EUR: 317,93 Ft
CHF: 272,16 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Egyéb Sopron

150 éves a soproni tűzoltóság

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli a soproni tűzoltóság. A tűzoltószakma igazi hivatás, bátorság, önfeláldozás és szakmai ismeret kell hozzá – legalábbis ezt tartja a legfontosabbnak Molnár Sándor, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője.


Sopronban alakult meg az ország első Önkéntes Tűzoltó- és Torna Egyesülete 150 évvel ezelőtt. A jeles évfordulót a közelmúltban nagyszabású rendezvénysorozattal, látványos képeket felvonultató kiállítással ünnepelték.


– Sopron kétségtelenül történelmet írt azzal, hogy az első volt az országban, hiszen a többi egyesület csak ezután született meg. Erre nyugodtan büszkék lehetünk, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár mindez – mondta Molnár Sándor tűzoltó ezredes.

Tűzoltók munka közben. Fotó: Katasztrófavédelem

Nehéz munka a tűzoltóké
Fotó: Katasztrófavédelem

A Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szerint nehéz összefoglalni az elmúlt másfél évszázad legfontosabb eseményeit, de nagyon fontos a történelem, a múlt ápolása. – Sok-sok minden történt az eltelt időszakban. Megemlíthetném a laktanya építését, a szerfelszerelések változását, modernizálását vagy épp a létszámok alakulását. Úgy gondolom, hogy valamennyi tűzoltó becsületesen végezte a munkáját, és a mostani kollégák is méltók az elődeikhez.


A soproni tűzoltók látványos felvonulással ünnepelték a jeles évfordulót. Fotó: Sopron KvK

A soproni tűzoltók látványos felvonulással ünnepelték a jeles évfordulót
Fotó: Sopron KvK

Sok-sok gyermek álma, hogy tűzoltó legyen, végül mégsem lesz mindegyikből. Ez azonban nem jelenti, hogy nem lenne jó az utánpótlás. – A korábbi jogszabályváltozások és az életpálya-modell bevezetése meghozták az eredményt. Kijelenthetjük, hogy még nagyobb megbecsülést vívtak ki a szakmának. Azt gondolom, nincs probléma az utánpótlással. Még mindig él az a mondás, hogy „tűzoltó leszek és katona…” – hangsúlyozta az ezredes.
Molnár Sándor örül annak, hogy kollégái lelkiismeretesen elsajátították azokat az ismereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jó tűzoltó váljon belőlük itt, Sopronban.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke emléktárgyat és oklevelet adományozott a helyi tűzoltóság 150. évfordulója alkalmából. Fotó: Sopron KvK

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke emléktárgyat és oklevelet adományozott a helyi tűzoltóság 150. évfordulója alkalmából.
Fotó: Sopron KvK

– Nehéz kérdés arra válaszolni, milyen egy példás tűzoltó, és mi változott az elmúlt 150 évben. A jó tűzoltó lélekből dolgozik, ez a legfontosabb jellemzője. Odasiet, ahol mások bajban vannak, és bármikor segít embertársain, függetlenül attól, hogy szolgálatban van vagy szabadnapon. Ez egy belülről fakadó tulajdonság, egy igazi hivatás – fejtette ki Molnár Sándor. – Szakmai ismeret, emberismeret, bátorság és önfeláldozás. Ezek mind-mind hozzá tartoznak ehhez a területhez. Sopronban a helyi tűzoltók nemcsak arról híresek, hogy jó szakmai munkát végeznek, hanem hogy kemények, és teszik a dolgukat, ahogy kell.

Kapcsolódó Cikkek