EUR: 309,64 Ft
CHF: 288,52 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

A náci Jobbikról beszél a világ

Óriási visszhangot váltott ki világszerte a New York-i Tribeca fesztiválon bemutatott Maradj csendben! (Keep Quiet) című dokumentumfilm, amely a Jobbik titkos életéről szól. A filmben megszólalók egyértelműen neonáci pártként jellemzik a Jobbikot.

Maradj csendben filmplakat– A csattogó bakancsok, a szélsőséges militáns csoportok felvonulása valósággal sokkolta a külföldi nézőket, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte azokban az országokban, ahol a Maradj csendben! című dokumentumfilmet bemutatták – írta a Ripost.

A filmben megszólal Szegedi Csanád, a Jobbik exalelnöke, aki zsidó származásának kiderüléséig a párt meghatározó személyisége volt. A film az ő sorsán keresztül mutatja be a Jobbik alakulását, politikai mozgatórugóit és szimbólumrendszerét.

Az összefoglaló szerint a tízezrek haláláért felelős Nyilaskeresztes Párt alapjaira épített Magyar Gárda egykori alapítója, Szegedi spirituális ébredést élt át, amikor értesült zsidó gyökereiről és megtagadta korábbi nézeteit.

A film azt is bemutatja, hogyan szervezett a kilépett alelnök háza elé tüntetést a Gárda, amelynek rendezvényén Vona Gábor pártelnök palesztin kendővel a nyakában teszi fel a kérdést: „Hol van Szegedi Csanád” Közben pedig hívei agresszívan „mocskos zsidót” kántálnak a pártból zsidó származása miatt távozó alelnök háza előtt.

A Ripost arról is ír, hogy a filmben Szegedi elismeri: a Jobbik retorikájában szándékosan használják a náci és nyilasjelképeket, tudatosan akarnak félelmet kelteni a zsidóságban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.

 • Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.