EUR: 302,60 Ft
CHF: 266,01 Ft
2017. augusztus 24., csütörtök
Bertalan

Budapest VI.kerület

A keserűből lett gazdag

Miből lehetett meggazdagodni a kiegyezés utáni Budapesten? Az Eötvös 10 novemberi programja során ez is kiderül.

Hatalmas palota bérházat épített magának a XIX. század második felében egy Saxlehner András nevű kereskedő az Andrássy út belvárosi végén. Ennek a mesés gazdagságának az emberek már akkor is a csodájára jártak. Saxlehner egy több mint tízszobás lakásban élt az épületben. Miből sikerült ilyen hihetetlen módon meggazdagodnia? A keserűvízből. Az ügyes vállalkozó még 1863-ban kezdte el palackozni és forgalmazni a Hunyadi János vizet, amely nemzetközi hírűvé tette őt.

saxlehner

Az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (1067 Eötvös utca 10.) Helytörténeti Klubjában november 8-án 17 órától Maczó Balázs várostörténész, muzeológus tart előadást és beszélgetést a korszakról, illetve a Saxlehner-féle példátlan sikerről. Akik pedig szeretnék látni e ritka pompa maradékát, könnyen megtehetik, hiszen a palotaház túlélte az elmúlt évszázad zivatarait és még ma is büszkén áll az Andrássy út 3. szám alatt.

sax2

Kapcsolódó Cikkek

 • Az Újpestből a világ legjobbjai közé!

  Az Újpestből a világ legjobbjai közé!

  Óriási lehetőség előtt áll az Újpest jégkorongozója, Karol Csányi. Pontosabban csak volt jégkorongozója, hiszen a három évet lila-fehérben játszó játékos a világ egyik legerősebb bajnokságában, az orosz KHL-ben szereplő Kunlun Red Star Heilongijang csapatához szerződött.

 • Malek Andrea is fellép a Bakáts téren

  Malek Andrea is fellép a Bakáts téren

  A Bakáts Feszt keretében augusztus 27 -én este ingyenes konceret ad Malek Andrea és a Az Octovoice Énekegyüttes, melyen klasszikusokat és kortársakat is megidézve az acappella jazz, a swing és a rhythm & blues műfajaiban kalandozhatnak majd el az érdeklődők.

 • Zenés sörözés a Vajdahunyad várában

  Zenés sörözés a Vajdahunyad várában

  Augusztus 30-ig tart a hetedik alkalommal megrendezett Zuglói Nyári Színház programsorozat, a Vajdahunyadvár belső udvarán, köszönhetően az önkormányzat támogatásának a Cserepesház szervezésének és a Lipták Villa munkatársainak.