2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Zalaegerszeg

A jövő útja – digitalizáció a sportban

A digitalizáció olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítása, ami kiváltja a hagyományos papíralapú feladatvégzést vagy a meglévő – korszerűtlenné vált – informatikai megoldások cseréjét eredményezi.

Dr. Kemény Dénes kétszeres Európa-, világbajnok, világkupa-, világligagyőztes, háromszoros olimpiai bajnok edző, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke szerint erre a sportban is szükség van. A Vállalkozz digitálisan! projekt 127 vidéki helyszínt érintő konferenciasorozat információs napjának ezúttal Zalaegerszeg adott otthont, amelyen az elismert sportszakember osztotta meg személyes történeteit a jelenlévőkkel.


Dr Kemény Dénes sportszakember

Dr Kemény Dénes sportszakember fotó:ZG

Ön is alkalmazza a digitális eszközöket?

– Az apám arra tanított, hogy amit csinálsz, fiam, azt 100 százalékkal! Egy vezetőnek vagy van karizmája, vagy nincs. Nekem volt. A vezetés a szívvel kezdődik, nem pedig a fejjel, és csakis szenvedéllyel! Az egyéni érvényesülés a nagy eredmények érdekében a csapat érdekét soha nem előzheti meg, míg  egy vezetőnek az a legfőbb dolga, hogy a csapatban mindenkit jobbá tegyen. Az ember nem gép, nem tud mindenre egyszerre összpontosítani. A digitális világ sok mindenre használható, a legkorszerűbb informatikai megoldások segítséget nyújtanak egy csapat sikeréhez, persze a játékosok maximalizmusa, játéka is elengedhetetlen. A digitalizáció mindenhol, a sportágakban is jelen van, a mérkőzések részletes videóelemzésével kezdve a játékosok egészségi állapotával kapcsolatos adatgyűjtésig. Ma a legtöbb sportegyesület hatalmas mennyiségű adatot állít elő, másképpen átláthatatlan lenne.


– Min múlik a siker?

– Kevés momentumon. Ha egy edző motivált, ha a játékosok látták, hogy mindent elkövettem a győzelemért és alázattal dolgoztam a sikerért, ha látszott, hogy felkészültem az edzésre, érezték, hogy két edzés között elemeztem az előzőt és megbeszéltem velük a hibákat. Ha kellett, aranyérmes játékosokat tettem ki a csapatból. Figyeltem, mi megy az öltözőben, a szurkolópadokon a csajok, a feleségek között. Próbáltam egyensúlyt teremteni. Nem érdekelt, egyénileg ki tud brillírozni, ha csapatban nem volt meghatározó játékos. Hazánkban a sportszegmensben csupán a siker motiválja a játékost, mellette persze a fizetés és a glória. És természetesen a hírnév. Foglalkoztam a játékosok étkezésével, hogy a fizikai képességük a lehető legjobb legyen. Sokkal fontosabb a jó döntés, mint általában a kivitelezés. Az angol labdarúgóedzőket nem trénernek, hanem menedzsernek hívják. Az övék az eredmény, a győzelem és a kudarc is. Ma is azt mondom, ha egy klub tulajdonosa nem ért a csapat kiválasztásához, az ne ugasson bele az edző nézeteibe. Mert sokszor itt van a baj Magyarországon.

– A sport világában tehát coachokra és menedzserekre van szükség?

– Mindenképpen. Az az edző, klubvezető, aki nem alkalmazza a digitális eszközöket, mindenképpen lemarad. Más szemlélettel, a XXI. század eszközeivel csatát nyerhetünk, új szelek fújnak. A papírról a digitális világba kell lépni, elemezhetünk, feltérképezhetünk, tárolhatunk eredményeket, statisztikákat, edzésadatokat. Bármit. A sportban egyedül az emberi lélek, a szív nem digitalizálható.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.