EUR: 322,18 Ft
CHF: 279,71 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Életmód

A boldogság is hajtja az ingatlanpiacot

Tíz százalékot meghaladó lehet az országos lakásár-emelkedés az idén is, annak ellenére, hogy a korábbi előrejelzések erre az évre már csak egy számjegyű emelkedést jósoltak. Az adóhatósági statisztikákat feldolgozó OTP Értéktérkép meglepő összefüggést fedezett fel a közelmúltban megjelent Boldogságtérképpel.

Bár a fővárosban a leglátványosabb az emelkedés, hiszen itt három év alatt másfélszeresére nőttek az árak, a lakásár-változás arányos növekedése Tatabányán, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Győrben volt a legintenzívebb. Ezek a megyeszékhelyek végeztek az első öt helyen a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságtérképén, vagyis ezeken a településeken a legelégedettebbek a lakók.


Boldogsag hajtja az ingatlanpiacot_Forras_Pexels_small

A fővárosban három év alatt másfélszeresére nőttek az árak

– A boldogság, az elégedettség minden bizonnyal pozitív jövőképpel párosul. Ez vezethet ahhoz, hogy az emberek bátrabban merik tervezni a jövőjüket olyan nagyobb vállalások tekintetében is, mint például a lakásvásárlás. A két igen távoli statisztika között gyenge a matematikai korreláció, de erős az összefüggés – értelmezte a számokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – Fura kimondani, de valójában a boldogság is hajtja az ingatlanpiacot.

kutatasi_eredmeny_terkep
A számokat nézve az elmúlt három évben Győr, Tatabánya, Debrecen, Szombathely és Székesfehérvár drágult leginkább, 30 százalék feletti mértékben. Közülük Tatabányát kivéve idén már mindenhol legalább 200 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.


Salgótarjánban olcsóbb lett a lakás

Három év alatt bő 30 százalékkal, csak az utolsó fél évben tíz százalékot meghaladóan emelkedtek a lakásárak, az országos átlagos négyzetméterár már a 260 ezer forintot közelíti. Hároméves távlatban a megyeszékhelyek között egyedül Salgótarján lett olcsóbb, tizedével mentek lejjebb az országos összevetésben amúgy nem magas árak – a megyében ugyanis az átlagos négyzetméterár 70 ezer forint alatt maradt. Az elmúlt fél év adatai alapján a jövőben Békéscsaba és Szolnok csatlakozhat az árcsökkenők táborához.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.