EUR: 310,43 Ft
CHF: 270,69 Ft
2017. szeptember 26., kedd
Jusztina

Belföld

A náci Jobbikról beszél a világ

Óriási visszhangot váltott ki világszerte a New York-i Tribeca fesztiválon bemutatott Maradj csendben! (Keep Quiet) című dokumentumfilm, amely a Jobbik titkos életéről szól. A filmben megszólalók egyértelműen neonáci pártként jellemzik a Jobbikot.

Maradj csendben filmplakat– A csattogó bakancsok, a szélsőséges militáns csoportok felvonulása valósággal sokkolta a külföldi nézőket, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte azokban az országokban, ahol a Maradj csendben! című dokumentumfilmet bemutatták – írta a Ripost.

A filmben megszólal Szegedi Csanád, a Jobbik exalelnöke, aki zsidó származásának kiderüléséig a párt meghatározó személyisége volt. A film az ő sorsán keresztül mutatja be a Jobbik alakulását, politikai mozgatórugóit és szimbólumrendszerét.

Az összefoglaló szerint a tízezrek haláláért felelős Nyilaskeresztes Párt alapjaira épített Magyar Gárda egykori alapítója, Szegedi spirituális ébredést élt át, amikor értesült zsidó gyökereiről és megtagadta korábbi nézeteit.

A film azt is bemutatja, hogyan szervezett a kilépett alelnök háza elé tüntetést a Gárda, amelynek rendezvényén Vona Gábor pártelnök palesztin kendővel a nyakában teszi fel a kérdést: „Hol van Szegedi Csanád” Közben pedig hívei agresszívan „mocskos zsidót” kántálnak a pártból zsidó származása miatt távozó alelnök háza előtt.

A Ripost arról is ír, hogy a filmben Szegedi elismeri: a Jobbik retorikájában szándékosan használják a náci és nyilasjelképeket, tudatosan akarnak félelmet kelteni a zsidóságban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Vona Gábor elleni lázadásról írt a Ripost múlt pénteken, miután korábban bejutottak a radikális Jobbik siófoki frakcióülésére. A lap szerint Vonát tolvajként emlegetik, amiért ellopta a párt lelkét, miközben Volner János frakcióvezető azért került partvonalra, mert a párt új Főnöke, Simicska Lajos nagyvállalkozó “buta rendőrnek” tartja.

 • A devizahiteleseken segített a kormány

  A devizahiteleseken segített a kormány

  Magyarországon 2002 után a szocialista kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert. Ez a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat, aminek eredményeként a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett.

 • Amikor az ebédpénz visszajár

  Amikor az ebédpénz visszajár

  Több mint 3 millió forintos kötbért kénytelen fizetni a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. az óbudai önkormányzatnak, amit az megoszt a szülőkkel.