2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Belföld

A népszavazás jó alap a Fidesznek 2018-hoz

A számok azt mutatják, hogy a vasárnapi népszavazás erős alapja lehet Orbán Viktor kormányának a 2018-as országgyűlési választásokon.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Egyes hírekkel ellentétben egyáltalán nincs csalódottság a Fideszen belül az október 2-i népszavazás miatt – írta az Origo a kormánypárt belső forrásaira hivatkozva. Az ellenzéki sajtó nagy része több napja arról cikkezik, hogy az érvénytelen referendum, az, hogy a részvétel 50 százalék alatt maradt, óriási kudarcot jelent. Arról pedig csak mellékesen számolnak be, hogy közben 3,3 millióan egyértelmű nemet mondtak a betelepítési kvótákra, így pedig a magyarok 98 százalékos többséggel utasították el Brüsszel tervét. A hírportál információi szerint ezzel szemben a valóság az, hogy a pártban sikerként értékelik a szavazást.


Tény, hogy míg a 2014-es országgyűlési választásokon 2,2 millió ember szavazott a kormánypártokra, addig most mintegy 3,3 millió. Ez áttörést jelent, hiszen sikerült olyanokat is megszólítani, akiket korábban nem tudott elérni a Fidesz–KDNP. A mostani helyzetet érdemes összevetni a 2008-as vizitdíjas népszavazással, ahol a pártszövetség 3,4 millió embert nyert meg magának. Rá két évre kormányra is kerültek. A mostani új egység tehát képes lehet arra, hogy a 2018-as választást is eldöntse a kormánypártok javára.

Az igazi vesztes

A voksolás egyik vesztese a Jobbik. Bár Vona Gábor pártja elvben osztotta a Fidesz–KDNP álláspontját, alig kampányolt, így a nemek kiütéses győzelmét sem érezheti a magáénak. Pláne, hogy a jobbikos településeken a részvétel jócskán alatta maradt a megyei átlagoknak: a Janiczak Dávid vezette Ózdon alig 31 százaléknyian szavaztak (Borsod megyében 41 százalék), a Fülöp Erik-féle Tiszavasváriban ugyanez 36 százalék volt (Szabolcsban 44,6 százalék).

Kapcsolódó Cikkek

  • Bővülnek a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségei

    Bővülnek a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségei

    A június 14-i Kormányinfón a nyugdíj melletti munkavállalás kapcsán a következő bejelentések történtek: “A jelenlegi szabályok szerint, ha egy nyugdíjas a minimálbér tizenkétszeresét keresi, akkor le kell mondani a nyugdíjáról.

  • Dobogós helyen a hazai béremelés

    Dobogós helyen a hazai béremelés

    Az első negyedévben 10,3 százalékkal többet költöttek a magyar cégek fizetésekre a tavalyi év azonos időszakához képest – írja az Eurostat jelentése alapján a Világgazdaság hétfői száma.