EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Életmód

A boldogság is hajtja az ingatlanpiacot

Tíz százalékot meghaladó lehet az országos lakásár-emelkedés az idén is, annak ellenére, hogy a korábbi előrejelzések erre az évre már csak egy számjegyű emelkedést jósoltak. Az adóhatósági statisztikákat feldolgozó OTP Értéktérkép meglepő összefüggést fedezett fel a közelmúltban megjelent Boldogságtérképpel.

Bár a fővárosban a leglátványosabb az emelkedés, hiszen itt három év alatt másfélszeresére nőttek az árak, a lakásár-változás arányos növekedése Tatabányán, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Győrben volt a legintenzívebb. Ezek a megyeszékhelyek végeztek az első öt helyen a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságtérképén, vagyis ezeken a településeken a legelégedettebbek a lakók.

Boldogsag hajtja az ingatlanpiacot_Forras_Pexels_small

A fővárosban három év alatt másfélszeresére nőttek az árak

– A boldogság, az elégedettség minden bizonnyal pozitív jövőképpel párosul. Ez vezethet ahhoz, hogy az emberek bátrabban merik tervezni a jövőjüket olyan nagyobb vállalások tekintetében is, mint például a lakásvásárlás. A két igen távoli statisztika között gyenge a matematikai korreláció, de erős az összefüggés – értelmezte a számokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – Fura kimondani, de valójában a boldogság is hajtja az ingatlanpiacot.

kutatasi_eredmeny_terkep
A számokat nézve az elmúlt három évben Győr, Tatabánya, Debrecen, Szombathely és Székesfehérvár drágult leginkább, 30 százalék feletti mértékben. Közülük Tatabányát kivéve idén már mindenhol legalább 200 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

Salgótarjánban olcsóbb lett a lakás

Három év alatt bő 30 százalékkal, csak az utolsó fél évben tíz százalékot meghaladóan emelkedtek a lakásárak, az országos átlagos négyzetméterár már a 260 ezer forintot közelíti. Hároméves távlatban a megyeszékhelyek között egyedül Salgótarján lett olcsóbb, tizedével mentek lejjebb az országos összevetésben amúgy nem magas árak – a megyében ugyanis az átlagos négyzetméterár 70 ezer forint alatt maradt. Az elmúlt fél év adatai alapján a jövőben Békéscsaba és Szolnok csatlakozhat az árcsökkenők táborához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elstartolt a befőzési szezon

  Elstartolt a befőzési szezon

  Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

 • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

 • Forró téma a nyári szabadság

  Forró téma a nyári szabadság

  Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.