EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Kecskemét

A Cambridge-i Egyetemen folytatja Levente

A kecskeméti Levente októbertől már a Cambridge-i Egyetem diákja, kiutazása előtt a Lokál Extrának mesélt korábbi tanulmányairól, a felvételiről és jövőbeli terveiről.

Októberben kezdte meg egyetemi tanulmányait Cambridge-ben Bodnár Levente, a Kecskeméti Református Általános Iskola egykori diákja. Hogy hogyan jutott el idáig? Többek között erről is beszélgettünk Leventével, amikor indulása előtt meglátogatta régi iskoláját.


– Negyedik osztályos voltam, amikor a Református Általános Iskolába kerültem a Vásárhelyiből. Nagy szerencsémnek tartom, hogy Nagy Tibor tanár úr lett a matematikatanárom, aki sokat segített általános iskolai éveim alatt. Az ő tanácsát követve kezdtem járni a MATEGYE szakköreire, de természetesen Tibor bácsi iskolai szakkörei is sokat jelentettek matematikai tanulmányaim során. Ezért is sikerült bejutnom a Fazekas Mihály Gimnáziumba.

Dr. Szabó Ildikó, a Református Általános Iskola Igazgatója gratulált Leventének, és sok sikert kívánt egyetemi tanulmányaihoz Fotók: Banczik Róbert

Dr. Szabó Ildikó, a Református Általános Iskola Igazgatója gratulált Leventének, és sok sikert kívánt egyetemi tanulmányaihoz
Fotók: Banczik Róbert

– Mikor döntötted el, hogy Cambridge-ben szeretnél továbbtanulni?


– Valójában nem készültem hosszan erre. Tavaly hallottam az osztálytársaimtól, hogy megpróbálják, ezért gondoltam, én is próbára teszem magamat. Szerencsére minden akadályt sikerrel vettem, így augusztusban megtudtam, hogy felvettek.

– Hogy zajlik a felvételi eljárás a Cambridge-i Egyetemen?

– Az első lépés az internetes regisztráció volt tavaly nyáron. Esszét kellett írnom magamról, amelyet kiegészített egy tanári ajánlat. Ez alapján döntötték el, kit hívnak meg személyes interjúra. Sikerült felkeltenem az érdeklődésüket, így lehetőséget kaptam erre. Tavaly decemberben utaztam Cambridge-be. Mivel az egyik legjobb matematikai college-ba, a Saint John’sba jelentkeztem, ott zajlottak a beszélgetések. Elsőként egy általános beszélgetés várt rám a mentorommal, aki elsősorban a motivációimra volt kíváncsi. Ezt követte egy interjú az alkalmazott matematikával kapcsolatban, a harmadik beszélgetés témája pedig az elemi matematika volt. Itthon kaptam értesítést, hogy felvételt nyertem, amennyiben az érettségi átlagom eléri a 4,5-et és a matematika „step vizsgán” is megfelelő minősítést érek el. Végül augusztus 18-án tudtam meg, hogy biztosan bekerültem.

Bodnár Levente

Bodnár Levente

– És mi lesz, ha majd kézhez kapod a Cambridge-i Egyetem diplomáját?

– Az nagyon sok dologtól függ. Ha jól teljesítem a vizsgákat, megfontolom az elméleti matematikus pályát, ami plusz egy év mesterképzést jelentene. Ha azt látom, hogy nem szívesen foglalkoznék ezzel, akkor akár alkalmazott matematikusként is elhelyezkedhetek majd. Remélem, egy cambridge-i diplomával nem lesz nehéz dolgom.

Szerző: P. A.
Fotók: Banczik Róbert

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.