EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Belföld

A népszavazás jó alap a Fidesznek 2018-hoz

A számok azt mutatják, hogy a vasárnapi népszavazás erős alapja lehet Orbán Viktor kormányának a 2018-as országgyűlési választásokon.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Egyes hírekkel ellentétben egyáltalán nincs csalódottság a Fideszen belül az október 2-i népszavazás miatt – írta az Origo a kormánypárt belső forrásaira hivatkozva. Az ellenzéki sajtó nagy része több napja arról cikkezik, hogy az érvénytelen referendum, az, hogy a részvétel 50 százalék alatt maradt, óriási kudarcot jelent. Arról pedig csak mellékesen számolnak be, hogy közben 3,3 millióan egyértelmű nemet mondtak a betelepítési kvótákra, így pedig a magyarok 98 százalékos többséggel utasították el Brüsszel tervét. A hírportál információi szerint ezzel szemben a valóság az, hogy a pártban sikerként értékelik a szavazást.

Tény, hogy míg a 2014-es országgyűlési választásokon 2,2 millió ember szavazott a kormánypártokra, addig most mintegy 3,3 millió. Ez áttörést jelent, hiszen sikerült olyanokat is megszólítani, akiket korábban nem tudott elérni a Fidesz–KDNP. A mostani helyzetet érdemes összevetni a 2008-as vizitdíjas népszavazással, ahol a pártszövetség 3,4 millió embert nyert meg magának. Rá két évre kormányra is kerültek. A mostani új egység tehát képes lehet arra, hogy a 2018-as választást is eldöntse a kormánypártok javára.

Az igazi vesztes

A voksolás egyik vesztese a Jobbik. Bár Vona Gábor pártja elvben osztotta a Fidesz–KDNP álláspontját, alig kampányolt, így a nemek kiütéses győzelmét sem érezheti a magáénak. Pláne, hogy a jobbikos településeken a részvétel jócskán alatta maradt a megyei átlagoknak: a Janiczak Dávid vezette Ózdon alig 31 százaléknyian szavaztak (Borsod megyében 41 százalék), a Fülöp Erik-féle Tiszavasváriban ugyanez 36 százalék volt (Szabolcsban 44,6 százalék).

Kapcsolódó Cikkek

 • 20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  20 fok körüli meleg is lehet a héten!

  A következő napokban általában borús, felhős lesz az ég, néhol esőre is készülni kell, de enyhe lesz az időjárás, több helyen 20 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

 • 1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  1956-os villamosok közlekednek Budapesten

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve két különjárati, három kocsis, Ganz UV korhű villamost állít forgalomba a fővárosban október 22.

 • Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Megemlékezések, koncertek, megmozdulások a hatvanadik évfordulón

  Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, este ünnepi koncertet, díszelőadást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, majd ugyanitt a díszünnepségen a magyar kormányfő és a lengyel államfő mond beszédet.