EUR: 313,03 Ft
CHF: 267,60 Ft
2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Belföld

56 hőseit bojkottálja az MSZP

Küszöbön az 1956-os forradalom 60. évfordulója, a parlamenti pártok közös nyilatkozatot adtak ki az ünnep kapcsán. Egy kivétellel, az MSZP ugyanis – ahogy az utóbbi időben mindent – ezt is bojkottálta.

Kövér László házelnök kezdeményezésére született egy nyilatkozatot az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulójára. Ebben buzdítják a magyarokat, hogy vegyenek részt a szabadságharc megünneplésében. Kövér szerette volna, ha a felhívást aláírja az összes parlamenti frakció, ezzel is kifejezve, hogy a forradalom nem politikai, hanem nemzeti ügy.
Nemcsak a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP értett ezzel egyet, hanem az ellenzékiek közül a Jobbik és az LMP is. Egyedül az MSZP gondolta úgy, hogy nem vesz ebben részt és belerondít a nagy összeborulásba.
Fotó: Csudai Sándor

A Molnár Gyula vezette elnökség csak hírből ismeri a változást (Fotó: Csudai Sándor)

A szocialisták így nem írták alá a közös emlékezés fontosságát hangsúlyozó nyilatkozatot. Mivel ebben tényleg semmi más nem szerepelt, csupán annyi, hogy mindenki ünnepeljen méltósággal és őrizze meg a szabadságharc emlékét az utókornak, kissé érthetetlennek tűnt, mire fel ez a felesleges keménykedés Kunhalmi Ágneséktől. Kiderült (micsoda fordulat), hogy a Fidesz a baj.

– Ezzel az állampárttal – írta lapunknak az MSZMP utódpártja – nem lehet együtt ünnepelni, ezért elzárkóztunk a közös nyilatkozattól – magyarázták. Aztán jó szokásukhoz híven logikai bukfencből is bemutattak párat, mert a Lokálnak azt is jelezték, hogy ugyanakkor „a felhívás szövegében nem találtak kivetnivalót” és ők maguk is szeretnének egy olyan országban élni, ahol „a közös nyilatkozat aláírását senkinek nem kell meggondolnia”. Hiába, aláírni akkor sem fogják.
mszp-szekhaz-56

MSZP székház 1956-ban – Fotó: Fortepan


Mint megtudtuk, a döntést a szocialisták országos elnöksége hozta meg, végérvényesen. Egy percig sem merült fel bennük, hogy a 60. évfordulóra tekintettel talán az MSZP is kivehetné a részét abból a sokat emlegetett országépítésből. Ehelyett, ahogy először a kvótanépszavazás, aztán a parlament, úgy most az ország és 56 megannyi hőse is bojkottot kapott tőlük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szavazhatunk két hét múlva!

  Így szavazhatunk két hét múlva!

  Két hét múlva, április 8-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat az országgyűlési képviselők választásán. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 118 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők pedig levélben szavazhatnak.

 • Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz, miként Juhász Péter is nyilvánvalóan ezért volt kénytelen visszalépni a képviselő-jelöltségtől – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Budapest Belváros kormánypárti képviselőjelöltje szombaton Budapesten a sajtónak.

 • A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  Vonát Ózdon is ellentüntetők hada várta. Müezzin szólamokkal és molinóval várták az amúgy jobbikos, egy női alkalmazottját anális szexuális zaklatással fenyegető polgármester – Janiczak Dávid – által vezetett városban, az elmúlt időszakban számos korrupciós botránnyal érintett Jobbik elnökét.

 • Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, egyúttal évi 4-5 milliárd forint takarítható meg – hívta fel a figyelmet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.