2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

A náci Jobbikról beszél a világ

Óriási visszhangot váltott ki világszerte a New York-i Tribeca fesztiválon bemutatott Maradj csendben! (Keep Quiet) című dokumentumfilm, amely a Jobbik titkos életéről szól. A filmben megszólalók egyértelműen neonáci pártként jellemzik a Jobbikot.

Maradj csendben filmplakat– A csattogó bakancsok, a szélsőséges militáns csoportok felvonulása valósággal sokkolta a külföldi nézőket, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte azokban az országokban, ahol a Maradj csendben! című dokumentumfilmet bemutatták – írta a Ripost.


A filmben megszólal Szegedi Csanád, a Jobbik exalelnöke, aki zsidó származásának kiderüléséig a párt meghatározó személyisége volt. A film az ő sorsán keresztül mutatja be a Jobbik alakulását, politikai mozgatórugóit és szimbólumrendszerét.

Az összefoglaló szerint a tízezrek haláláért felelős Nyilaskeresztes Párt alapjaira épített Magyar Gárda egykori alapítója, Szegedi spirituális ébredést élt át, amikor értesült zsidó gyökereiről és megtagadta korábbi nézeteit.

A film azt is bemutatja, hogyan szervezett a kilépett alelnök háza elé tüntetést a Gárda, amelynek rendezvényén Vona Gábor pártelnök palesztin kendővel a nyakában teszi fel a kérdést: „Hol van Szegedi Csanád” Közben pedig hívei agresszívan „mocskos zsidót” kántálnak a pártból zsidó származása miatt távozó alelnök háza előtt.

A Ripost arról is ír, hogy a filmben Szegedi elismeri: a Jobbik retorikájában szándékosan használják a náci és nyilasjelképeket, tudatosan akarnak félelmet kelteni a zsidóságban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

    Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

    Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy tucatnyi, a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

  • Elkezdődött a cseresznyeszezon

    Elkezdődött a cseresznyeszezon

    A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.