2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Egyéb XVI.kerület

A Kertváros Tóth Ilonka-emlékházzal gazdagodik

Szinte minden héten valamilyen elkészült vagy épp elkezdett felújításról számolhatunk be a kerületben. Most például az önkormányzattól megtudtuk, Tóth Ilonka-emlékházzal gazdagodik a Kertváros az 56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Tóth Ilonka Cinkotán született, és a Teleki Blanka Általános Leánygimnáziumban érettségizett, ahol ő volt a DISZ-titkár. Később felvették az orvostudományi egyetemre, a forradalom előtt a Szövetség utcai kórházban volt belgyógyászati gyakorlaton. Október 23-án részt vett a diáktüntetésen, majd jelentkezett ápolónőnek a Szövetség utcai kórházba, ahol azonban nem tudtak munkát adni neki, így átküldték a Péterfy utcai kórházba, ahol az Önkéntes Mentőszolgálat tagja lett. Később bekapcsolódott az illegális ellenálló-mozgalmakba, röpcédulákat készített, és részt vett az Élünk című folyóirat szerkesztésében.


16ker_felujitasok

Jól halad az emlékház felújítása (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

November 20-án tartóztatták le, majd szervezkedésben való részvétel és gyilkosság vádjával – a vád szerint Gyöngyösi Miklós és Gönczi Ferenc segítségével meggyilkolták Kollár István rakodómunkást, mert az ÁVH tagjának vélték – halálra ítélték, és 1957 júniusában felakasztották. Az üggyel foglalkozó történészek és kutatók egy része azon a véleményen van, hogy Tóth Ilonát koncepciós perben ítélték el, mert nem követett el gyilkosságot (vagy nem ő követte el).
A kerületi önkormányzat neki szeretne emléket állítani a Tóth Ilonka-emlékházzal. A szülői ház az eredeti anyagainak felhasználásával épült újjá, és otthont ad majd egy 200 négyzetméteres kiállítási, rendezvény- és oktatóközpontnak. Az ünnepélyes átadó október 23-án lesz.

A Tóth Ilonka-emlékház és Büszkeségpont kialakítása az ingatlan megvásárlásának költségével együtt 150 millió forintba került, ebből pályázat útján 50 millió forintot nyert az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával.


Kapcsolódó Cikkek