

  Érdekes ízvilágnak, a hagyományos brazil konyhának enged „fellépési lehetőséget” Budapesten, a pestszentlőrinci Kossuth téren a Tavaszi Nemzetközi Ízkavalkád fesztivál, ahol egy brazil séf hozza közelebb a pestiekhez az angolai muambát, a zöldfoki-szigeteki kashubát vagy a brazil feijaót.