2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

56 hőseit bojkottálja az MSZP

Küszöbön az 1956-os forradalom 60. évfordulója, a parlamenti pártok közös nyilatkozatot adtak ki az ünnep kapcsán. Egy kivétellel, az MSZP ugyanis – ahogy az utóbbi időben mindent – ezt is bojkottálta.

Kövér László házelnök kezdeményezésére született egy nyilatkozatot az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulójára. Ebben buzdítják a magyarokat, hogy vegyenek részt a szabadságharc megünneplésében. Kövér szerette volna, ha a felhívást aláírja az összes parlamenti frakció, ezzel is kifejezve, hogy a forradalom nem politikai, hanem nemzeti ügy.
Nemcsak a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP értett ezzel egyet, hanem az ellenzékiek közül a Jobbik és az LMP is. Egyedül az MSZP gondolta úgy, hogy nem vesz ebben részt és belerondít a nagy összeborulásba.
Fotó: Csudai Sándor

A Molnár Gyula vezette elnökség csak hírből ismeri a változást (Fotó: Csudai Sándor)

A szocialisták így nem írták alá a közös emlékezés fontosságát hangsúlyozó nyilatkozatot. Mivel ebben tényleg semmi más nem szerepelt, csupán annyi, hogy mindenki ünnepeljen méltósággal és őrizze meg a szabadságharc emlékét az utókornak, kissé érthetetlennek tűnt, mire fel ez a felesleges keménykedés Kunhalmi Ágneséktől. Kiderült (micsoda fordulat), hogy a Fidesz a baj.

– Ezzel az állampárttal – írta lapunknak az MSZMP utódpártja – nem lehet együtt ünnepelni, ezért elzárkóztunk a közös nyilatkozattól – magyarázták. Aztán jó szokásukhoz híven logikai bukfencből is bemutattak párat, mert a Lokálnak azt is jelezték, hogy ugyanakkor „a felhívás szövegében nem találtak kivetnivalót” és ők maguk is szeretnének egy olyan országban élni, ahol „a közös nyilatkozat aláírását senkinek nem kell meggondolnia”. Hiába, aláírni akkor sem fogják.
mszp-szekhaz-56

MSZP székház 1956-ban – Fotó: Fortepan


Mint megtudtuk, a döntést a szocialisták országos elnöksége hozta meg, végérvényesen. Egy percig sem merült fel bennük, hogy a 60. évfordulóra tekintettel talán az MSZP is kivehetné a részét abból a sokat emlegetett országépítésből. Ehelyett, ahogy először a kvótanépszavazás, aztán a parlament, úgy most az ország és 56 megannyi hőse is bojkottot kapott tőlük.

Kapcsolódó Cikkek