EUR: 309,14 Ft
CHF: 285,21 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Belföld

A kerítés állította meg a migránsokat

Negyedére csökkent a Magyarországon menedékkérőként regisztráltak száma, mióta hazánk ideiglenes zárral védi a migrációs útvonalakon fekvő határszakaszait. Míg tavaly csaknem 180 ezer menedékkérelmet nyújtottak be nálunk migránsok, az év végére 45 ezer fő alatt maradhat az újonnan menedéket kérők száma.

Bár már önmagában is elborzasztó, hogy 2015-ben több mint 179 ezer – többségében a Közel-Keletről és Ázsiából érkező – migráns adott be menedékkérelmet hazánkban, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója figyelmeztet, hogy ez még mindig megtévesztő szám.

EU benyujtott menedekjogi kerlmek szama állampolgárság szerint 2015 MTI

– Tavaly szeptember 15-e, vagyis a magyar–szerb szakaszon felállított határzár átadása után a migránsok többsége nem Szerbia felől, hanem Horvátországból, gyakorlatilag egy korridoron, regisztrálatlanul haladt át Magyarországon. Ha őket is hozzávesszük, akkor közel 400 ezer olyan emberről beszélünk, aki Magyarországon keresztül érkezett az Európai Unió területére – emelte ki a szakértő, aki lapunk kérésére elemezte a KSH tavalyi adatai alapján az MTI által közreadott statisztikai összesítést.

MO regisztralt menedekjogi kerlmek szama szarmazas szerint 2015 MTI

A főbb migrációs útvonalak határzárakkal való lezárása, valamint az EU és Törökország között létrejött megállapodás után lényegesen csökkent az áradat, az idei év első felében a korábbihoz képest „alig” jöttek, júliusig mindössze 22,4 ezren adtak be menedékkérelmet a magyar hatóságoknak.

EU menedekkerok szama a tagallamokban 2015 MTI

– Az is feltűnő, hogy már 2015-ben is jellemző volt az állampolgársági összetételre, hogy bár a Szíriából érkezők alkották a legnagyobb népcsoportot, a migránsok túlnyomó többsége olyan országokból érkezett – Afganisztán, Pakisztán, Irak, Albánia, Koszovó -, amelyek egyébként nem lettek volna jogosultak a nemzetközi védelemre – emelte ki Orbán Balázs.

MO regisztralt menedekjogi kerlmek szama szarmazas szerint 2015 MTI

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötös alá

  Ötös alá

  Nagyon szép dolog, ha egy iskola nem klisékkel, hanem tanár-diák együttműködésben készült zenés színpadi játékkal emlékezik nemzeti ünnepeken.

 • Rendőrt ölt a neonáci

  Rendőrt ölt a neonáci

  Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér.

 • Mécs kiakadt Horn rokonára

  Mécs kiakadt Horn rokonára

  Komoly perpatvar robbant ki egy orosz tévéműsor miatt, amelyben az ’56-os forradalmat a CIA művének nevezték. Az adásban megszólalt az MSZP-s Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga is, aki szerint a szabadságharc idején vadásztak a zsidókra.

 • Juhász maffiózóknak dolgozik

  Juhász maffiózóknak dolgozik

  Végleg eldőlt, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke Portik Tamásnak, a magyar alvilág egyik legsúlyosabb figurájának táskahordója.