EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,05 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Belföld Szeged

A piaci logika állíthatja talpra a belvárost

Utat kell engedni a tőkének, különben élet- és versenyképtelen marad a szegedi belváros – komoly átalakításra szorul az önkormányzat ingatlangazdálkodása.

8A_belvaros03

Miközben a szegedi belvárosban üzlethelyiségek tömkelege áll üresen, és hónapról hónapra újabb vállalkozások tesznek lakatot a kapujukra, a városvezetés és illetékes gazdasági társaságának ötlettelenségét a sokszor betört üvegű kirakatokban lévő feliratok („Találd ki! Javasolj!”) jelzik. Szeged szívének revitalizációja nem tűr halasztást.


8A_belvaros01

Mind a bérbe vehető önkormányzati tulajdonú ingatlanok állapota, mind a bérbeadással kapcsolatos szabályozás számos kérdést vet fel. Egyrészről azt látjuk, hogy a város és cége, az IKV Zrt. üzemeltetésre alkalmatlan állapotban adja bérbe az ingatlanok döntő többségét, azaz a vállalkozóknak rengeteget kell költeniük arra, hogy megfeleljenek minden előírásnak, és olyanná varázsolják az üzletüket, hogy azzal bátran kiléphessenek a piacra. Másrészt nem egyértelmű, mi a bérleti jog ellenértéke, jár-e érte például ellenszolgáltatás, ha valaki üzleti vagy személyes okok miatt hamarabb visszaadja a bérleményt. A szabályozás sok esetben nem egységes abban a tekintetben, hogy mekkora bérleti díjat állapít meg a város, kinek engedélyezi, hogy szolgáltatásait kitelepítse a sétálóutcára, illetve kinek nem, kit kötelez, hogy fordítson a külső utcaképre, illetve kinek az esetében huny szemet efölött. Nem tiszta továbbá, hogyan kívánja az önkormányzat kompenzálni azokat, akik korábban drágán vásároltak bérleti jogot, és most olyan piaci versenytársakat kaptak, akiknek nem kellett ezért fizetniük – sorolja a problémákat Petykó Zoltán, a Kárász utcai Lobby Cafét üzemeltető vállalkozás ügyvezetője.

Képtelen utcakép

A pénzintézetek köztudomásúlag sokat fordítanak a külcsínre, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket. Az Europa Nostra díjas Kárász utcában található bankok leromlott külső állapota a bizonyíték rá, hogy mennyire más a gondolkodásuk, ha bérleményben működnek…

A szakember szerint teljesen egyértelmű, hogy az önkormányzatnak és az IKV-nak nincs elég anyagi ereje ingatlanállományának rendben tartásához, ezért – ahogy más hazai és külföldi nagyvárosokban ezt már régen megtették – utat kellene engednie a tőkének. Nyilvánvalóan szívesebben költ ugyanis egy-egy üzletre (és akár a külső utcaképre) a vállalkozó, ha a helyiség saját tulajdonában van, a bérlemények esetében úgy gondolkodnak, hogy mindez nem az ő kötelességük.  A város és a vállalkozói szféra közös gondolkodására van szükség. Nem egyszerű a helyzet, mert az önkormányzat bevételei csökkenő tendenciát mutatnak, a piaci szereplők pedig azzal küzdenek, hogy túlkínálat jelentkezik a szolgáltatási szektorban, miközben nem érkezik Szegedre annyi turista, hogy minden éttermet, kávézót, cukrászdát jövedelmezően lehessen működtetni. Az önkormányzatnak be kell látnia, hogy neki is érdeke lenne az üzleti célú ingatlanok értékesítése, hiszen nemcsak hogy komoly teher kerül le a válláról, hanem forrásokhoz jut, ráadásul a belváros is élettel telik meg, mert a vállalkozók sokkal nagyobb kedvvel ápolják, fejlesztik ingatlanjaikat (kívülről és belülről is!) akkor, ha ténylegesen az övék – mondta.


8A_belvaros04

Címkék

Kapcsolódó Cikkek