EUR: 310,64 Ft
CHF: 259,58 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

A kerítés állította meg a migránsokat

Negyedére csökkent a Magyarországon menedékkérőként regisztráltak száma, mióta hazánk ideiglenes zárral védi a migrációs útvonalakon fekvő határszakaszait. Míg tavaly csaknem 180 ezer menedékkérelmet nyújtottak be nálunk migránsok, az év végére 45 ezer fő alatt maradhat az újonnan menedéket kérők száma.

Bár már önmagában is elborzasztó, hogy 2015-ben több mint 179 ezer – többségében a Közel-Keletről és Ázsiából érkező – migráns adott be menedékkérelmet hazánkban, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója figyelmeztet, hogy ez még mindig megtévesztő szám.


EU benyujtott menedekjogi kerlmek szama állampolgárság szerint 2015 MTI

– Tavaly szeptember 15-e, vagyis a magyar–szerb szakaszon felállított határzár átadása után a migránsok többsége nem Szerbia felől, hanem Horvátországból, gyakorlatilag egy korridoron, regisztrálatlanul haladt át Magyarországon. Ha őket is hozzávesszük, akkor közel 400 ezer olyan emberről beszélünk, aki Magyarországon keresztül érkezett az Európai Unió területére – emelte ki a szakértő, aki lapunk kérésére elemezte a KSH tavalyi adatai alapján az MTI által közreadott statisztikai összesítést.

MO regisztralt menedekjogi kerlmek szama szarmazas szerint 2015 MTI

A főbb migrációs útvonalak határzárakkal való lezárása, valamint az EU és Törökország között létrejött megállapodás után lényegesen csökkent az áradat, az idei év első felében a korábbihoz képest „alig” jöttek, júliusig mindössze 22,4 ezren adtak be menedékkérelmet a magyar hatóságoknak.

EU menedekkerok szama a tagallamokban 2015 MTI

– Az is feltűnő, hogy már 2015-ben is jellemző volt az állampolgársági összetételre, hogy bár a Szíriából érkezők alkották a legnagyobb népcsoportot, a migránsok túlnyomó többsége olyan országokból érkezett – Afganisztán, Pakisztán, Irak, Albánia, Koszovó -, amelyek egyébként nem lettek volna jogosultak a nemzetközi védelemre – emelte ki Orbán Balázs.

MO regisztralt menedekjogi kerlmek szama szarmazas szerint 2015 MTI

Kapcsolódó Cikkek

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

  • 48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    Jogszerűtlen piaci magatartása miatt 48 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC-t az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).