EUR: 308,60 Ft
CHF: 284,35 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Budapest VI.kerület

A keserűből lett gazdag

Miből lehetett meggazdagodni a kiegyezés utáni Budapesten? Az Eötvös 10 novemberi programja során ez is kiderül.

Hatalmas palota bérházat épített magának a XIX. század második felében egy Saxlehner András nevű kereskedő az Andrássy út belvárosi végén. Ennek a mesés gazdagságának az emberek már akkor is a csodájára jártak. Saxlehner egy több mint tízszobás lakásban élt az épületben. Miből sikerült ilyen hihetetlen módon meggazdagodnia? A keserűvízből. Az ügyes vállalkozó még 1863-ban kezdte el palackozni és forgalmazni a Hunyadi János vizet, amely nemzetközi hírűvé tette őt.

saxlehner

Az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (1067 Eötvös utca 10.) Helytörténeti Klubjában november 8-án 17 órától Maczó Balázs várostörténész, muzeológus tart előadást és beszélgetést a korszakról, illetve a Saxlehner-féle példátlan sikerről. Akik pedig szeretnék látni e ritka pompa maradékát, könnyen megtehetik, hiszen a palotaház túlélte az elmúlt évszázad zivatarait és még ma is büszkén áll az Andrássy út 3. szám alatt.

sax2

Kapcsolódó Cikkek

 • Lóháton a Terézvárosban

  Lóháton a Terézvárosban

  Az egész belváros egyik kedves őszi ünnepe a Terézvárosi Búcsú, amelyet idén október 15-16-án tartottak meg a VI.

 • Buborékok szállták meg a Margitszigetet

  Buborékok szállták meg a Margitszigetet

  Így szállt a sok színes buborék a Margitszigeten. Immár ötödik alkalommal rendtek Buborékfújó napot, melyre a legkülönfélébb alkalmatosságokkal érkeztek a bubizók.

 • Kellene Budapestre egy revüszínház

  Belevetettem magam a budapesti éjszakába. Most azonban nem a “rom kocsma turizmusként” ismert, „ igyál olcsón annyit amennyi beléd fér” életérzést kerestek.