2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Tech

A Gránit Pay forradalmasítja a digitális fizetést

GranitPay

A fizetéshez nincsen szükség élő netkapcsolatra

Egész Európában úttörővé vált a Gránit Bank azzal, hogy szeptember közepén a kontinensen egyedülálló mobilfizetési tárcát vezetett be. Mostanra több mint ezer ügyfél közel 2000-szer fizetett a Gránit Bank Gránit Pay rendszerével. A digitális fizetési mód bemutatkozó sajtótájékoztatóján kiderült: a Mastercard hazai és nemzetközi szakértőinek bevonásával kidolgozott szisztéma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló.

A Gránit Pay több szempontból is forradalmi, talán ezért is tartott hónapokig a lefejlesztése. Az eredmény mindenesetre magáért beszél, hiszen a kemény munka eredményeképp Európában elsőként jelent meg a bankkártya digitalizációján alapuló okostelefonos mobilfizetési megoldás. A legnagyobb újdonsága talán az, hogy a rendszer a MasterCard felhőalapú technológiájával működik, ami azt jelenti, hogy nincs szükség egy külön biztonságos SIM-kártyára a mobilfizetéshez. A Gránit Bank ügyfeleinek egy androidos, NFC-képes (ez egy speciális funkció, „érintéses kommunikációt” jelent) mobilra van csupán szükségük. A megoldás komolyságát talán jól mutatja, hogy az USA-ban és az Egyesült Királyságban az Apple is ugyanezt a technológiát használja, még ha nem is mint banki alkalmazást.


A gyakorlatban a mobilfizetés úgy néz ki, hogy az ügyfél a mobilbankjában egy kattintással digitalizálni tudja a hagyományos bankkártyáját, ezután – ha be van kapcsolva a telefonján az NFC – már fizethet is a mobiljával. A fizetés biztonságát lehet növelni azzal a beállítással, hogy lezárt képernyővel ne működjön a mobilfizetés. A fizetéshez nincsen szükség élő netkapcsolatra, az első 10 fizetés offline módban is működik. A megoldás legnagyobb hátránya, hogy az Apple készülékeivel egyelőre nem működik.

A sajtóeseményen Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója arról beszélt, hogy a pénzintézet digitális üzleti modellje idén is jól teljesít. – A Gránit Bank 185 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 125 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta 2016 első nyolc hónapját – közölte. Jelezte: a Gránit Bank azért is bízik a Gránit Payben, mert a statisztikák szerint az érintéses fizetés egyre népszerűbb Magyarországon. A jegybank szerint az ilyen vásárlások egy év alatt megduplázódtak.


A bemutatón részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A politikus örömét fejezte ki a Gránit Bank innovatív megoldása kapcsán, már csak azért is, mert az állam 45 százalékos részesedéssel bír a pénzintézetben. – Az a törekvés, hogy a felhasználók kényelmes és biztonságos banki tranzakciókat vehessenek igénybe, egybeesik a kormány szándékával – jelentette ki.

Kapcsolódó Cikkek