EUR: 307,22 Ft
CHF: 282,07 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

A Moody’s is felminősítheti Magyarországot

Várhatóan a Moody’s hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába emeli a magyar államadós-besorolást az idén, a Fitch és a Standard & Poor’s után, ami lendületet adhat jövőre a tőkebefektetéseknek – mondta Christopher Dembik, a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője csütörtökön Budapesten az MTI-nek adott interjújában.

Mint mondta, a felminősítések mutatják, a gazdaság egyre jobb állapotban van, és azt is, hogy a befektetők kevésbé érzékenyek a politikai kockázatokra. Hozzátette, hogy a növekedés, a régióban általános módon, nagyrészt az uniós forrásokhoz kötődik.

Úgy vélte, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várható kamatemelése nem lesz nagy hatással se Magyarország, se a régió pénzpiacaira, mivel azt a piac már beárazta. Nem várható a befektetések Amerikába vagy dollárba vándorlása sem, mivel azt “már megtették”. A feltörekvő piacok devizaárfolyamát sem sokkolja várhatóan a kamatemelés, már csak azért sem, mert az esetleges emelés 50 bázispontos lesz maximum, az alapkamat a nem túl magas 0,75 százalékos szintre nőhet így.

Úgy vélte, a negatív kamatok a pénzpiacokon hosszabb távon is maradhatnak. Mint mondta, a bankszektor a következő 2-3 évben megtalálja a kiutat, hogyan javítson jövedelmezőségén a nyomott kamatkörnyezetben, például több díjat szed be az ügyfelektől, azonban a negatív kamatok ennél akár sokkal tovább is maradhatnak. Ez jó a közszférabeli beruházások szempontjából, mert olcsón lehet hitelhez jutni a piacról, azonban rossz hatása van a bankszektorra. Vélekedése szerint az alacsony kamatok nem pörgetik az inflációt sem, a fogyasztói árak csak a július eleje óta tartó nyersanyagár-növekedés miatt emelkednek.

Az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi enyhítési programjáról elmondta, hogy annak egyelőre nincsen bizonyított hatása a gazdasági növekedésre vagy az inflációra. Például az olasz bankszektornak jót tett a stimulus, azonban a gazdaság sem idén sem jövőre nem éri el vélhetően a kitűzött növekedési célt.

Európában ezen kívül gátolja a mennyiségi enyhítés hatékonyságát, hogy főleg a bankok adnak hitelt, míg az Egyesült Államokban a tőkepiac (értékpapírokkal foglalkozó pénzpiaci szereplők) a fő hitelezők, és a mennyiségi enyhítés jobban működik, ha a rendszer a pénzpiacokra épül.

A szakértő szerint a jövőben a két fő kihívás a demográfia és a termelékenység növelése. Magyarország legnagyobb problémája szerinte az, hogy a demográfiai átmenet már az 1980-as évek elején elkezdődött, 10 évvel korábban, mint a többi kelet-közép-európai országban. Úgy vélte, a gyermekek után járó szociális juttatások növelése a legtöbb európai országban nem hozta meg a várt eredményt – egyedül Franciaországban volt sikeres -, valamint a demográfiai kihívások megoldásához kezelni kell a bevándorlás kérdését is. A Saxo Bank szakértője szerint az ausztrálhoz vagy a kanadaihoz hasonló, európai szinten megvalósított szelektív bevándorláspolitika lehetne a megoldás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.