EUR: 307,90 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. február 24., péntek
Mátyás

Egyéb Pécs

A pécsiek és a népszavazás

Október 2-án a kötelező betelepítési kvótáról szavaztak az ország választópolgárai. A pécsi szavazókat is megmozgatta a kérdés, és bár az országos átlaghoz képest kevesebben adták le a voksukat, mégis egységesen mondtak nemet a kényszer-betelepítésre a helyiek. Ez az egység pedig nem csak most volt jellemző.

A baranyai megyeszékhelyen kilenc évvel ezelőtt, 2007 márciusában is tartották egy népszavazást. Akkor a NATO-radar építéséről kérdezték a megyeszékhelyen élőket. Bár az eredmény ugyancsak érvénytelenül zárult, Pécs mégis eredményesen megvédte a Mecseket. A szavazatok 94,3 százaléka elutasította a lokátor építését. Ez pedig akkor nagyot szólt, hiszen minden politikai erőnek figyelembe kellett vennie a civilek akaratát. Páva Zsolt polgármester a Tubesen aludt a civilekkel, az egység eredményre vezetett, hiszen végül nem a Pécs belterületén lévő csúcson építették fel a lokátort.

Megvédték a pécsiek a Tubest - először ide tervezték a NATO-radart

Megvédték a pécsiek a Tubest – először ide tervezték a NATO-radart

Pécs nemet mondott

Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő és kultúráért felelős államtitkár szerint a pécsiek és a magyarok egyértelmű felhatalmazást adtak a parlamentnek. Ilyen arányú egyirányú döntést sohasem hoztak a választók a rendszerváltás óta. Még a baloldali Szili Katalin egykori házelnök szerint sem volt kudarc, mert egy népszavazást nem lehet annak minősíteni. A referendum eredményéről a helyi Jobbik azt mondta, hogy szerintük nem volt szükség népszavazásra, ezért nem is mozgósítottak.

Pécs egységesen mondott most is nemet

Pécs egységesen mondott nemet fotó:PPK

Bár Baranya határ menti megye, ennek ellenére Pécsett már megszokták a külföldieket – mondta Kákai László. A politológus szerint az évek óta itt tanuló hallgatók miatt a helyiekben nincs ellenszenv a külföldiek iránt. Ezzel is indokolható, hogy nem volt az országos átlaghoz képest kimagasló a részvételi arány a szavazáson – tette hozzá a politológus.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, felfüggesztve a Szent Hildegárd gyógyszertár és a hozzá tartozó két fiókgyógyszertár kereskedelmi engedélyét.

 • Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának, az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) ugyanis szkopjei sajtójelentések szerint sikerült megegyeznie az albán kisebbségi Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párttal, így meglehet a szükséges többségük a parlamentben.

 • Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van.