2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

56 hőseit bojkottálja az MSZP

Küszöbön az 1956-os forradalom 60. évfordulója, a parlamenti pártok közös nyilatkozatot adtak ki az ünnep kapcsán. Egy kivétellel, az MSZP ugyanis – ahogy az utóbbi időben mindent – ezt is bojkottálta.

Kövér László házelnök kezdeményezésére született egy nyilatkozatot az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulójára. Ebben buzdítják a magyarokat, hogy vegyenek részt a szabadságharc megünneplésében. Kövér szerette volna, ha a felhívást aláírja az összes parlamenti frakció, ezzel is kifejezve, hogy a forradalom nem politikai, hanem nemzeti ügy.
Nemcsak a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP értett ezzel egyet, hanem az ellenzékiek közül a Jobbik és az LMP is. Egyedül az MSZP gondolta úgy, hogy nem vesz ebben részt és belerondít a nagy összeborulásba.
Fotó: Csudai Sándor

A Molnár Gyula vezette elnökség csak hírből ismeri a változást (Fotó: Csudai Sándor)

A szocialisták így nem írták alá a közös emlékezés fontosságát hangsúlyozó nyilatkozatot. Mivel ebben tényleg semmi más nem szerepelt, csupán annyi, hogy mindenki ünnepeljen méltósággal és őrizze meg a szabadságharc emlékét az utókornak, kissé érthetetlennek tűnt, mire fel ez a felesleges keménykedés Kunhalmi Ágneséktől. Kiderült (micsoda fordulat), hogy a Fidesz a baj.

– Ezzel az állampárttal – írta lapunknak az MSZMP utódpártja – nem lehet együtt ünnepelni, ezért elzárkóztunk a közös nyilatkozattól – magyarázták. Aztán jó szokásukhoz híven logikai bukfencből is bemutattak párat, mert a Lokálnak azt is jelezték, hogy ugyanakkor „a felhívás szövegében nem találtak kivetnivalót” és ők maguk is szeretnének egy olyan országban élni, ahol „a közös nyilatkozat aláírását senkinek nem kell meggondolnia”. Hiába, aláírni akkor sem fogják.
mszp-szekhaz-56

MSZP székház 1956-ban – Fotó: Fortepan


Mint megtudtuk, a döntést a szocialisták országos elnöksége hozta meg, végérvényesen. Egy percig sem merült fel bennük, hogy a 60. évfordulóra tekintettel talán az MSZP is kivehetné a részét abból a sokat emlegetett országépítésből. Ehelyett, ahogy először a kvótanépszavazás, aztán a parlament, úgy most az ország és 56 megannyi hőse is bojkottot kapott tőlük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.