EUR: 318,33 Ft
CHF: 273,75 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Pécs

A pécsiek és a népszavazás

Október 2-án a kötelező betelepítési kvótáról szavaztak az ország választópolgárai. A pécsi szavazókat is megmozgatta a kérdés, és bár az országos átlaghoz képest kevesebben adták le a voksukat, mégis egységesen mondtak nemet a kényszer-betelepítésre a helyiek. Ez az egység pedig nem csak most volt jellemző.

A baranyai megyeszékhelyen kilenc évvel ezelőtt, 2007 márciusában is tartották egy népszavazást. Akkor a NATO-radar építéséről kérdezték a megyeszékhelyen élőket. Bár az eredmény ugyancsak érvénytelenül zárult, Pécs mégis eredményesen megvédte a Mecseket. A szavazatok 94,3 százaléka elutasította a lokátor építését. Ez pedig akkor nagyot szólt, hiszen minden politikai erőnek figyelembe kellett vennie a civilek akaratát. Páva Zsolt polgármester a Tubesen aludt a civilekkel, az egység eredményre vezetett, hiszen végül nem a Pécs belterületén lévő csúcson építették fel a lokátort.


Megvédték a pécsiek a Tubest - először ide tervezték a NATO-radart

Megvédték a pécsiek a Tubest – először ide tervezték a NATO-radart

Pécs nemet mondott

Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő és kultúráért felelős államtitkár szerint a pécsiek és a magyarok egyértelmű felhatalmazást adtak a parlamentnek. Ilyen arányú egyirányú döntést sohasem hoztak a választók a rendszerváltás óta. Még a baloldali Szili Katalin egykori házelnök szerint sem volt kudarc, mert egy népszavazást nem lehet annak minősíteni. A referendum eredményéről a helyi Jobbik azt mondta, hogy szerintük nem volt szükség népszavazásra, ezért nem is mozgósítottak.


Pécs egységesen mondott most is nemet

Pécs egységesen mondott nemet fotó:PPK

Bár Baranya határ menti megye, ennek ellenére Pécsett már megszokták a külföldieket – mondta Kákai László. A politológus szerint az évek óta itt tanuló hallgatók miatt a helyiekben nincs ellenszenv a külföldiek iránt. Ezzel is indokolható, hogy nem volt az országos átlaghoz képest kimagasló a részvételi arány a szavazáson – tette hozzá a politológus.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.