2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Pécs

A pécsiek és a népszavazás

Október 2-án a kötelező betelepítési kvótáról szavaztak az ország választópolgárai. A pécsi szavazókat is megmozgatta a kérdés, és bár az országos átlaghoz képest kevesebben adták le a voksukat, mégis egységesen mondtak nemet a kényszer-betelepítésre a helyiek. Ez az egység pedig nem csak most volt jellemző.

A baranyai megyeszékhelyen kilenc évvel ezelőtt, 2007 márciusában is tartották egy népszavazást. Akkor a NATO-radar építéséről kérdezték a megyeszékhelyen élőket. Bár az eredmény ugyancsak érvénytelenül zárult, Pécs mégis eredményesen megvédte a Mecseket. A szavazatok 94,3 százaléka elutasította a lokátor építését. Ez pedig akkor nagyot szólt, hiszen minden politikai erőnek figyelembe kellett vennie a civilek akaratát. Páva Zsolt polgármester a Tubesen aludt a civilekkel, az egység eredményre vezetett, hiszen végül nem a Pécs belterületén lévő csúcson építették fel a lokátort.


Megvédték a pécsiek a Tubest - először ide tervezték a NATO-radart

Megvédték a pécsiek a Tubest – először ide tervezték a NATO-radart

Pécs nemet mondott

Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő és kultúráért felelős államtitkár szerint a pécsiek és a magyarok egyértelmű felhatalmazást adtak a parlamentnek. Ilyen arányú egyirányú döntést sohasem hoztak a választók a rendszerváltás óta. Még a baloldali Szili Katalin egykori házelnök szerint sem volt kudarc, mert egy népszavazást nem lehet annak minősíteni. A referendum eredményéről a helyi Jobbik azt mondta, hogy szerintük nem volt szükség népszavazásra, ezért nem is mozgósítottak.


Pécs egységesen mondott most is nemet

Pécs egységesen mondott nemet fotó:PPK

Bár Baranya határ menti megye, ennek ellenére Pécsett már megszokták a külföldieket – mondta Kákai László. A politológus szerint az évek óta itt tanuló hallgatók miatt a helyiekben nincs ellenszenv a külföldiek iránt. Ezzel is indokolható, hogy nem volt az országos átlaghoz képest kimagasló a részvételi arány a szavazáson – tette hozzá a politológus.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.