2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb XVI.kerület

A Kertváros Tóth Ilonka-emlékházzal gazdagodik

Szinte minden héten valamilyen elkészült vagy épp elkezdett felújításról számolhatunk be a kerületben. Most például az önkormányzattól megtudtuk, Tóth Ilonka-emlékházzal gazdagodik a Kertváros az 56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Tóth Ilonka Cinkotán született, és a Teleki Blanka Általános Leánygimnáziumban érettségizett, ahol ő volt a DISZ-titkár. Később felvették az orvostudományi egyetemre, a forradalom előtt a Szövetség utcai kórházban volt belgyógyászati gyakorlaton. Október 23-án részt vett a diáktüntetésen, majd jelentkezett ápolónőnek a Szövetség utcai kórházba, ahol azonban nem tudtak munkát adni neki, így átküldték a Péterfy utcai kórházba, ahol az Önkéntes Mentőszolgálat tagja lett. Később bekapcsolódott az illegális ellenálló-mozgalmakba, röpcédulákat készített, és részt vett az Élünk című folyóirat szerkesztésében.


16ker_felujitasok

Jól halad az emlékház felújítása (Fotó: XVI. Kerületi Újság)

November 20-án tartóztatták le, majd szervezkedésben való részvétel és gyilkosság vádjával – a vád szerint Gyöngyösi Miklós és Gönczi Ferenc segítségével meggyilkolták Kollár István rakodómunkást, mert az ÁVH tagjának vélték – halálra ítélték, és 1957 júniusában felakasztották. Az üggyel foglalkozó történészek és kutatók egy része azon a véleményen van, hogy Tóth Ilonát koncepciós perben ítélték el, mert nem követett el gyilkosságot (vagy nem ő követte el).
A kerületi önkormányzat neki szeretne emléket állítani a Tóth Ilonka-emlékházzal. A szülői ház az eredeti anyagainak felhasználásával épült újjá, és otthont ad majd egy 200 négyzetméteres kiállítási, rendezvény- és oktatóközpontnak. Az ünnepélyes átadó október 23-án lesz.

A Tóth Ilonka-emlékház és Büszkeségpont kialakítása az ingatlan megvásárlásának költségével együtt 150 millió forintba került, ebből pályázat útján 50 millió forintot nyert az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.