EUR: 309,49 Ft
CHF: 288,46 Ft
2017. március 30., csütörtök
Zalán

Egyéb Pécs

A pécsiek és a népszavazás

Október 2-án a kötelező betelepítési kvótáról szavaztak az ország választópolgárai. A pécsi szavazókat is megmozgatta a kérdés, és bár az országos átlaghoz képest kevesebben adták le a voksukat, mégis egységesen mondtak nemet a kényszer-betelepítésre a helyiek. Ez az egység pedig nem csak most volt jellemző.

A baranyai megyeszékhelyen kilenc évvel ezelőtt, 2007 márciusában is tartották egy népszavazást. Akkor a NATO-radar építéséről kérdezték a megyeszékhelyen élőket. Bár az eredmény ugyancsak érvénytelenül zárult, Pécs mégis eredményesen megvédte a Mecseket. A szavazatok 94,3 százaléka elutasította a lokátor építését. Ez pedig akkor nagyot szólt, hiszen minden politikai erőnek figyelembe kellett vennie a civilek akaratát. Páva Zsolt polgármester a Tubesen aludt a civilekkel, az egység eredményre vezetett, hiszen végül nem a Pécs belterületén lévő csúcson építették fel a lokátort.

Megvédték a pécsiek a Tubest - először ide tervezték a NATO-radart

Megvédték a pécsiek a Tubest – először ide tervezték a NATO-radart

Pécs nemet mondott

Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő és kultúráért felelős államtitkár szerint a pécsiek és a magyarok egyértelmű felhatalmazást adtak a parlamentnek. Ilyen arányú egyirányú döntést sohasem hoztak a választók a rendszerváltás óta. Még a baloldali Szili Katalin egykori házelnök szerint sem volt kudarc, mert egy népszavazást nem lehet annak minősíteni. A referendum eredményéről a helyi Jobbik azt mondta, hogy szerintük nem volt szükség népszavazásra, ezért nem is mozgósítottak.

Pécs egységesen mondott most is nemet

Pécs egységesen mondott nemet fotó:PPK

Bár Baranya határ menti megye, ennek ellenére Pécsett már megszokták a külföldieket – mondta Kákai László. A politológus szerint az évek óta itt tanuló hallgatók miatt a helyiekben nincs ellenszenv a külföldiek iránt. Ezzel is indokolható, hogy nem volt az országos átlaghoz képest kimagasló a részvételi arány a szavazáson – tette hozzá a politológus.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa kulturális központja lehet Debrecen

  Európa kulturális központja lehet Debrecen

  A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton Debrecen.

 • Túrával kezdték a tavaszt

  Túrával kezdték a tavaszt

  Kisgyermekes családok, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt nekivágtak a budai hegyek zöldellő erdei útvonalainak a tavaszköszöntő…

 • Fatboy Slim a VOLT-on

  Fatboy Slim a VOLT-on

  A világ egyik legnagyobb múltú DJ-legendája visszatér a 25. Telekom VOLT Fesztiválon, június 26-án. Norman Cook, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Fatboy Slim nevéhez olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Praise You, a Rockafeller Skank vagy a Right Here, Right Now.