EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Extra Pécs

A „korcsma” csillagát is megrajzolták a pécsi csillagászok

Pécsi csillagászok rajzolták le először a magyar égboltra jellemző csillagokat és illesztették őket kupolaformához. Ez azt jelenti, hogy nekik köszönhetően mostantól a világ számos pontján új történeteket mutathatnak.

A görög, egyiptomi vagy a kínai csillagképekről is sokkal többet tudunk, mint saját égboltunkról. Holott a magyar égbolthoz rengeteg mítosz és legenda köthető. Ezt a népi mese- és mondavilág megőrizte, csak éppen már feledésbe merültek. – Pedig a történeti kutatásokban szerepel az ősi magyar csillagképek világa és a keresztény hitvilág is, amit román kori templomokban láthatunk – mondta Nagyváradi László csillagász.

A pécsi csillagászok "modernizálták" a csillagképeket - kupolaformához illesztették a rajzokkal Fotó: PKK

A pécsi csillagászok „modernizálták” a csillagképeket és kupolaformához illesztették a rajzokat Fotó: PKK

Ugyanakkor a planetáriumokból eddig hiányoztak ezek az anyagok. Így most a pécsi csillagászok elvégezték az ehhez szükséges részletes feltáró munkát. – Több mint százhúsz csillagképet sikerült azonosítanunk, amihez a magyarok régen valamiféle jelenséget, történetet kapcsoltak – vázolta fel a pécsi csillagász. – Míg a görögöknél például csak a csillagokból kiugró delfinalakot láttak, addig régen, mi, magyarok, szöveges kiegészítést is készítettünk ezekhez a csillagokhoz.

ÉRDEKES: A magyaroknál a korcsma a hely, ahonnan a részeg ember kijön. Ez a görögöknél a cassiopeiát, azaz a klasszikus királynőt jelenti, aki a nimfáknál is szebb. De rengeteg ilyen és ehhez hasonló különbség van még, amit csak mi, magyarok tudhatunk.

A Spica, azaz a Kalász egy sárga csillag és május végén jelenik meg az esti égen. Ez a magyaroknál nem jelentett mást, mint az aratás közeledtét.

Mostantól a világ számos pontján új történeteket mutathatnak majd be

Mostantól a világ számos pontján új történeteket mesélhetnek majd el

– Ebből is jól látszik, hogy nálunk inkább az időt olvasták ki a csillagok állásából. Még az ötvenes évek derekán is voltak olyan juhászok, akik az éjszaka közepén 15 perc pontossággal meg tudták állapítani a csillagok állásából, hogy mennyi az idő – mondta Nagyváradi.

Mostanra viszont feledésbe merültek ezek a mondák és mesék. Ugyanakkor a pécsi kutatásnak és jegyzeteknek köszönhetően ezentúl a világ valamennyi digitális technikával rendelkező planetáriumában tudnak majd vetíteni a kupolára a magyar csillagokról és persze a hozzájuk kapcsolható dolgokról szóló történeteket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys egyik zenészét és stábja egyik tagját Rio de Janeiróban, a Copacabanán – tudósított a helyi médiára hivatkozva a The Guardian.

 • Vízben szült Szinetár Dóra

  Vízben szült Szinetár Dóra

  Vasárnap este született meg Szinetár Dóra harmadik gyermeke, Makranczi Benjámin. A Hot! magazinnak adott interjújában a színésznő elmesélte, hogy három gyerekének világrajövetele közül Benjaminét viselte a legjobban.

 • Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Sok százmillót bukott el az utóbbi években Schobert Norbi. Volt idő, amikor a fitneszedzőnek és feleségének, Rubint Rékának a napi megélhetés is gondot okozott, nem beszélve a 2015-ben kirobbant Buda-Cash- és Quaestor-botrányokról, amelyek után Norbi maga vállalta a részvényesek kártalanítását.