EUR: 309,47 Ft
CHF: 285,10 Ft
2017. június 26., hétfő
János, Pál

Belföld

A náci Jobbikról beszél a világ

Óriási visszhangot váltott ki világszerte a New York-i Tribeca fesztiválon bemutatott Maradj csendben! (Keep Quiet) című dokumentumfilm, amely a Jobbik titkos életéről szól. A filmben megszólalók egyértelműen neonáci pártként jellemzik a Jobbikot.

Maradj csendben filmplakat– A csattogó bakancsok, a szélsőséges militáns csoportok felvonulása valósággal sokkolta a külföldi nézőket, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte azokban az országokban, ahol a Maradj csendben! című dokumentumfilmet bemutatták – írta a Ripost.

A filmben megszólal Szegedi Csanád, a Jobbik exalelnöke, aki zsidó származásának kiderüléséig a párt meghatározó személyisége volt. A film az ő sorsán keresztül mutatja be a Jobbik alakulását, politikai mozgatórugóit és szimbólumrendszerét.

Az összefoglaló szerint a tízezrek haláláért felelős Nyilaskeresztes Párt alapjaira épített Magyar Gárda egykori alapítója, Szegedi spirituális ébredést élt át, amikor értesült zsidó gyökereiről és megtagadta korábbi nézeteit.

A film azt is bemutatja, hogyan szervezett a kilépett alelnök háza elé tüntetést a Gárda, amelynek rendezvényén Vona Gábor pártelnök palesztin kendővel a nyakában teszi fel a kérdést: „Hol van Szegedi Csanád” Közben pedig hívei agresszívan „mocskos zsidót” kántálnak a pártból zsidó származása miatt távozó alelnök háza előtt.

A Ripost arról is ír, hogy a filmben Szegedi elismeri: a Jobbik retorikájában szándékosan használják a náci és nyilasjelképeket, tudatosan akarnak félelmet kelteni a zsidóságban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Plakáttörvény: patthelyzetben az ellenzék

    Plakáttörvény: patthelyzetben az ellenzék

    Egyszerű többséggel elfogadta a parlament, hogy a politikai pártok csak listaáron vehessenek hirdetési felületeket, és az ilyen költéseiket nyilvánosságra is kell hozniuk. A jogszabállyal kapcsolatban még vetődnek fel alkotmányossági aggályok, amelyek miatt a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna.

  • Magyarország a vízellátást tekintve szerencsés helyzetben van

    Magyarország a vízellátást tekintve szerencsés helyzetben van

    Juhász Árpád geológus szerint Magyarország a vízellátás szempontjából szerencsés helyzetben van. A szakértő ezt annak kapcsán mondta az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában, hogy Olaszországban a tartós hőség egyre nagyobb gondot jelent, a vízhiány okozta szárazság már a termőterület kétharmadát sújtja.