EUR: 307,67 Ft
CHF: 287,49 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Vizsgálat az egyik olaszországi menekülttáborban

Kosz szigete, 2015. június 1.
Illegális bevándorlók egy rendőrörs előtt a görögországi Kosz szigetén 2015. június 1-jén. A görög kormány becslése szerint 2015-ben eddig mintegy 37 500 illegális menekült érkezett Görögországba. (MTI/AP/Petrosz Jannakurisz)

Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden vizsgálatot rendelt el a dél-olaszországi Foggia mellett működő menekülttáborban, miután az olasz sajtó beszámolót közölt a táborban uralkodó “pokoli” állapotokról.

A belügyminiszter azt követően rendelt el vizsgálatot, hogy Eugenio Scalfari, a La Repubblica olasz balközép napilap nyugalmazott főszerkesztője felhívást intézett Matteo Renzi olasz miniszterelnökhöz “hozzáértést és érzékenységet” szorgalmazva az Olaszországban menekültkérelmet benyújtó személyek iránti bánásmódban.

Eugenio Scalfari az ugyanahhoz a balközép kiadócsoporthoz tartozó L’espresso hetilapban megjelent beszámolóra hivatkozott. A Hét nap a pokolban című cikk a Foggiával szomszédos menekülttábort mutatta be: a magát menekültkérő migránsnak tettető újságíró, Fabrizio Gatti részletes képet nyújtott a tábor életéről ezt “állami gettónak” nevezve, ahol az embereket “állatokként kezelik”.

A beszámoló szerint a menekülttáborban (Cara) a 636 férőhely ellenére több mint ezer ember szorong, többségükben afrikai férfiak és közöttük nők és kiskorúak is vannak. Az olasz fegyveres erők katonái és a rendőrség őrzi a tábort, ahova azonban a hatóságok be se teszik a lábukat. A tábort a nigériai bevándorlók uralják, akik nőket és gyerekeket prostitúcióra és rabszolgamunkára kényszerítenek a tábor körüli dél-olasz birtokokon, ahova a tábort övező rácsos kerítést kilyukasztva jutnak ki. A táborban nincsen elég fekvőhely, az emberek a földön alszanak, nincsen elég élelem, nincsen orvosi ellátás és bármilyen veszély, például tűz esetére vészkijárat se adott.

A Puglia tartományban levő menekülttábor, amelynek lakói legalább félévet töltenek itt menekültkérelmük elbírálására várva, a harmadik legnagyobb Olaszországban. A cikkíró értesülései szerint a több mint ezer menekültkérőért a tábort működtető két olasz szövetkezet naponta fejenként 22 eurót kap az olasz költségvetésből, milliós bevételre téve szert.

A cikk szerzője, Fabrizio Gatti nem először ír tényfeltáró beszámolót az olaszországi migrációs helyzetről. Korábban iraki migránsnak tettetve magát megjárta az észak-afrikai embercsempész szervezetek útvonalait, bejutott a Lampedusa szigetén működő bevándorló-táborba és szintén migránsnak álcázva magát a pugliai ültetvényeken kizsákmányolt munkások életkörülményeiről is beszámolt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Két közepes erejű földrengés rázta meg szerdán Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

 • Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Elfogtak egy HIV-fertőzött cseh férfit Thaiföldön, akit hazájában azért köröztek, mert a hatóságok szerint több mint tíz embert, köztük egy kiskorút, megfertőzött az AIDS-et okozó vírussal – közölte a helyi rendőrség szerdán.

 • Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek támadtak a Mexikó délkeleti részén található, népszerű karib-tengeri üdülőváros, Cancún főügyészi hivatalára, a kirobbant tűzpárbajban legalább hárman meghaltak és további hárman megsebesültek.