EUR: 305,01 Ft
CHF: 276,58 Ft
2017. július 25., kedd
Kristóf, Jakab

Életmód

A boldogság is hajtja az ingatlanpiacot

Tíz százalékot meghaladó lehet az országos lakásár-emelkedés az idén is, annak ellenére, hogy a korábbi előrejelzések erre az évre már csak egy számjegyű emelkedést jósoltak. Az adóhatósági statisztikákat feldolgozó OTP Értéktérkép meglepő összefüggést fedezett fel a közelmúltban megjelent Boldogságtérképpel.

Bár a fővárosban a leglátványosabb az emelkedés, hiszen itt három év alatt másfélszeresére nőttek az árak, a lakásár-változás arányos növekedése Tatabányán, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Győrben volt a legintenzívebb. Ezek a megyeszékhelyek végeztek az első öt helyen a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságtérképén, vagyis ezeken a településeken a legelégedettebbek a lakók.

Boldogsag hajtja az ingatlanpiacot_Forras_Pexels_small

A fővárosban három év alatt másfélszeresére nőttek az árak

– A boldogság, az elégedettség minden bizonnyal pozitív jövőképpel párosul. Ez vezethet ahhoz, hogy az emberek bátrabban merik tervezni a jövőjüket olyan nagyobb vállalások tekintetében is, mint például a lakásvásárlás. A két igen távoli statisztika között gyenge a matematikai korreláció, de erős az összefüggés – értelmezte a számokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. – Fura kimondani, de valójában a boldogság is hajtja az ingatlanpiacot.

kutatasi_eredmeny_terkep
A számokat nézve az elmúlt három évben Győr, Tatabánya, Debrecen, Szombathely és Székesfehérvár drágult leginkább, 30 százalék feletti mértékben. Közülük Tatabányát kivéve idén már mindenhol legalább 200 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

Salgótarjánban olcsóbb lett a lakás

Három év alatt bő 30 százalékkal, csak az utolsó fél évben tíz százalékot meghaladóan emelkedtek a lakásárak, az országos átlagos négyzetméterár már a 260 ezer forintot közelíti. Hároméves távlatban a megyeszékhelyek között egyedül Salgótarján lett olcsóbb, tizedével mentek lejjebb az országos összevetésben amúgy nem magas árak – a megyében ugyanis az átlagos négyzetméterár 70 ezer forint alatt maradt. Az elmúlt fél év adatai alapján a jövőben Békéscsaba és Szolnok csatlakozhat az árcsökkenők táborához.

Kapcsolódó Cikkek

  • Forró testbe hideg levest!

    Forró testbe hideg levest!

    Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat.

  • Kicsi a kocsi, de mindent tud, amit a nagyobbak

    Kicsi a kocsi, de mindent tud, amit a nagyobbak

    Hogyan kell eladni ma a piacon egy lendületes kis vagy alsó középkategóriás autót? Úgy tűnik, jó felszereltséggel. Most éppen a Ford hirdeti a vadonatúj Fiestáról, hogy a legtöbb vezetéssegítő rendszerrel ellátták a flotta szinte legkisebbjét, de korábbi autóbemutatóink alanyai, a Micra és az Ignis is tartogatott meglepetéseket.